Connect with us

ACTUALITATE

Detaliile descoperirii a peste o TONĂ de COCAINĂ, în Tulcea. Este a doua cea mai mare captură din România, valorează peste 300 de milioane de euro! (VIDEO)

Publicat

foto: observator.tv

Autoritățile au făcut publice, marți, detaliile anchetei în cadrul căreia săptămâna trecută au fost găsite peste 1.000 de kilograme de cocaină într-o șalupă răsturnată, în Deltă. Cercetările au pornit după ce, dintr-o dubă a căzut un pachet de un kilogram de droguri, anunță DIICOT, în vreme ce ministrul de Interne, Carmen Dan, afirmă că „Este a doua captură ca însemnătate în România”. Valoarea drogurilor depășește 300 de milioane de euro!

Coletul trădător

Ancheta în cazul celor peste o tonă de droguri găsite în judeţul Tulcea, într-o şalupă răsturnată, a fost declanşată cu două zile înainte de descoperirea ambarcaţiunii, după ce dintr-o dubă a căzut un pachet de un kilogram care conţinea cocaină, a declarat, marţi, procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă.

El a adăugat că răsturnarea bărcii cu droguri a fost accidentală, găsirea ei fiind rodul investigaţiilor declanşate cu două zile înainte.

„DIICOT Tulcea a fost sesizat că miercuri, pe raza unei localităţi din judeţul Tulcea, dintr-o dubiţă înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării, un pachet ambalat ce conţinea un kilogram de cocaină. Puritatea era de circa 90%. Apoi au fost făcute investigaţii specifice privind traseul mărfii. Vineri, 22 martie, pe malul Mării Negre a fost indentificată o barcă răsturnată, iar pe mal şi în barcă erau mai multe pachete”, a explicat şeful DIICOT, potrivit AGERPRES.

Bănilă a mai spus că drogurile erau doar în tranzit, urmând să fie scoase din România pe cale rutieră. Conform aceleiaşi surse, în cursul zilei de marţi au mai avut loc şapte percheziţii legate de acest dosar, în care au fost deja arestaţi preventiv doi cetăţeni sârbi. Unul dintre ei a fost prins în trafic în judeţul Prahova conducând un autotren inmatriculat în Serbia, iar celălalt a fost identificat la punctul de trecere a frontierei Porţile de Fier II, fiind pasager într-o maşină.

Români implicați

Şeful DIICOT a precizat că, potrivit datelor anchetei, în acest caz ar fi implicaţi şi cetăţeni români.

Potrivit directorului Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, comisarul-şef Adrian Lambrino, din cercetări a reieşit că drogurile veneau din America de Sud şi erau introduse în ţară pe cale maritimă. Pentru elucidarea cazului, poliţiştii români specializaţi în combaterea traficului de droguri colaborează cu omologii lor din Serbia.

Directorul Gărzii de Coastă, comisarul-şef Laurenţiu Cicu, a anunţat că instituţia pe care o conduce a colaborat cu toate autorităţile competente.

„Principala atribuţiune a Poliţiei de frontieră este asigurarea frontierei. Frontiera maritimă se constituie la limita exterioară a mării teritoriale, adică la distanţe între 22 şi 30 de km faţă de linia ţărmului. Când am luat la cunoştinţă despre infracţiuni transfrontaliere, am diseminat imediat informaţiile către instituţiile competente. Instituţia noastră a fost unul dintre factorii cheie la elucidarea unei mari părţi a acestui caz”, a explicat Ciucu.

El a dat asigurări că sistemul SCOMAR, sistem computerizat de supraveghere la ţărmul Mării Negre, este perfect funcţional.

„Pot să vă spun cu tărie că o mare parte dintre detaliile furnizate pentru elucidarea cazului au fost obţinute inclusiv prin sistemul SCOMAR. Supraveghem frontiera de stat care se află la distanţa de peste 22 de kilometri. Aceste şalupe sunt ambarcaţiuni de mici dimensiuni, iar deplasarea în marea teritorială înseamnă deplasare pe teritoriul statului. Acestea efectuau activităţi de agrement, iar când activitatea lor a devenit suspectă, s-a comunicat cu autorităţile competente”, a mai spus directorul Gărzii de Coastă.

Doi sârbi reținuți

Pe de altă parte, tot marți, DIICOT a anunțat că, pe 24 martie, doi cetăţeni sârbi au fost reținuți pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

„Cantitatea totală identificată și confiscată a fost de 1040 kg cocaină, de  puritate 90%,  cu o valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro. Precizăm că, pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, această cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice”, arată comunicatul.

A doua cea mai mare captură

Și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a vorbit, luni, despre captura de droguri descoperite zilele trecute în judeţul Tulcea, subliniind că, din punct de vedere cantitativ, este a doua captură ca însemnătate în România.

„Noi ne bucurăm totuşi că este o captură, dacă nu mă înşel, cantitativ, a doua captură ca însemnătate în România. Pe mine, recunosc că m-a bucurat această captură. Niciodată o astfel de situaţie nu rămâne neanalizată la nivelul ministerului. Noi avem în fiecare săptămână o analiză a activităţii – acolo unde sunt indicate zone vulnerabile noi luăm măsuri. (…) Nu este o captură întâmplătoare”, a afirmat Carmen Dan, luni, la finalul evaluării activităţii Poliţiei Române în anul 2018.

Captură surpriză

Autorităţile au găsit, pe 23 martie, peste 800 de kilograme de cocaină într-o şalupă răsturnată pe o plajă dintre localităţile Sfântu Gheorghe şi Sulina. Drogurile ar fi fost ambalate în 36 de saci.

Şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a subliniat atunci că nu există nicio vulnerabilitate la Poliţia de Frontieră.

„Atât timp cât noi monitorizăm toate navele care navighează pe Marea Neagră prin sistemul SCOMAR şi aici chiar am avut informaţii doar pentru această perioadă, în decurs de două – trei zile, a fost şi o furtună… (…) Ce informaţii aveam noi – doar că există o reţea de trafic de droguri pe Marea Neagră – aveam monitorizate mai multe nave în acest sens şi nu a fost o captură întâmplătoare. Sunt reţinute persoane în prezent, avem un cerc de suspecţi, dar nu pot să vă dau mai multe date”, a precizat Ioan Buda, conform AGERPRES.

Cocaină sub pază

În altă ordine de idei, Digi24 notează că Bucureștiul a fost, miercuri, cel mai bine păzit loc din țară, după ce zeci de mascați înarmați au dus la sediul DIICOT cele peste o mie de kilograme de cocaină  descoperite pe plaja de la Sfântu Gheorghe.

„Stupefiantele care valorează 300 de milioane de euro au fost aduse cu maşini blindate. 30 de mascaţi şi patru vehicule speciale de intervenţie le-au escortat”, arată sursa citată.

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

FOTO. Iarbă, plajă sau noroi? În ce CONDIȚII își va disputa „U” Cluj meciul de revenire acasă cu Sepsi

Publicat

gazon cluj arena 4 scaled e1660899961157.jpg

După noi, potopul! Cam așa s-ar putea rezuma efectul trecerii uraganului Untold peste gazonul de pe Cluj Arena. Ca în fiecare an de când se organizează festivalul, iarba de pe stadion are de suferit. Din cauza ei au de suferit jucătorii și, implicit, spectatorii.

gazon cluj arena (5)

gazon cluj arena (6)

Obligată să „migreze” la Mediaș pentru meciurile așa-zise de „acasă”, „U” Cluj se întoarce pe Cluj Arena ca să joace luni cu Sepsi OSK. În ce condiții se va disputa partida, asta putem doar să presupunem, având în vedere felul în care se prezintă suprafața de joc.

Joi s-au disputat două partide dintr-o grupă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

AFM vrea noi fonduri pentru iluminat public. Bugetul a fost rezervat în 7 minute

Publicat

Conducerea Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că va cere suplimentarea cu 500 de milioane de lei a bugetului programului Iluminat public, după ce vineri fondurile alocate au fost rezervate în primele 7 minute.

Preşedintele AFM Laurențiu-Adrian Neculaescu a anunțat că va cere suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară din perioadă următoare.

„Imediat după deschiderea înscrierilor în aplicația informatică dedicată Programului Iluminat Public 2022, fondurile alocate au fost solicitate integral de un număr de 469 de UAT-uri. Acest lucru ne demonstrează că există un interes deosebit la nivel național pentru accesarea proiectelor care vizează eficientizarea consumului de energie. În acest sens, voi face toate demersurile necesare, astfel încât la rectificarea bugetară din perioada imediat următoare, bugetul programului să fie suplimentat cu încă 500 de milioane de lei”, a declarat Neculaescu.

Potrivit acestuia, o nouă sesiune de înscrieri ar putea avea loc la sfârșitul lunii septembrie.

Fondurile disponibile pentru Programul Iluminat Public au fost rezervate vineri integral în 7 minute de la lansare.

 

AFM vrea noi fonduri pentru iluminat public. Bugetul a fost rezervat în 7 minute: Bugetul alocat sesiunii de finanțare de vineri a fost de 500.000.000 lei

 

Programul se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraș sau municipiu care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie și, implicit, factura publică.

Bugetul alocat sesiunii de finanțare de vineri a fost de 500.000.000 lei.

Finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Miri pe două roți, în centrul Clujului. Motoare turate la nunta lui Sebastian și Alexandra

Publicat

nunta 1 e1660906603157.jpg

Sebastian și Alexandra s-au cununat vineri și și-au întâlnire cu prietenii din Comunitatea Moto Cluj la Clopot în centrul Clujului.

Zeci de prieteni pe motoare le-au fost alături pe Bulevardul Eroilor în cel mai important al vieții lor împreună.

”Alexandra a venit la nuntă la nașii mei și ca să mă pot împrieteni cu ea m-am făcut programare la ea la tuns. Și așa a început povestea noastră de dragoste. Avem și o pasiune comună pentru motoare”, a povestit Sebastian pentru Cluj24.

nunta 2

Alexandra a declarat la rândul său că pasiunea sa pentru motoare a început de mică.

Soțul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Marți: Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba inaugurează un nou raft în județ, în comuna Cricău

Publicat

rft.jpg

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba inaugurează marți, 23 august, un nou raft în teritoriu, cel de-al XVII-lea, de această dată în comuna Cricău.

Fondul special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba, Consiliul Județean Alba, împreună cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, oferă comunităților din județ câte o mini bibliotecă, cu circa 300 de volume, cărți noi, din toate domeniile biblioteconomice.

Raftul nou cu cărți va fi la Biblioteca comunală Cricău.

La momentele de marți vor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe