Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Descoperire arheologică pe o insulă din Franța. Rămășițe umane, ascunse într-o necropolă antică

Publicat

O necropolă antică cu 40 de morminte, între care şi amfore conţinând rămăşiţe umane, a fost descoperită pe insula franceză Corsica, relatează vineri Live Science.

Rămăşiţele indică faptul că în necropolă sunt îngropaţi de la sugari la adulţi, au spus arheologii. Situat în oraşul Île-Rousse de pe coasta de nord a insulei, cimitirul pare să fi fost folosit între secolele III – V d.Hr., o perioadă în care Imperiul Roman se afla în declin.

Provin din Africa de Nord

Multe rămăşiţe au fost găsite îngropate în amfore, vase mari care ar fi fost utilizate în mod normal pentru transportul mărfurilor precum ulei de măsline, vin sau murături. Proiectarea amforelor indică faptul că acestea provin din Africa de Nord, cel mai probabil din Cartagina.

 

Chiar şi aşa, rămăşiţele găsite în necropole, inclusiv cele din amfore, au aparţinut unor persoane care locuiau probabil în apropierea necropolei din Corsica, a declarat Jean-Jacques Grizeaud, arheolog la Institutul Naţional Francez pentru Cercetări Arheologice Preventive (INRAP) care a condus săpăturile la faţa locului. La acea vreme, aveau loc multe schimburi comerciale peste Marea Mediterană, a adăugat Grizeaud.

Țigle folosite de romani, pentru acoperișurile clădirilor

Arheologii au descoperit, de asemenea, că unele dintre morminte erau acoperite cu plăci de teracotă pe care romanii le numeau ”tegulae” şi ”imbrices”. Romanii foloseau adesea astfel de ţigle pentru acoperişurile clădirilor şi, uneori, pentru a acoperi morminte.

Necropola este situată la poalele bisericii Concepţiei Imaculate construită în 1893, afirmă cercetătorii.

Clădiri de cult

Alte morminte găsite pe insulă, cum ar fi cele descoperite la sit-urile Mariana şi Sant’Amanza, sunt legate de clădiri de cult, au menţionat cercetătorii, apreciind că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce oraşe sau localităţi antice erau situate în apropierea acestei necropole.

”Nu există nicio menţiune reală despre un oraş în textele antice sau, de exemplu, pe harta insulei Corsica făcută de Ptolemeu”, a spus Grizeaud.

În următoarele câteva luni arheologii vor efectua lucrări de laborator pentru a determina sexul celor înmormântaţi, vârsta exactă a acestora şi orice boli sau răni pe care le-ar fi putut avea, a indicat Grizeaud.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. Cum a ajuns îmbrăcămintea marinarilor și muncitorilor o ținută la modă

Publicat

originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. cum

Publicitate

Blugii, așa cum le zic românii, sunt niște pantaloni foarte la modă, atât pentru bărbați cât și pentru femei. În realitate au purta numele de Jeans sau Denim și au o istorie îndelungată. Inițial nu au avut nimic de-a face cu moda, fiind o îmbrăcăminte practică a claselor de jos, scrie ADEVARUL.

Jeans, Blue-Jeans sau pur și simplu blugii, așa cum le zic românii, sunt un accesoriu vestimentar aproape indispensabil al omului modern. Practici,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Panică la Vlăsinești! O mașină a luat foc într-o gospodărie, în miez de noapte

Publicat

panică la vlăsinești! o mașină a luat foc într o gospodărie,

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești, cu o autospecială de stingere.

Aceștia au constatat faptul că mașina ardea totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sub binecuvântarea sfinților ocrotitori, Parohia Vorona Centru își cinstește hramul cu rugăciune, recunoștință și bucurie frățească

Publicat

foto: sub binecuvântarea sfinților ocrotitori, parohia vorona centru își cinstește

Publicitate

În ziua de pomenire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei întocmai cu Apostolii cinstiți și de Dumnezeu încununați, se sărbătorește și hramul parohiei Vorona Centru din Protopopiatul Botoșani.

Vorona Centru este una din cele zece parohii ale comunei și se află situată în centrul celei mai cunoscute și sonore comune ale județului nostru, Vorona.

Biserica a fost construită după Revoluție pe locul unde mai întâi a străjuit o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinţii Mari Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

Publicat

calendar ortodox 2025: sfinţii mari Împăraţi, întocmai cu apostolii, constantin

Publicitate

Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este una dintre cele mai însemnate pentru creştini, întrucât împăratul Cons­tantin i-a eliberat pe aceştia de sub prigoana păgână prin Edictul de la Mediolanum din 313 şi toată activitatea sa, sub sfatul mamei sale, Elena, a fost una de protectorat faţă de noua religie. Împăratul Constantin cel Mare (272-337) a devenit nu doar eliberatorul creştinilor, ci şi protectorul lor.

Pri­mul împărat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe