Connect with us

ACTUALITATE

Deputații PNL solicită abrogarea O.U.G. nr.114. “Este dăunătoare în integralitatea ei, nu poate fi corectată”

PublicatPNL

Deputaţii PNL au transmis, miercuri, o scrisoare deschisă celorlalte partide prin care solicită abrogarea OUG 114/2018.

“Subliniem faptul că Parlamentul României este, potrivit Constituţiei României, organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării, iar deputaţii şi senatorii, în exercitarea mandatului lor, sunt în serviciul poporului. Faţă de această responsabilitate deosebită pe care ne-o conferă Legea fundamentală, niciun deputat nu poate ignora efectele Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 asupra cetăţenilor, mediului de afaceri, stabilităţii economiei naţionale şi procesului de consolidare a finanţelor publice. Este datoria noastră, indiferent de culoarea politică, să acţionăm doar în interesul ţării şi să contribuim la clădirea unei Românii prospere şi respectate în familia naţiunilor civilizate. Avem, aşadar, o responsabilitate uriaşă, aceea de a ne pune în slujba binelui public şi de a reprezenta corect cetăţenii! Îndemnul nostru, al deputaţilor PNL, către dumneavoastră este să nu abandonaţi România, astfel încât să putem garanta securitatea generaţiilor viitoare! (…) Abrogarea OUG nr.114/2018 reprezintă un act de răspundere pentru Parlament şi parlamentari”, susţin deputaţii liberali în scrisoarea deschisă.

Potrivit liberalilor, consecinţele reglementărilor OUG nr.114/2018 asupra economiei româneşti sunt “extrem de nocive” şi doar prin implicarea Parlamentului mai pot fi stopate.

“Perspectivele de evoluţie ale economiei româneşti depind de capacitatea noastră de a înţelege catastrofa spre care ne îndreptăm şi de puterea noastră de a reacţiona şi de a lua măsurile care se impun. Tocmai de aceea, deputaţii PNL propun abrogarea acestui act normativ. Prin această acţiune vrem să dăm o şansă suplimentară Guvernului, care poate să declanşeze un dialog real cu toţi actorii economici, sociali şi instituţionali şi care poate să elaboreze studii de impact cu privire la diversele măsuri fiscale pe care intenţionează să le implementeze”, se arată în scrisoarea deschisă.

Deputaţii liberali precizează că au ales să transmită această scrisoare pentru a trage un puternic semnal de alarmă asupra consecinţelor negative care s-au materializat deja prin adoptarea OUG nr.114/2018 asupra a numeroase domenii de activitate, indicând, printre altele, comunicaţiile, sectorul energetic, pilonul II de pensii, sistemul bancar, administraţia publică locală. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

După şase săptămâni de declin, numărul de noi cazuri de COVID-19 CREȘTE din nou în Europa

Publicat

Numărul de noi cazuri de COVID-19 creşte din nou în Europa, după şase săptămâni de declin, a anunţat joi conducerea regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP şi Reuters.

“Constatăm o recrudescenţă în Europa Centrală şi de Est. Noile cazuri cresc, de asemenea, în mai multe ţări din Europa de Vest, unde ratele erau deja ridicate”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă.

Săptămâna trecută, noile cazuri de COVID-19 în Europa au crescut cu 9%, până la puţin peste un milion, potrivit biroului regional al OMS.

“Acest lucru pune capăt unei scăderi promiţătoare observate timp de şase săptămâni a noilor cazuri, mai mult de jumătate din regiunea noastră înregistrând un număr din ce în ce mai mare de noi infectări”, a mai spus Hans Kluge.

Oficialul OMS a estimat că europenii trebuie să “revină la elementele de bază” pentru a lupta împotriva coronavirusului şi a variantelor sale, folosind instrumentele în vigoare şi accelerând vaccinarea.

“Trebuie să ne extindem portofoliul de vaccinuri”, a insistat el.

Din cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS, 45 şi-au început campania de vaccinare.

Conform datelor oficiale compilate de AFP, în Uniunea Europeană, 2,6% din populaţie a primit două doze din unul dintre vaccinurile împotriva COVID-19 şi 5,4% au primit cel puţin o doză.

Date recente despre vaccinările anti-COVID19 cu Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca sunt încurajatoare, a declarat la rândul său consilierul regional european pentru OMS, Siddhartha Datta.

Datele pot determina OMS să revizuiască recomandările privind intervalele între prima şi a doua doză de vaccin, a mai spus Siddhartha Datta. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Zece morţi, în urma prăbuşirii unui elicopter militar în Turcia

Publicat

Zece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet.

Printre persoanele decedate se numără şi un comandant militar, general-locotenentul Osman Erbas.

Ministerul turc al Apărării a comunicat că este vorba de un accident.

Elicopterul militar, de tip Cougar, s-a prăbuşit la periferia oraşului Tatvan, în estul Turciei.

Bilanţul accidentului este de zece morţi şi trei răniţi, care sunt spitalizaţi, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rata şomajului s-a menţinut la 7,3% în Uniunea Europeană, în ianuarie

Publicat

bani

Rata şomajului s-a menţinut la 7,3% în Uniunea Europeană în ianuarie şi la 8,1% în zona euro, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Datele pentru România nu sunt disponibile.

În rândul celor 27 de state membre ale UE, în ianuarie cele mai ridicate rate ale şomajului s-au înregistrat în Spania (16%), Lituania (9,6%) şi Suedia (8,8%), iar cele mai scăzute în Polonia (3,1%), Cehia (3,2%), Olanda (3,6%), Malta (4,4%) şi Germania (4,6%).

Eurostat estimează că în zona euro aproximativ 13,282 milioane de persoane (din totalul populaţiei estimat la 330 de milioane) erau în şomaj în cursul lunii ianuarie, cu 8.000 mai multe decât în decembrie.

Comparativ cu ianuarie 2020, numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a urcat cu 1,465 milioane în UE şi cu 1,010 milioane în zona euro.

În ianuarie, 2,929 milioane de tineri din UE nu erau angajaţi, din care 2,356 milioane erau în zona euro. Rata şomajului în rândul celor sub 25 de ani s-a situat la 16,9% în Uniunea Europeană în ianuarie şi la 17,1% în zona euro, comparativ cu luna precedentă.

În rândul femeilor din UE, rata şomajului era de 7,7% în ianuarie, stabilă faţă de luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor rata şomajului era de 7% în ianuarie, de asemenea stabilă faţă luna precedentă. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

UE a blocat exporturi de vaccinuri AstraZeneca din Italia

Publicat

Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a opri transferul din Italia spre Australia a 250.000 de doze de ser de la AstraZeneca, au declarat pentru DPA surse europene, confirmând astfel o relatare din Financial Times.

Blocul european a creat în ianuarie un registru pentru a monitoriza exporturile de vaccinuri în contextul unei dispute cu producătorul britanico-suedez, acuzat că nu îşi respectă obligaţiile contractuale cu UE.

Mecanismul permite autorităţilor naţionale, în consultare cu Comisia Europeană, să blocheze exporturi spre ţări din afara UE dacă blocul comunitar consideră că o companie nu îşi onorează angajamentele.

Spre deosebire de alţi producători de vaccin împotriva COVID-19 precum Pfizer/BioNTech şi Moderna, AstraZeneca nu a livrat încă toate dozele promise Uniunii Europene. Compania a redus livrările promise pentru primul trimestru de la 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocând dificultăţi de producţie.

Au existat suspiciuni că vaccinuri produse în UE sunt vândute unor ţări din afara blocului comunitar, ceea ce a dus la crearea registrului de export.AGERPRES

Citește mai departe