Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Descoperire arheologică pe o insulă din Franța. Rămășițe umane, ascunse într-o necropolă antică

Publicat

O necropolă antică cu 40 de morminte, între care şi amfore conţinând rămăşiţe umane, a fost descoperită pe insula franceză Corsica, relatează vineri Live Science.

Rămăşiţele indică faptul că în necropolă sunt îngropaţi de la sugari la adulţi, au spus arheologii. Situat în oraşul Île-Rousse de pe coasta de nord a insulei, cimitirul pare să fi fost folosit între secolele III – V d.Hr., o perioadă în care Imperiul Roman se afla în declin.

Provin din Africa de Nord

Multe rămăşiţe au fost găsite îngropate în amfore, vase mari care ar fi fost utilizate în mod normal pentru transportul mărfurilor precum ulei de măsline, vin sau murături. Proiectarea amforelor indică faptul că acestea provin din Africa de Nord, cel mai probabil din Cartagina.

 

Chiar şi aşa, rămăşiţele găsite în necropole, inclusiv cele din amfore, au aparţinut unor persoane care locuiau probabil în apropierea necropolei din Corsica, a declarat Jean-Jacques Grizeaud, arheolog la Institutul Naţional Francez pentru Cercetări Arheologice Preventive (INRAP) care a condus săpăturile la faţa locului. La acea vreme, aveau loc multe schimburi comerciale peste Marea Mediterană, a adăugat Grizeaud.

Țigle folosite de romani, pentru acoperișurile clădirilor

Arheologii au descoperit, de asemenea, că unele dintre morminte erau acoperite cu plăci de teracotă pe care romanii le numeau ”tegulae” şi ”imbrices”. Romanii foloseau adesea astfel de ţigle pentru acoperişurile clădirilor şi, uneori, pentru a acoperi morminte.

Necropola este situată la poalele bisericii Concepţiei Imaculate construită în 1893, afirmă cercetătorii.

Clădiri de cult

Alte morminte găsite pe insulă, cum ar fi cele descoperite la sit-urile Mariana şi Sant’Amanza, sunt legate de clădiri de cult, au menţionat cercetătorii, apreciind că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce oraşe sau localităţi antice erau situate în apropierea acestei necropole.

”Nu există nicio menţiune reală despre un oraş în textele antice sau, de exemplu, pe harta insulei Corsica făcută de Ptolemeu”, a spus Grizeaud.

În următoarele câteva luni arheologii vor efectua lucrări de laborator pentru a determina sexul celor înmormântaţi, vârsta exactă a acestora şi orice boli sau răni pe care le-ar fi putut avea, a indicat Grizeaud.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe