EVENIMENT
Dezastru în centrele de asistență socială: 47 de dosare penale și 110 centre închise, în urma controalelor
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că 47 de dosare penale au fost deschise de către organele de anchetă în urma controalelor efectuate în centrele de asistenţă socială pentru vârstnici, copii şi persoane cu dizabilităţi.
El a prezentat datele furnizate de către Ministerul Afacerilor Interne, joi, în urma controalelor.
„Aceste verificări sunt încheiate aproape în proporţie de 100%. Mai precis – peste 97%. În 40 de judeţe controalele au fost încheiate. Au rămas deschise Bucureştiul şi judeţul Ilfov. S-au luat mai multe măsuri de suspendare, retragere a autorizaţiei sau de închidere efectivă a acestor centre şi există deja 47 de dosare penale deschise de organele de anchetă în aceste cazuri”, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.â
Peste 600 de persosne, relocate din centrele controlate
În urma controalelor, din totalul de 59.071 de persoane găzduite în centrele respective, 627 au fost relocate.
Dintre acestea, 543 de persoane fuseseră găzduite 51 de centre neautorizate. Un număr de 125 de persoane au avut nevoie de spitalizare, 234 de persoane au fost duse în alte centre în vederea continuării îngrijirilor şi 184 de persoane au fost preluate de aparţinători.
Totodată, a fost suspendată activitatea a 110 centre.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că, în urma controalelor efectuate la nivel naţional, au fost identificate probleme grave în activitatea unor centre pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi din judeţele: Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi în Bucureşti, „mai ales” în Sectorul 1.
Marcel Ciolacu i-a cerut noului ministru al Muncii suspendarea din funcţie a şefilor Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială din cele şapte judeţe, precum şi din municipiul Bucureşti. De asemenea, a solicitat schimbarea din funcţie a conducerii direcţiilor de asistenţă socială din aceste judeţe, precum şi suspendarea din funcţie a şefului Inspecţiei Muncii.
Premierul i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să finalizeze până pe 31 august modificările legislative privind acreditarea, licenţierea, monitorizarea şi controlul centrelor pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi.
Agerpres
Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.
Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină
Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului: 21 noiembrie. Sărbătoare cu cruce roșie și dezlegare la pește. Tradiții și superstiții
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, marcată pe 21 noiembrie, este o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși și greco-catolici.
Pe data de 21 noiembrie, creștinii ortodocși și greco-catolici celebrează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători dedicate Fecioarei Maria.
Aceasta este prăznuită cu mare evlavie în întreaga lume creștină, marcând un moment…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Modernizări finalizate la Spitalul Județean Alba. Cum arată secția de Medicină Internă. Alte investiții în derulare
La Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia au fost finalizate lucrările de modernizare a secției de Medicină internă. Spațiile au fost prezentate miercuri de reprezentanții unității medicale. Investiția a fost de 3,9 milioane lei.
Secția beneficiază acum de aparatură medicală performantă și de mobilier nou.
În total, au fost cheltuiți 3,939.830 lei, investiția fiind susținută de către Consiliul Județeană…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro