Connect with us

EVENIMENT

Descoperire majoră în prevenţia HIV. O injecţie administrată la două luni s-a dovedit eficientă

Publicat

Injectarea unui medicament denumit Cabotegravir la fiecare opt săptămâni permite prevenirea contaminărilor cu HIV, virusul care declanşează SIDA, într-o manieră mai eficientă decât comprimatele zilnice din gama PrEP, care au revoluţionat deja prevenţia împotriva acestui virus, au anunţat luni reprezentanţi ai citaţi de AFP.

Specialiştii de la NIH au anunţat rezultatele preliminare ale unui amplu studiu clinic lansat în urmă cu peste trei ani în şapte ţări, inclusiv în Statele Unite, Brazilia, Thailanda şi Africa de Sud, realizat pe bărbaţi care au întreţinut raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, dar şi pe femei transgen, cei mai mulţi dintre participanţi având vârste sub pragul de 30 de ani. Acestea sunt grupurile cele mai expuse în faţa riscului de infectare cu HIV. Un alt studiu realizat pe femei este în curs de desfăşurare.

În prezent, singurul medicament preventiv omologat este un comprimat denumit PrEP (acronim pentru „Profilaxie Pre-Expunere”), comercializat de mărcile Truvada şi Descovy în Statele Unite. Persoanele care nu au HIV pot să ia medicamentul în fiecare zi, iar riscul lor de infectare în urma unor raporturi sexuale neprotejate este redus cu 99%, potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite. Însă necesitatea administrării sale zilnice este considerată un posibil obstacol, de aici şi cercetările realizate pentru găsirea unei metode de prevenţie mai puţin constrângătoare.

Rezultatele dezvăluite luni se bazează pe o monitorizare a unui grup de peste 4.500 de persoane. Jumătate dintre ele au primit o injecţie la fiecare două luni cu medicamentul Cabotegravir (şi comprimate placebo de PrEP), iar cealaltă jumătate o injecţie placebo (şi comprimate reale de PrEP). Toţi participanţii au fost astfel trataţi printr-o metodă sau alta.

50 dintre participanţi au fost totuşi contaminaţi cu HIV în perioada de monitorizare, însă într-o manieră inegală: 12 în grupul cu Cabotegravir şi 38 în grupul Truvada.

Acest fapt se traduce printr-o eficacitate a injecţiei cu Cabotegravir mai mare cu 69% decât cea a medicamentului Truvada, considerat deja un pilon al politicilor de prevenţie, mai ales în Statele Unite, unde cel puţin 200.000 de persoane din categoriile de risc iau acest medicament, potrivit laboratorului Gilead.

În faţa acestor rezultate pozitive, coordonatorii studiului clinic au pus capăt prematur testului de tip „dublu-orb”, pentru ca toţi participanţii să poată să beneficieze de metoda care s-a dovedit a fi cea mai eficientă – cea bazată pe injecţia cu Cabotegravir.

„Suntem foarte mulţumiţi de rezultate, nu numai datorită eficacităţii ridicate a Cabotegravir, ci şi pentru că am demonstrat înalta sa eficienţă într-un studiu care reprezintă într-o manieră adecvată populaţiile cele mai afectate de HIV: MSM (bărbaţi care au raporturi sexuale cu bărbaţi) de culoare din Statele Unite, tineri MSM din lumea întreagă şi femei transgen”, a declarat Kimberly Smith, director de cercetare şi dezvoltare în cadrul ViiV Healthcare, filială a grupului GSK. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Incendiu de vegetație uscată în comuna Săsciori. Pompierii din Sebeș intervin cu o autospecială

Publicat

incendiu de vegetație uscată în comuna săsciori. pompierii din sebeș

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri după-amiaza în localitatea Laz din comuna Săsciori. 

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetatie uscată în localitatea Laz, comuna Săsciori.

Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

foto: arhivă






Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie la Aiud. Un bărbat de 36 de ani, găsit decedat într-o baltă de pescuit de pe raza municipiului

Publicat

tragedie la aiud. un bărbat de 36 de ani, găsit

Un bărbat de 36 de ani din Aiud a fost găsit decedat într-o baltă de pescuit aflată pe raza municipiului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 4 iulie 2025, polițiștii din municipiul Aiud au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că fiul ei, în vârstă de 36 de ani, ar fi plecat de la domiciliul său, din municipiul Aiud, în data de 27 iunie 2025, la pescuit, împreună cu un prieten, unde ar fi consumat băuturi alcoolice.

Ulterior, s-ar fi îndreptat într-o direcție…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Palatul Telefoanelor este oficial monument istoric! Primăria are dreptul de preempțiune. Cine ar vrea să cumpere clădirea

Publicat

palatul telefoanelor 2.jpg

Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale arhitecturii brutaliste din perioada socialistă, a fost recent clasat oficial drept monument istoric.

Decizia, așteptată de ani de zile și susținută de arhitecți, activiști și membri ai societății civile, deschide acum calea administrației locale pentru exercitarea dreptului de preempțiune. Clădirea a fost scoasă recent la vânzare pentru peste 2,1 milioane de euro.

Clădirea a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

19-20 iulie: Târgul de Fete de pe Muntele Găina – tradiție, identitate și spectacol la înălțime. PROGRAM

Publicat

19 20 iulie: târgul de fete de pe muntele găina –

Peste doar două săptămâni, pe 19 și 20 iulie 2025, inima Apusenilor va bate în ritm de tulnic, joc și cântec românesc, odată cu desfășurarea unei noi ediții a celebrului Târg de Fete de pe Muntele Găina. Eveniment cu rădăcini adânci în istoria și spiritualitatea moților, Târgul de Fete este un act de conservare a identității românești și o întâlnire a tradițiilor din toate colțurile țării, pe cel mai înalt platou al Munților Apuseni.

Ziua de sâmbătă —…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe