Connect with us

ACTUALITATE

Detaliile descoperirii a peste o TONĂ de COCAINĂ, în Tulcea. Este a doua cea mai mare captură din România, valorează peste 300 de milioane de euro! (VIDEO)

Publicat

foto: observator.tv

Autoritățile au făcut publice, marți, detaliile anchetei în cadrul căreia săptămâna trecută au fost găsite peste 1.000 de kilograme de cocaină într-o șalupă răsturnată, în Deltă. Cercetările au pornit după ce, dintr-o dubă a căzut un pachet de un kilogram de droguri, anunță DIICOT, în vreme ce ministrul de Interne, Carmen Dan, afirmă că „Este a doua captură ca însemnătate în România”. Valoarea drogurilor depășește 300 de milioane de euro!

Coletul trădător

Ancheta în cazul celor peste o tonă de droguri găsite în judeţul Tulcea, într-o şalupă răsturnată, a fost declanşată cu două zile înainte de descoperirea ambarcaţiunii, după ce dintr-o dubă a căzut un pachet de un kilogram care conţinea cocaină, a declarat, marţi, procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă.

El a adăugat că răsturnarea bărcii cu droguri a fost accidentală, găsirea ei fiind rodul investigaţiilor declanşate cu două zile înainte.

„DIICOT Tulcea a fost sesizat că miercuri, pe raza unei localităţi din judeţul Tulcea, dintr-o dubiţă înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării, un pachet ambalat ce conţinea un kilogram de cocaină. Puritatea era de circa 90%. Apoi au fost făcute investigaţii specifice privind traseul mărfii. Vineri, 22 martie, pe malul Mării Negre a fost indentificată o barcă răsturnată, iar pe mal şi în barcă erau mai multe pachete”, a explicat şeful DIICOT, potrivit AGERPRES.

Bănilă a mai spus că drogurile erau doar în tranzit, urmând să fie scoase din România pe cale rutieră. Conform aceleiaşi surse, în cursul zilei de marţi au mai avut loc şapte percheziţii legate de acest dosar, în care au fost deja arestaţi preventiv doi cetăţeni sârbi. Unul dintre ei a fost prins în trafic în judeţul Prahova conducând un autotren inmatriculat în Serbia, iar celălalt a fost identificat la punctul de trecere a frontierei Porţile de Fier II, fiind pasager într-o maşină.

Români implicați

Şeful DIICOT a precizat că, potrivit datelor anchetei, în acest caz ar fi implicaţi şi cetăţeni români.

Potrivit directorului Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, comisarul-şef Adrian Lambrino, din cercetări a reieşit că drogurile veneau din America de Sud şi erau introduse în ţară pe cale maritimă. Pentru elucidarea cazului, poliţiştii români specializaţi în combaterea traficului de droguri colaborează cu omologii lor din Serbia.

Directorul Gărzii de Coastă, comisarul-şef Laurenţiu Cicu, a anunţat că instituţia pe care o conduce a colaborat cu toate autorităţile competente.

„Principala atribuţiune a Poliţiei de frontieră este asigurarea frontierei. Frontiera maritimă se constituie la limita exterioară a mării teritoriale, adică la distanţe între 22 şi 30 de km faţă de linia ţărmului. Când am luat la cunoştinţă despre infracţiuni transfrontaliere, am diseminat imediat informaţiile către instituţiile competente. Instituţia noastră a fost unul dintre factorii cheie la elucidarea unei mari părţi a acestui caz”, a explicat Ciucu.

El a dat asigurări că sistemul SCOMAR, sistem computerizat de supraveghere la ţărmul Mării Negre, este perfect funcţional.

„Pot să vă spun cu tărie că o mare parte dintre detaliile furnizate pentru elucidarea cazului au fost obţinute inclusiv prin sistemul SCOMAR. Supraveghem frontiera de stat care se află la distanţa de peste 22 de kilometri. Aceste şalupe sunt ambarcaţiuni de mici dimensiuni, iar deplasarea în marea teritorială înseamnă deplasare pe teritoriul statului. Acestea efectuau activităţi de agrement, iar când activitatea lor a devenit suspectă, s-a comunicat cu autorităţile competente”, a mai spus directorul Gărzii de Coastă.

Doi sârbi reținuți

Pe de altă parte, tot marți, DIICOT a anunțat că, pe 24 martie, doi cetăţeni sârbi au fost reținuți pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

„Cantitatea totală identificată și confiscată a fost de 1040 kg cocaină, de  puritate 90%,  cu o valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro. Precizăm că, pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, această cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice”, arată comunicatul.

A doua cea mai mare captură

Și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a vorbit, luni, despre captura de droguri descoperite zilele trecute în judeţul Tulcea, subliniind că, din punct de vedere cantitativ, este a doua captură ca însemnătate în România.

„Noi ne bucurăm totuşi că este o captură, dacă nu mă înşel, cantitativ, a doua captură ca însemnătate în România. Pe mine, recunosc că m-a bucurat această captură. Niciodată o astfel de situaţie nu rămâne neanalizată la nivelul ministerului. Noi avem în fiecare săptămână o analiză a activităţii – acolo unde sunt indicate zone vulnerabile noi luăm măsuri. (…) Nu este o captură întâmplătoare”, a afirmat Carmen Dan, luni, la finalul evaluării activităţii Poliţiei Române în anul 2018.

Captură surpriză

Autorităţile au găsit, pe 23 martie, peste 800 de kilograme de cocaină într-o şalupă răsturnată pe o plajă dintre localităţile Sfântu Gheorghe şi Sulina. Drogurile ar fi fost ambalate în 36 de saci.

Şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a subliniat atunci că nu există nicio vulnerabilitate la Poliţia de Frontieră.

„Atât timp cât noi monitorizăm toate navele care navighează pe Marea Neagră prin sistemul SCOMAR şi aici chiar am avut informaţii doar pentru această perioadă, în decurs de două – trei zile, a fost şi o furtună… (…) Ce informaţii aveam noi – doar că există o reţea de trafic de droguri pe Marea Neagră – aveam monitorizate mai multe nave în acest sens şi nu a fost o captură întâmplătoare. Sunt reţinute persoane în prezent, avem un cerc de suspecţi, dar nu pot să vă dau mai multe date”, a precizat Ioan Buda, conform AGERPRES.

Cocaină sub pază

În altă ordine de idei, Digi24 notează că Bucureștiul a fost, miercuri, cel mai bine păzit loc din țară, după ce zeci de mascați înarmați au dus la sediul DIICOT cele peste o mie de kilograme de cocaină  descoperite pe plaja de la Sfântu Gheorghe.

„Stupefiantele care valorează 300 de milioane de euro au fost aduse cu maşini blindate. 30 de mascaţi şi patru vehicule speciale de intervenţie le-au escortat”, arată sursa citată.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

APIA Botoșani: Sprijin financiar pentru crescătorii de bovine

Publicat

ferma vaci de lapte.jpg

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Judetean Botosani, efectuează plata aferentă ajutorului de stat în sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, aprobat de Guvernul României sub formă de grant în valoare de 100 euro/cap de animal.

Suma plătită este în valoare de 338.924,58 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 18 beneficiari care au accesat această formă de ajutor de stat și un efectiv de 687 bovine de carne și bubaline.

Grantul se acordă beneficiarilor cererilor de plată depuse și aprobate în baza Ordonanței Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Școala de elită a textiliștilor români. Fac practica la fabrici care produc pentru mari branduri din Europa

Publicat

index 3 996x600.webp.webp

Botoșani se poate lăuda cu una dintre cele mai bune școli de meseriași confecționeri din România. Elevii învață să lucreze pe utilaje clasice, dar și de ultimă generație și fac practică la cele mai puternice fabrici din industria textilă din nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Județul Botoșani are o tradiție de peste șapte decenii în industria textilă. Chiar și după 1990, unica ramură industrială care a supraviețuit și chiar prosperat la Botoșani a fost industria textilă. Și astăzi în județ funcționează zeci de fabrici, multe cu capital străin, în care lucrează mii de oameni.

Ceea ce a atras ca un magnet investitorii străini în domeniul confecțiilor este forța de muncă calificată din Botoșani. Aici sunt cei mai buni…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se întrerupe apa în municipiul Botoșani! Care sunt zonele afectate

Publicat

apa robinet.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, mâine 11 aprilie 2024, în intervalul orar 09:00 – 15:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei localizată pe str. Doboșari (zona Izvor).

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe străzile Ștefan cel Mare, Doboșari, Hatman Arbore, Luizoaia, Aleea Iacob Iacobovici, A.N.L. Cișmea.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei,  consumatorii sunt rugați să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zeci de amenzi după o razie a polițiștilor în județul Botoșani

Publicat

razie politisti politie actiuni control 1 1000x600.jpeg

Miercuri, în intervalul orar 14:00-22:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat pe raza județului Botoșani o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare nerespectarea regimului legal de viteză.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 27.000 de lei.

 

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce, 9 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe