Connect with us

ACTUALITATE

Deficitul de specialişti produce pierderi de 7 miliarde de euro economiei româneşti (studiu)

Publicat

bani

Pierderile estimate pentru economia românească provocate de lipsa personalului calificat ajung la suma de 7,1 miliarde de euro, potrivit rezultatelor unui studiu publicat marţi de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

Astfel, mai mult de jumătate dintre antreprenorii români (52%) susţin că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare, care, estimate pentru întreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro, notează PwC.

Majoritatea antreprenorilor se confruntă cu lipsa candidaţilor mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experţi în vânzări.

„Dificultatea de a găsi angajaţi cu abilităţile necesare pentru anumite ocupaţii limitează potenţialul de creştere al companiilor antreprenoriale şi, implicit, al economiei ţării. Estimările antreprenorilor arată că pierderile lor totale cauzate de lipsa fortei de muncă se situează la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB) al României. Migraţia masivă a lucrătorilor români către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populaţiei si programa educatională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situaţie de pe piaţa muncii”, declară Ionuţ Simion, country managing partner, PwC România.

Peste o treime dintre antreprenorii români (36%) afirmă că deficitul de angajaţi le generează pierderi de până la 5% din cifra de afaceri, 10% indică pierderi între 5-10%, iar 6% spun că depăşesc 10% din cifra de afaceri. Totuşi, 48% arată că nu au pierderi din acest motiv.

Măsurile pe care le iau antreprenorii români pentru a atrage specialişti sau pentru a dezvolta abilităţile digitale ale angajaţilor sunt formarea internă şi externă, recrutarea de absolvenţi şi calificarea forţei de muncă prin colaborarea cu start-up-urile din domeniul tehnologiei.

Un număr de 68% dintre antreprenori spun că găsesc greu personal tehnic şi personal administrativ sau de suport, ceea ce plasează România pe primul loc printre ţările din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte deficitul de acest tip de specialişti.

De asemenea, 50% dintre antreprenori au probleme să angajeze personal de vânzări, 46% nu găsesc ingineri, 40% – traineri, iar 22% dintre patroni nu găsesc personal pentru management superior. Pentru fiecare dintre aceste ocupaţii, România se află pe locul al doilea în regiune din punct de vedere al lipsei de personal.

Un număr de 22% menţionează ca dificilă angajarea specialiştilor în domeniul financiar- contabil, procent care situează România pe locul al treilea în Europa Centrală şi de Est, iar 18% au dificultăţi în angajarea experţilor digitali.

La nivelul Europei Centrale şi de Est, pierderile economice totale estimate din cauza deficitului de specialişti ajunge la 358 miliarde de euro, valoare care depăşeşte PIB-urile cumulate ale Croatiei, Ungariei si Slovaciei, notează PwC.

Sondajul PwC a fost realizat în perioada februarie-aprilie 2019, pe un eşantion de 2.993 de persoane cu funcţii de decizie din companii cu o cifră de afaceri de cel puţin 10 milioane euro din 53 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Din total, 600 de intervievaţi provin din Europa Centrală şi de Est. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

România votează duminică! Detalii de la BEC despre alegerile prezidențiale 2025. Aproape 18 milioane de români sunt așteptați la urne

Publicat

românia votează duminică! detalii de la bec despre alegerile prezidențiale

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025: Aproape 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei doi candidați ajunși în cursa finală pentru Cotroceni.

Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.

În…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Substanțe periculoase cu destinația Franța oprite la intrarea în țară

Publicat

substanțe periculoase cu destinația franța oprite la intrarea în țară

Publicitate

Echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui autoturism condus de un bărbat cu cetățenie română, o cutie ce conținea o butelie de freon precum și cantitatea totală de 48 de litri de alcool.

În data de 14 mai a.c., în jurul orei 15.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ei sunt viitorul! Câștigătorii concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Botoșani în această săptămână, au fost premiați

Publicat

ei sunt viitorul! câștigătorii concursului profesional „trofeul electricianului”, desfășurat la

Publicitate

Cei mai buni specialiști ai companiei Delgaz Grid și elevi de la licee de profil partenere au fost premiați la Trofeul Electricianului 2025

 

  • 27 de specialiști Delgaz Grid și 3 elevi electricieni au urcat pe podium, în cadrul etapei pe companie;
  • Câștigătorii vor reprezenta compania la etapa națională a competiției Trofeul Electricianului care va fi organizată în iulie la Craiova.

 

După două zile de probe teoretice și practice, cei mai buni 27…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cartea de identitate, obligatorie la cumpărături? Ce aduc noile reguli în magazine

Publicat

cartea de identitate, obligatorie la cumpărături? ce aduc noile reguli

Publicitate

Noi reguli în magazine. Comercianții au dreptul să ceară cartea de identitate a clienților. Legislația a fost modificată prin ordin ANPC, ce a intrat în vigoare din 11 mai.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a stabilit că vânzătorii au dreptul de a legitima persoanele care doresc să cumpere țigări sau produse din tutun. Regula a fost impusă prin ordinul ANPC 331/2025.

Vor trebui să afișeze un mesaj prin care se comunică…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe