Connect with us

ACTUALITATE

Derapaj IPS Teodosie: La noi lumina vine, la catolici nu vine. Pr. Doboș: Nu ai cum să nu-l iubești

Publicat

O nouă declarație ciudată vine de la arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie spune că la ortodocși „vine lumina” și aghiazma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici nu. În replică, preotul catolic Francisc Doboș afirmă: „Nu ai cum să nu-l iubești”.

Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat, sâmbătă seara, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare.

„Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradițiilor”, a răspuns Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

Întrebat, mai departe, de ce catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a spus: „Sunt cu aggiornamento. Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”.

În continuare, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că biserica romano-catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”: „Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”.

Întrebat de MEDIAFAX despre afirmația Arhiepiscopului Tomisului, preotul catolic Francisc Doboș a spus că IPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.

„Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a adăugat Doboș. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Participarea Muzeului Județean Botoșani la Expoziția itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

participarea muzeului județean botoșani la expoziția itinerantă „tehnici tradiționale de

Publicitate

Pe 2 iulie 2025, de la ora 12.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț are loc vernisajul expoziției itinerante „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, la care Muzeul Județean Botoșani participă cu piese valoroase din patrimoniul cultural al Muzeului de Etnografie.

Expoziția a fost inițiată de dr. Roxana Deca și de colegii de la Muzeul Olteniei Craiova, reunind, alături de piesele din arealul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Zi dedicată mamei și fiicei: Tabăra de Frumusețe, Educație și Wellness promite o experiență memorabilă. Se fac înscrieri

Publicat

botoșani: zi dedicată mamei și fiicei: tabăra de frumusețe, educație

Publicitate

O zi întreagă de răsfăț, conectare emoțională și activități creative le așteaptă pe mame și fiice la Tabăra de Frumusețe, Educație și Wellness, un eveniment unic care pune în prim-plan relația specială dintre cele două generații.

Evenimentul va oferi un cadru relaxant și inspirațional, unde participantele se vor bucura de cinci ateliere interactive, create special pentru a încuraja colaborarea, încrederea și bucuria de a petrece timp de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Voievod Ştefan cel Mare

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul voievod Ştefan cel mare

Publicitate

Măritul Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei (1457-1504) a fost numit de popor: bun, mare şi sfânt.

„Bun”, pentru faptele sale de milostenie şi iertarea celor greşiţi; „Mare”, pentru iscusinţa cu care a condus ţara cu dreptate, întrucât prin el Dumnezeu a pedepsit pe cei lacomi şi trădători; „Sfânt”, pentru luptele sale de apărare a întregii creştinătăţi, cât şi pentru numărul mare de biserici şi mănăstiri pe care le-a zidit…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Astăzi este ziua lui: Academicianul Leon Dănăilă a împlinit 92 de ani. O viață dedicată neurochirurgiei și cercetării

Publicat

astăzi este ziua lui: academicianul leon dănăilă a împlinit 92

Publicitate

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator de renume internațional, a împlinit astăzi, 1 iulie, venerabila vârstă de 92 de ani.

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator, s-a născut la 1 iulie 1933 în Darabani, județul Botoșani. Este considerat unul dintre cei mai importanți neurochirurgi români și o personalitate științifică de prestigiu internațional.

După absolvirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe