Connect with us

ACTUALITATE

Depozitele la bănci ale populaţiei şi firmelor au crescut în luna mai 2023

Publicat

Arhivă foto

Potrivit unei comunicate emis de Banca Națională a României, depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au înregistrat o creștere de 1,3% în luna mai 2023 față de luna anterioară, ajungând la nivelul de 533,975 miliarde lei. În comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, aceste depozite au înregistrat o creștere de 11% (0,3% în termeni reali).

Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 68,1% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 1,7% comparativ cu luna anterioară, depăşind 363,672 miliarde lei.

Faţă de luna mai 2022, acestea s-au majorat cu 20,6% (9% în termeni reali).

Potrivit sursei citate, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la 190,494 miliarde lei şi cu 21,7% (10% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 3,2% (până la 173,178 miliarde lei) comparativ cu luna precedentă, iar raportat la mai 2022, au înregistrat un avans de 19,6% (8,1% în termeni reali).

Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 31,9% în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 0,4% faţă de luna aprilie 2023, ajungând până la nivelul de 170,302 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 0,3%, până la aproape 34,268 miliarde euro).

Depozitele la bănci ale populaţiei şi firmelor au crescut în luna mai 2023. Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au crescut cu 0,8%

Comparativ cu luna mai 2022, indicatorul exprimat în lei s-a diminuat cu 5,2% (-5,7%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

BNR menţionează că depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 0,3% faţă de luna aprilie 2023, până la 120,773 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 0,4%, până la 24,302 miliarde).

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, scăderea acestui indicator exprimat în lei a fost de 4,5% (-5%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au crescut cu 0,8% faţă de aprilie 2023, până la 49,529 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au majorat cu 0,1%, până la 9,966 miliarde euro).

Comparativ cu mai 2022, indicatorul exprimat în lei s-a diminuat cu 6,9% (-7,4% în cazul exprimării indicatorului în euro).Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Județul Botoșani învăluit în ceață. Avertizare de COD GALBEN

Publicat

cod galben meteo alerta 3.jpg

Pe drumurile din județul Botoșani, din această cauză, se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!
Avertizarea este valabilă până la ora 10.00.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Naţională a României, marcată de Google printr-un doodle special

Publicat

google ziua nationala romania

Google sărbătorește Ziua Națională a României printr-un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Pe imaginea de start a motorului de căutare flutură drapelul României, încadrat într-un medalion în care predomină culorile roşu, galben şi albastru, iar în fundal se vede cerul. La un simplu click pe imagine, aceasta se deschide şi apar artificii în culorile drapelului.

„Doodle-ul anual de astăzi sărbătoreşte Ziua Marii Uniri în România! Această sărbătoare marchează unificarea mai multor teritorii diferite sub un singur steag. În această zi din 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a votat în unanimitate în favoarea unei uniri dintre Transilvania, Basarabia, Bucovina şi Regatul României.

Drept urmare, ţara a fost recunoscută oficial de comunitatea internaţională şi binevenită pe scena mondială. Dimensiunea teritorială a României aproape s-a dublat, iar populaţia sa a crescut cu 10 milioane.

Prima sărbătoare de la Alba Iulia a marcat sfârşitul anilor de luptă pentru autodeterminare şi a insuflat un sentiment de identitate şi unitate în rândul diverşilor săi locuitori. De Ziua Marii Uniri, românii participă la parade militare, spectacole muzicale şi de dans, piese de teatru istorice şi ceremonii de ridicare a drapelului în toată ţara.

Dungile albastre, galbene şi roşii ale drapelului naţional al României, precum cea care flutură în imaginea de artă de astăzi, reprezintă libertatea, dreptatea şi fraternitatea. Ziua Marii Uniri acţionează ca un simbol al moştenirii lor comune şi al spiritului colectiv, amintindu-le de istoria bogată a ţării lor şi de importanţa unităţii în perioadele pline de provocări”, a scris motorul de căutare în descrierea doodle-ul de astăzi.

În ultimii ani, Google a marcat Ziua Naţională a României prin logo-uri speciale, dar şi anumiţi români celebri sau tradiţii precum Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Elisa Leonida Zamfirescu (prima femei inginer din lume), Mărţişorul. Agerpres

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa FOTO

Publicat

index 1 995x600.webp.webp

În județul Botoșani se află singurul muzeu din România dedicat oii. Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botoșani, situat în incinta Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți, scrie Adevărul.

Rasa Karakul de Botoșani este o specie de oaie unicat în Uniunea Europeană, creată genetic în perioada 1948-1988 la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți. Noua rasă este rezultatul încrucișărilor controlate dintre berbecul karakul din bazinul Buhara, o zonă care cuprinde astăzi teritorii din Turkmenistan și Kazahstan, și femela țurcană brumărie sau neagră, o rasă specifică nordului Moldovei. A rezultat o specie renumită pentru pielicele sale deosebit de frumoase, dar și pentru carnea sa, mai ales în țările…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rata şomajului în UE s-a menţinut la 6% în octombrie. Date Eurostat

Publicat

somaj tehnic ajofm agenti economici.jpg
Arhivă foto

Rata șomajului a rămas constantă la 6% în Uniunea Europeană și la 6,5% în zona euro în luna octombrie, conform informațiilor publicate joi de către Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în comparație cu luna anterioară.

Cu o rată a şomajului de 5,4% în octombrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.

În octombrie 2022, rata şomajului în zona euro era de 6,6%, iar în UE de 6,1%.

Eurostat estimează că 13,171 milioane de persoane din UE, dintre care 11,134 milioane în zona euro, erau în şomaj în octombrie 2023. Comparativ cu octombrie 2022, numărul şomerilor a crescut cu 27.000 în UE şi s-a redus cu 28.00 zona euro.

În octombrie, 2,881 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,380 milioane în zona euro.

Rata şomajului în rândul tinerilor era de 14,8% în UE (în creştere de la 14,7% luna precedentă) şi de 14,9% în zona euro (în creştere de la 14,6% luna precedentă).

În rândul femeilor, rata şomajului în octombrie era de 6,4% în UE, în creştere de la 6,3% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,8%, de asemenea în creştere de la 5,7% luna precedentă.

În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în octombrie se înregistrau în Malta (2,5%), Polonia (2,8%), Cehia (2,9%) şi Germania (3,1%). La polul opus, cea mai ridicată rată a şomajului era în Spania (12%). Agerpres

Citește mai departe