ACTUALITATE
Detaliile descoperirii a peste o TONĂ de COCAINĂ, în Tulcea. Este a doua cea mai mare captură din România, valorează peste 300 de milioane de euro! (VIDEO)

Autoritățile au făcut publice, marți, detaliile anchetei în cadrul căreia săptămâna trecută au fost găsite peste 1.000 de kilograme de cocaină într-o șalupă răsturnată, în Deltă. Cercetările au pornit după ce, dintr-o dubă a căzut un pachet de un kilogram de droguri, anunță DIICOT, în vreme ce ministrul de Interne, Carmen Dan, afirmă că „Este a doua captură ca însemnătate în România”. Valoarea drogurilor depășește 300 de milioane de euro!
Coletul trădător
Ancheta în cazul celor peste o tonă de droguri găsite în judeţul Tulcea, într-o şalupă răsturnată, a fost declanşată cu două zile înainte de descoperirea ambarcaţiunii, după ce dintr-o dubă a căzut un pachet de un kilogram care conţinea cocaină, a declarat, marţi, procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă.
El a adăugat că răsturnarea bărcii cu droguri a fost accidentală, găsirea ei fiind rodul investigaţiilor declanşate cu două zile înainte.
„DIICOT Tulcea a fost sesizat că miercuri, pe raza unei localităţi din judeţul Tulcea, dintr-o dubiţă înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării, un pachet ambalat ce conţinea un kilogram de cocaină. Puritatea era de circa 90%. Apoi au fost făcute investigaţii specifice privind traseul mărfii. Vineri, 22 martie, pe malul Mării Negre a fost indentificată o barcă răsturnată, iar pe mal şi în barcă erau mai multe pachete”, a explicat şeful DIICOT, potrivit AGERPRES.
Bănilă a mai spus că drogurile erau doar în tranzit, urmând să fie scoase din România pe cale rutieră. Conform aceleiaşi surse, în cursul zilei de marţi au mai avut loc şapte percheziţii legate de acest dosar, în care au fost deja arestaţi preventiv doi cetăţeni sârbi. Unul dintre ei a fost prins în trafic în judeţul Prahova conducând un autotren inmatriculat în Serbia, iar celălalt a fost identificat la punctul de trecere a frontierei Porţile de Fier II, fiind pasager într-o maşină.
Români implicați
Şeful DIICOT a precizat că, potrivit datelor anchetei, în acest caz ar fi implicaţi şi cetăţeni români.
Potrivit directorului Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, comisarul-şef Adrian Lambrino, din cercetări a reieşit că drogurile veneau din America de Sud şi erau introduse în ţară pe cale maritimă. Pentru elucidarea cazului, poliţiştii români specializaţi în combaterea traficului de droguri colaborează cu omologii lor din Serbia.
Directorul Gărzii de Coastă, comisarul-şef Laurenţiu Cicu, a anunţat că instituţia pe care o conduce a colaborat cu toate autorităţile competente.
„Principala atribuţiune a Poliţiei de frontieră este asigurarea frontierei. Frontiera maritimă se constituie la limita exterioară a mării teritoriale, adică la distanţe între 22 şi 30 de km faţă de linia ţărmului. Când am luat la cunoştinţă despre infracţiuni transfrontaliere, am diseminat imediat informaţiile către instituţiile competente. Instituţia noastră a fost unul dintre factorii cheie la elucidarea unei mari părţi a acestui caz”, a explicat Ciucu.
El a dat asigurări că sistemul SCOMAR, sistem computerizat de supraveghere la ţărmul Mării Negre, este perfect funcţional.
„Pot să vă spun cu tărie că o mare parte dintre detaliile furnizate pentru elucidarea cazului au fost obţinute inclusiv prin sistemul SCOMAR. Supraveghem frontiera de stat care se află la distanţa de peste 22 de kilometri. Aceste şalupe sunt ambarcaţiuni de mici dimensiuni, iar deplasarea în marea teritorială înseamnă deplasare pe teritoriul statului. Acestea efectuau activităţi de agrement, iar când activitatea lor a devenit suspectă, s-a comunicat cu autorităţile competente”, a mai spus directorul Gărzii de Coastă.
Doi sârbi reținuți
Pe de altă parte, tot marți, DIICOT a anunțat că, pe 24 martie, doi cetăţeni sârbi au fost reținuți pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
„Cantitatea totală identificată și confiscată a fost de 1040 kg cocaină, de puritate 90%, cu o valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro. Precizăm că, pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, această cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice”, arată comunicatul.
A doua cea mai mare captură
Și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a vorbit, luni, despre captura de droguri descoperite zilele trecute în judeţul Tulcea, subliniind că, din punct de vedere cantitativ, este a doua captură ca însemnătate în România.
„Noi ne bucurăm totuşi că este o captură, dacă nu mă înşel, cantitativ, a doua captură ca însemnătate în România. Pe mine, recunosc că m-a bucurat această captură. Niciodată o astfel de situaţie nu rămâne neanalizată la nivelul ministerului. Noi avem în fiecare săptămână o analiză a activităţii – acolo unde sunt indicate zone vulnerabile noi luăm măsuri. (…) Nu este o captură întâmplătoare”, a afirmat Carmen Dan, luni, la finalul evaluării activităţii Poliţiei Române în anul 2018.
Captură surpriză
Autorităţile au găsit, pe 23 martie, peste 800 de kilograme de cocaină într-o şalupă răsturnată pe o plajă dintre localităţile Sfântu Gheorghe şi Sulina. Drogurile ar fi fost ambalate în 36 de saci.
Şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a subliniat atunci că nu există nicio vulnerabilitate la Poliţia de Frontieră.
„Atât timp cât noi monitorizăm toate navele care navighează pe Marea Neagră prin sistemul SCOMAR şi aici chiar am avut informaţii doar pentru această perioadă, în decurs de două – trei zile, a fost şi o furtună… (…) Ce informaţii aveam noi – doar că există o reţea de trafic de droguri pe Marea Neagră – aveam monitorizate mai multe nave în acest sens şi nu a fost o captură întâmplătoare. Sunt reţinute persoane în prezent, avem un cerc de suspecţi, dar nu pot să vă dau mai multe date”, a precizat Ioan Buda, conform AGERPRES.
Cocaină sub pază
În altă ordine de idei, Digi24 notează că Bucureștiul a fost, miercuri, cel mai bine păzit loc din țară, după ce zeci de mascați înarmați au dus la sediul DIICOT cele peste o mie de kilograme de cocaină descoperite pe plaja de la Sfântu Gheorghe.
„Stupefiantele care valorează 300 de milioane de euro au fost aduse cu maşini blindate. 30 de mascaţi şi patru vehicule speciale de intervenţie le-au escortat”, arată sursa citată.
ACTUALITATE
Alocațiile și ajutoarele sociale vor fi plătite în AVANS înainte de Paște. ANPIS a anunțat data virării banilor

Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
Lângă noi: Un jandarm de 34 de ani, aflat la serviciu, s-a sinucis cu pistolul din dotare la Suceava

Citește mai mult pe Botosani24.ro