Connect with us

EVENIMENT

Descoperire în PREMIERĂ! Virușii intestinali precum rotavirusul pot fi INFECȚIOȘI timp de până la 3 zile

Publicat

rotavirus

Virușii intestinali, cum ar fi rotavirusul, pot fi infecțioși timp de până la 3 zile dacă se lipesc de microplastice. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii Universității din Stirling. Este prima cercetare privind modul în care se comportă virușii în mediul înconjurător.

S-a constatat că virușii enterici care provoacă diaree și tulburări stomacale, cum ar fi rotavirusul, supraviețuiesc în apă prin atașarea la microplastice.

Cercetătorii de la Universitatea din Stirling au descoperit că acestea rămân infecțioase, ceea ce reprezintă un potențial risc pentru sănătate.

Profesorul Richard Quilliam, cercetător principal în cadrul proiectului de la Universitatea Stirling, a declarat: „Am descoperit că virușii se pot atașa la microplastice și că acest lucru le permite să supraviețuiască în apă timp de trei zile, posibil mai mult”.

 

Descoperire în PREMIERĂ! Virușii intestinali precum rotavirusul pot fi INFECȚIOȘI timp de până la 3 zile: cercetările anterioare au fost efectuate în medii sterile

 

În timp ce cercetările anterioare au fost efectuate în medii sterile, aceasta este prima cercetare privind modul în care virușii se comportă în mediul înconjurător, a spus Quilliam.

Cu toate acestea, el a folosit metode standard de laborator pentru a determina dacă virușii găsiți pe microplasticele din apă sunt infecțioși.

„Nu eram siguri cât de bine ar putea supraviețui virușii dacă se lipesc pe plasticul din mediul înconjurător, dar supraviețuiesc și rămân infecțioși”, a spus el.

Descoperirile, care fac parte dintr-un proiect de 1,85 milioane de lire sterline finanțat de Consiliul de Cercetare a Mediului Natural care analizează modul în care materialele plastice transportă bacteriile și virușii, au concluzionat că microplasticele au permis transferul de agenți patogeni în mediu.

Lucrarea este publicată în revista Environmental Pollution.

Descoperire în PREMIERĂ! Virușii intestinali precum rotavirusul pot fi INFECȚIOȘI timp de până la 3 zile: ar putea fi înghițite de înotători

„Fiind infecțioase în mediul înconjurător timp de trei zile, este suficient de mult timp pentru a ajunge de la stațiile de tratare a apelor uzate la plaja publică”, a declarat Quilliam.

Particulele de plastic sunt atât de mici încât ar putea fi înghițite de înotători, iar uneori ajung pe plajă.

Cercetătorii au testat două tipuri de virusuri – cele cu un „înveliș” în jurul lor, „un fel de strat lipidic”, cum ar fi virusul gripal, și cele fără – virusuri enterice, cum ar fi rotavirusul și norovirusul. Ei au constatat că la cele cu înveliș, învelișul s-a dizolvat rapid și virusul a murit, în timp ce cele fără înveliș s-au lipit cu succes de microplastice și au supraviețuit.

Luna trecută, un alt studiu realizat de echipa lui Quilliam a descoperit că nivelurile de bacterii fecale de pe șervețele umede și bețișoare de bumbac aduse pe plaje prezintă un risc pentru sănătate. MEDIAFAX

Sursă foto: Pixabay

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tânăr care s-a filmat cântând melodii de dragoste în arestul IPJ Alba, trimis în judecată. Cum a băgat telefonul în secție

Publicat

arest ipj alba 2.jpg

Un tânăr din Alba Iulia a fost recent trimis în judecată pentru mai multe capete de acuzare. Printre infracțiuni se numără și introducerea unui telefon în camera de arest preventiv a IPJ Alba, dar și realizarea de video-uri din incinta arestului. 

Mai exact s-a filmat în timp ce cânta o melodie de dragoste și îi spunea unei fete că o iubește. 

Dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară în data de 19 aprilie 2024. Acesta va fi judecat de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Emil Boc își depune candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca. Surpriza din lista candidaților pentru Consiliul Local

Publicat

emil boc depunere candidatura 1.jpg

Emil Boc își depune, luni, oficial, candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca la Biroul Electoral Municipal (BEM) pentru alegerile locale din 9 iunie. 

De asemenea, se depune și lista de candidați liberali pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, deschisă de actualul viceprimar Dan Tarcea, care este și președintele PNL Cluj-Napoca.

Emil Boc și-a depus candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca

Emil Boc și-a depus candidatura la Primăria…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Înscrieri la atelier de teatru pentru copiii din Alba Iulia, în timpul Festivalului ”Povești”. Condiții de participare

Publicat

Înscrieri la atelier de teatru pentru copiii din alba iulia,

Înscrieri la atelier de teatru pentru copiii din Alba Iulia. În timpul Festivalului de Teatru Povești, la Alba Iulia, vor avea loc ateliere interactive pentru copii. Este vorba despre copii cu vârste între 6 și 13 ani. 

Atelierul va fi coordonat de actrița-păpușar Georgiana Dinescu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, ediția a XVII-a.

Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani și se desfășoară în perioada 19 – 25 mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dezastru la prima serie de recrutare a MApN: cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de proba fizică

Publicat

dezastru la prima serie de recrutare a mapn: cei mai

Dezastru la prima serie de recrutare a MApN: cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de proba fizică. Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie și aprilie, desfășurarea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere și selecție a candidaților (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice și medicale), respectiv de repartiție…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe