EVENIMENT
Depistarea noului coronavirus se poate face prin două metode. Cu test rapid şi test de diagnosticare moleculară
Diagnosticarea infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2 se poate realiza, în prezent, prin două metode: test rapid sau test de diagnosticare moleculară.
„Testul rapid pune în evidenţă efectul la nivelul sistemului imun pe care îl are contactul virusului cu organismul. Mai exact, pune în evidenţă anticorpii de tip IgG şi IgM. Aceste proteine indică dacă sistemul imunitar al unei persoane a răspuns sau nu la o infecţie cu noul coronavirus. El se face folosind sânge, iar rezultatele sunt gata în câteva minute. Aceasta îl face să fie uşor de utilizat, iar personalul necesită o pregătire şi dotări minime. Poate fi făcut inclusiv în locuinţele suspecţilor. Însă poate fi făcut, cel mai devreme, atunci când pacientul are deja simptomatologie, pentru ca rezultatele să fie de încredere”, a explicat, vineri, managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.
Ea a adăugat că testul rapid poate oferi rezultate fals pozitive sau fals negative.
„Potrivit studiilor, motivele pentru rezultatele fals negative pot fi, în primul rând, legate de concentraţii scăzute de anticorpi. Când nivelurile de anticorpi IgM şi IgG sunt sub limita de detecţie, rezultatul va fi negativ. Un alt motiv pentru rezultate fals negative poate ţine de specificul răspunsului imunitar al fiecărui pacient în parte. În al treilea rând, anticorpii IgM vor scădea şi dispărea după două săptămâni. În unele cazuri, este greu de ştiut exact când a fost infectat un pacient sau cât timp a fost infectat. Deci, în momentul testului, nivelul IgM poate fi sub cel detectabil de test”, a explicat medicul.
Testul de diagnosticare moleculară pune în evidenţă prezenţa virusului în organism, a indicat Mahler.
„Conform ghidului elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se recomandă prelevarea de probe respiratorii superioare (exudat nazal sau faringian), preferabil împreună cu sânge şi probe respiratorii inferioare (spută sau lavaj bronhoalveolar – în cazul formelor grave de boală)”, a afirmat ea.
Beatrice Mahler a arătat că proba se consideră pozitivă dacă se detectează două fragmente genetice specifice coronavirusurilor, dintre care unul specific SARS-CoV-2.
„La fel cum fiecare specie are un cod genetic unic, fiecare virus are un cod genetic singular. (…) Testul de diagnosticare moleculară poate fi realizat numai de personal specializat, care să aibă training în manevrarea produsului şi aparaturii necesare”, a subliniat managerul Institutului „Marius Nasta”. AGERPRES
EVENIMENT
Ce tip de vot poate alunga, pe 1 Decembrie, incertitudinea ce riscă să arunce țara în haos (PE)
Incertitudinea din România poate să provoace haos economic și politic, avertizează analiștii financiari. Ca alternativă, social-democrații propun stabilitate și încredere la alegerile parlamentare.
Analiștii financiari trag un semnal de alarmă cu privire la prăbușirea Bursei dinBucurești și creșterea dobânzilor la care România se împrumută, din cauza incertitudinii politice. Aceștia au observat deja o vânzare masivă de obligațiuni românești de către…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Programul complet al evenimentelor de Ziua Națională a României la Cluj-Napoca. Defilare militară, concerte, spectacol de drone
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca invită clujenii, dar și turiștii să sărbătorească împreună Ziua Națională a României., 1 Decembrie Manifestările din acest an se vor desfășura în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii.
Evenimentele debutează cu ceremonialul de depunere de jerbe și flori în Piața Mihai Viteazul, de la ora 10:30. Manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Directoratul de Securitate Cibernetică: O nouă campanie de fraudă prin apeluri vizează utilizatorii români
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unei noi campanii de spoofing prin apeluri vizează utilizatorii români. Prin intermediul apelurilor, românii sunt convinși să dea atacatorilor informații cu caracter sensibil, în special date bancare.
„Există o nouă serie de tentative de fraudă care se folosește de spoofing-ul telefonic pentru a convinge utilizatorii români să partajeze atacatorilor date cu caracter sensibil, în special date…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apa Somes S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:
Data efectuării lucrării: 27 Noiembrie 2024
CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Ionel Teodoreanu; str. Simeria; str. Adjudului; str. Codlea; str. Beclean; str. Medias; str. Sebesului; str. Reghin;
Se întrerupe furnizarea APEI în Cluj-Napoca. Vezi când și care sunt…
Citește mai mult pe Cluj24.ro