EVENIMENT
Departamentul pentru Situații de Urgență explică de ce nu a putut fi preluată de elicopter fetița rănită grav în accidentul din Vâlcea
Departamentul pentru Situații de Urgență a explicat, într-un cmunicat postat pe pagina de Facebook, motivele pentru care fetița de 11 ani rănită grav într-un accident la Vâcea nu a putut fi preluată de elicopterul SMURD.
Citește și UPDATE FOTO: Accident rutier grav în Vâlcea: Elicopter SMURD, solicitat pentru o fetiţă în comă, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat
Explicațiile vin după ce un elicopter SMURD nu s-a putut sincroniza cu ambulanta pentru preluarea fetiței, rănită grav în accidentul rutier petrecut sâmbătă, în Vâlcea. Astfel, fetița a ajuns cu întârziere la spital, deși se solicitase și chiar sosise în zonă un elicopter, însă, din cauza faptului că exista un termen limită pentru decolare, echipajul ambulanței nu a reușit să ajungă la timp, iar elicopterul a decolat fără preluarea pacientei.
Într-un comunicat, DSU a postat următoarea explicație: ”Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la întârzierea executării misiunii de salvare a unei fetițe de 10 ani, lipsa sincronizării echipajului de pe ambulanță cu personalul aflat la bordul elicopterului SMURD, în vederea transferului pacientei până la cea mai apropiată unitate spitalicească, timpul îndelungat de așteptare în Unitatea de Primiri Urgențe Râmnicu Vâlcea, dorim să informăm corect și pertinent opinia publică, dată fiind transparența pe care Departamentul pentru Situații de Urgență o are permanent în activitatea sa și implicit în astfel de misiuni în asigurarea asistenței medicale de urgență a populației.
Din datele pe care le avem în momentul de față nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, până la evaluarea completă a rapoartelor solicitate precizăm:
În data de 28 decembrie a.c., dispeceratul din Râmnicu Vâlcea a primit un apel 112 la ora 15:47 care anunța un accident produs în Băile Govora, fiind implicată o fetiță de 10 ani. Luând la cunoștință informațiile prelevate de dispecer, au fost trimise două echipaje, unul de prim ajutor, aflat la 6 km de locul accidentului care a ajuns la orele 15:55, acesta fiind alertat la 15:51 și un echipaj cu medic care a plecat de la Râmnicu Vâlcea la 15:48 ajungând la locul accidentului la orele 16:03.
La sosirea echipajului cu medic, pacienta în vârstă de 10 ani, aflată în comă se afla deja în ambulanța de prim ajutor SMURD, fiind imobilizată cu guler cervical. Medicul decide să insoțească fetița în ambulanța de prim ajutor iar pe drumul către cea mai apropiată unitate spitalicească, echipajul a fost nevoit să se oprească de mai multe ori pentru aspirarea căilor respiratorii și asistarea fetiței care era inconștientă, întâmpina vărsături, în urma accidentului sufeeinf un traumatism cranio-cerebral.
Medicul de pe ambulanță a încercat să efectueze intubația, însă fară succes și astfel a decis continuarea drumului către spital, un demers corect fiind în interesul salvării pacientei.
Între timp, la orele 16:03, elicopterul SMURD de la Craiova primește o alertă de decolare pentru un accident rutier produs în zona Drăgășani, judetul Vâlcea, iar la ora 16:17, în urma informaților conform cărora nu mai este nevoie de elicopterul SMURD la accidentul respectiv, dispecerul, aflând de accidentul de la Băile Govora, redirecționează elicopterul către locul de aterizare din Fedelesoiu, la 8 km de Râmnicu Vâlcea, locul obișnuit unde se aterizează în vederea preluării pacienților neexistând un loc de aterizare special destinat în apropierea spitalului. Decizia de a nu trimite elicopterul direct la Băile Govora este bazată pe informația că ambulanța în care se afla pacienta se indreapta deja spre Râmnicu Vâlcea nefiind astfel necesară deplasarea elicopterului.
Elicopterul aterizează în jurul orelor 16:40 și anunță medicul aflat cu echipajul de prim ajutor SMURD că elicopterul nu poate aștepta mai mult de 8-10 minute, întrucât urmează să se întunece iar decolarea devine riscantă in zona respectivă.
Medicul care însoțea pacienta de numai 10 ani și care a fost obligat să se opreasca de mai multe ori pentru a-i acorda îngrijiri suplimentare , sesizează colegilor că nu poate ajunge în acest interval de timp la elicopter și astfel, decide să ducă pacienta la UPU din cadrul Spitalului de Urgență Râmnicu Vâlcea.
În contextul celor relatate, elicopterul a părasit zona la orele 16:48 iar pacienta a ajuns la UPU Râmnicu Vâlcea la orele 16:56, intrând în investigații după ce a fost stabilizată și intubata, fiind pusa în comă indusă, de medicii de la UPU Râmnicu Vâlcea.
Menționăm faptul că în situația în care medicul decidea să meargă cu pacienta către elicopter pentru a fi preluată de echipajul aflat la bord, acesta ajungea mai tarziu de orele 16:56 având o distanță suplimentară de parcurs, iar medicul de pe elicopter trebuia să intubeze pacienta și să o stabilizeze înaintea decolării, ceea ce ar fi insemnat o majorare a timpului de 20-30 minute la fața locului, devenind imposibilă decolarea, conform procedurii în zona respectivă, înainte de lasarea intunericului.
În urma investigațiilor efectuate, pe baza examenului de computer tomograf, s-au constatat leziuni grave la nivel cranio-facial, fiind necesar transferul la București într-o secție de terapie intensivă specializată, nefiind necesară o intervenție chirurgicală la momentul respectiv, conform celor afirmate de medicii din Râmnicu Vâlcea.
Pacienta a fost transferată cu o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Vâlcea la Spitalul Bagdasar după finalizarea investigațiilor, stabilizarea pacientei și obținerea acordului de transfer din partea medicilor de la Sptialul respectiv.
“Datele de mai sus sunt cele primite până la ora aceasta la nivelul DSU, și de mine personal, ele putând suferi unele modificări în urma primirii rapoartelor solicitate. Pană la acest moment singurul lucru pe care cere o explicație este timpul parcurs între apelul de urgență primit la 15:47 și momentul alertării echipajului de prim ajutor SMURD la 15:51 mai ales că ambulanța de la Serviciul de Ambulanță a fost alertată la 15:48. Însă și așa echipajul de prim ajutor a ajuns într-un timp foarte scurt la locul accidentului și a efectuat manevrele de stabilizare confrom competențelor pe care le au membrii echipajului.
”Cu siguranță nu putem vorbi de “batjocură” în acest caz”
Redirecționarea elicopterului a fost o încercare de a da fetiței o șansă și este clar că toți cei implicați știau că este o limită de timp și că este posibil să nu reușească să preia fetița la timp și să decoleze în siguranță. Nu este prima dată și nu va fi ultima dată, când o misiune de salvare aeriană se abandonează din motive de siguranță și se găsesc alternative care să permită îndeplinirea misiunii în siguranță pentru toți chiar daca soluția optimă pentru pacient ar fi fost utilizarea elciopterului.
Dușmanul nostru este timpul și oricât am face sunt situații în care soluțiile optime nu pot fi aplicate din cauza unor limitări care nu depind la momentul respectiv de noi, cei care încercăm să salvam o viață șii ne obligă să găsim soluții alternative care nu sunt cele ideale pe care ne-am fi dorit sa le aplicăm.
Îi rog pe reprezentanții mass media să verifice foarte bine datele și informațiile inainte de a ieși cu știri și cu titluri care nu au nimic cu realitatea, punând sub semnul întrebării personalul care a acționat cu cele mai bune intenții și cu profesionalism pentru a salva o viață.
În cazul în care rapoartele vor aduce date suplimentare de interes, vom completa informațiile printr-un comunicat oficial al DSU.
În viitor soluția normală ar fi înnfiintarea unor platforme de aterizare si decolare pentru zi și noapte care să fie autorizate și utilizate pentru aceste situații, astfel am putea fi foarte eficienți în preluarea pacienților critici și în cursul nopții. Costul unei platforme de aterizare / decolare pentru un municipiu nu este deloc semnificativ “ a specificat într-o postare pe pagina personală, dr.Raed Arafat, secretar de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Peste 20.000 de clujeni cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 9.30
A început procesul de vot pentru alegerea președintelui României. Urnele s-au deschis la ora 7.00, iar în județul Cluj, până la ora 9.30, s-au prezentat la vor peste 3,36% dintre alegători.
Potrivit Biroului Electoral Central, la Cluj au votat peste 17.000 de persoane înscrise pe liste. Peste 7.700 au votat la Cluj-Napoca
Prezența la urne la Cluj
De asemenea, 85 de persoane au votat în județul Cluj cu urna mobilă, iar peste 5.000 de persoane au votat pe liste…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
EURO a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Contracție economică mai severă în ce două mari economii din UE
Euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să reducă semnificativ ratele dobânzilor pentru a sprijini economia zonei euro, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
Moneda unică europeană a pierdut peste 1%, ajungând la 1,0335 dolari, cel mai jos nivel înregistrat din noiembrie 2022. Aceasta a urmat publicării unor date care arată o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ghidul alegătorului la prezidențiale 2024. Reguli, acte necesare, program, secții și procedura de vot
Ghidul alegătorului la prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați la vot pentru alegerea președintelui României. Mandatul acestuia este de cinci ani. Votul a început în 24 noiembrie la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.
Start în forță la alegerile prezidențiale: 40.000 de români au votat în primele minute
România își alege astăzi viitorul președinte, iar interesul cetățenilor s-a văzut încă de la primele…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Deputatul USR Viorel Băltărețu: „Am votat pentru o Românie justă, unde munca să fie răsplătită și hoția pedepsită”
Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj, a votat, duminică dimineață, pentru „o Românie justă”, în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Deputatul USR Viorel Băltărețu a votat duminică dimineață, de la ora 8.30, la secția de votare nr. 57 de pe strada Mircea Eliade din Cluj-Napoca.
„Acolo sus e nevoie să avem un om curat”
După ce și-a exprimat votul, parlamentarul a susținut scurte declarații de presă. Acesta a declarat că România are…
Citește mai mult pe Cluj24.ro