EVENIMENT
Detaliul care te face vulnerabil în fața unui atac al câinilor vagabonzi. Ce îi determină, de fapt, să reacționeze

Ultimul eveniment nefericit a șocat pe toată lumea, asta după ce Ana Oros, o femeie de 44 de ani, a fost atacată de o haită de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. Atacurile maidanezilor asupra oamenilor sunt, din păcate, foarte întâlnite la noi în țară. Iată detaliul care îi face pe oameni vulnerabili în fața unui atac al câinilor vagabonzi!
Motivul pentru care câinii vagabonzi atacă oamenii
Cazul româncei ucise de o haită de câini în București a șocat pe toată lumea. Din păcate, aceste animale se găsesc pe toate drumurile la noi în țară, iar autoritățile par depășite de situație.
Agresivitatea câinilor față de oameni este o problemă foarte gravă. În cadrul unui interviu, Elvira Kutueva, fondatorul unei fundații caritabile pentru protecția naturii și a animalelor,…
Citește mai mult pe impact.ro
EVENIMENT
ANPC a închis un magazin al lanțului de cafenele Starbucks. Amendă pentru mizerie în vitrine și folosirea unor portocale tratate cu imazalil

ANPC a amendat cu 5.000 de lei un magazin din sectorul 3 al Capitalei al unui lanț de cafenele, din cauza mizeriei și a portocalelor folosite, tratate cu imazalil.
În urma unei sesizări primite la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB), o echipă de control a verificat un magazin Starbucks din sectorul 3 al Capitalei, transmite ANPC într-un comunicat de presă.
Comisarii CPCMB au dat o amendă în valoare de 5.000 lei, au oprit definitiv de la utilizare a produselor alimentare neconforme și a oprit temporar prestarea de serviciilor, până la remedierea deficiențelor.
Stabucks închis și menedat de ANPC: Neregulile
– folosirea unor vitrine de vânzare asistată și agregate frigorifice neigienizate, cu impuriăți în strat masiv, lichide scurse, gheață și resturi alimentare, chedere depreciate, grătare cu urme de rugină
– utilizarea la fabricarea sucului de portocale, a unor fructe având menționat pe etichetă: „produs tratat cu imazalil”, fără ca acestea să fie spălate în prealabil cu solvent pentru îndepărtarea substanței.
– existența pavimentului neigienizat, cu plăci de gresie fisurată sau spartă.
EVENIMENT
”Capul sus” – campanie de strângere de fonduri destinată fetiţelor şi adolescentelor diagnosticate oncologic. Strângere de fonduri pentru peruci medicale

Asociaţia Magic desfăşoară în martie campania „Capul sus!”, destinată fetiţelor şi adolescentelor diagnosticate oncologic, ale cărei scopuri sunt conştientizarea traumei pierderii părului post-chimioterapie şi strângerea de fonduri pentru peruci medicale.
Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Magic, implicaţiile psiho-emoţionale cauzate de pierderea părului în urma chimioterapiei sunt „traumatice”.
Pentru copii, pierderea părului este şi mai traumatizantă decât pentru adulţi. Sunt izolaţi de grupurile de copii sănătoşi, cei mici neavând capacitatea de a înţelege singuri cancerul şi efectele tratamentelor, educaţia în această direcţie lipseşte în societatea românească.
Pierderea părului izolează fetiţele şi adolescentele, creându-le probleme suplimentare, pe lângă lupta cu diagnosticul propriu-zis, acutizându-le anxietatea şi depresia şi îngreunându-le vindecarea, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Magic.
Conform acestora, părul este asociat, în mod special la sexul frumos, cu feminitatea şi frumuseţea, iar fetele îşi pierd echilibrul emoţional când rămân fără păr.
Reprezentanţii Asociaţiei Magic au atras atenţia că România este ţara din Uniunea Europeană care nu compensează nici măcar o parte dintre perucile medicale, care sunt considerate produse de înfrumuseţare, când ele sunt, de fapt, dispozitive medicale.
Conform surselor citate, este certificat psihologic că o perucă, în cazurile oncologice, de arsuri, de boli rare sau de boli dermatologice, poate reduce considerabil anxietatea socială, iar revenirea la imaginea de dinainte de boală este parte din procesul de vindecare.
Agerpres
sursa foto: Facebook/ Asociatia Magic
CULTURA
Ministerul Culturii: 187 de proiecte depuse pentru digitalizarea producţiei şi distribuţia de filme, prin PNRR

Ministerul Culturii a anunțat joi, 23 martie 2023, închiderea unui apel de proiecte dedicat digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme, finanţat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Ministerul Culturii (MC), prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), în calitate de coordonator de reforme şi investiţii (CRI) şi de furnizor şi administrator al Schemei de ajutor de minimis, anunţă închiderea apelului de proiecte Sprijinirea iniţiativelor culturale de accelerare a digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme, finanţat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 11 – Turism şi cultură, Investiţia 7. Accelerarea digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme”, precizează ministerul într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.
Apelul de proiecte urmăreşte să sprijine accelerarea tranziţiei digitale a producătorilor şi distribuitorilor de filme din România prin creşterea capacităţilor de producţie digitală, distribuţie, marketing şi promovare, inclusiv tehnologii de arhivare digitală.
Bugetul total aferent apelului este de 5 milioane euro, suma maximă alocată unui proiect fiind de 100.000 euro.
În perioada 30 ianuarie 2023, ora 09,00 – 23 martie 2023, ora 16,00 au fost depuse 187 de cereri de finanţare prin intermediul platformei electronice proiecte.pnrr.gov.ro, dezvoltată de Ministerul Proiectelor şi Investiţiilor Europene (MIPE).
Ministerul Culturii va continua, în perioada următoare, procesul de evaluare a proiectelor, până la epuizarea bugetului alocat apelului ”Sprijinirea iniţiativelor culturale de accelerare a digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme”. Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Trei persoane, reținute după ce au trimis din Spania, printr-o firmă de coletărie, 15 kg de droguri

Trei persoane bănuite că au introdus în țară 15 kilograme de cannabis aduse printr-o firmă de coletărie din Spania, au fost reținute joi, 23 martie 2023, de polițiștii și procurorii DIICOT, într-un dosar de trafic de droguri.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – I.G.P.R., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a trei persoane bănuite de introducerea în țară de droguri de risc și trafic de droguri de risc.
În cauză, s-a reținut faptul că, în luna martie 2023, două dintre persoanele bănuite s-ar fi deplasat în Spania, de unde ar fi expediat, prin intermediul unei firme de coletărie, aproximativ 15 kilograme de cannabis (2 colete conținând 8, respectiv 7 kilograme de droguri de risc).
Cele două persoane bănuite s-ar fi întors apoi pe teritoriul României, în vederea ridicării coletelor.
Astfel, la data de 22 martie 2023 au fost organizate două acțiuni de prindere în flagrant delict a patru persoane bănuite, care s-au prezentat, în vederea ridicării drogurilor de risc, în municipiul Suceava și orașul Gura Humorului.
Ulterior, la data de 23 martie 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a trei persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de introducerea în țară de droguri de risc și trafic de droguri de risc.
În cursul zilei de joi urmează să fie sesizat Tribunalul București cu propunere de arestare, pentru 30 de zile, a celor 3 persoane, reținute în cauză.
„Cu privire la cea de-a patra persoană implicată în activitatea infracțională, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” se mai arată în comunicat.