Connect with us

EVENIMENT

Dificultăți de recuperare pentru banchiza din Antarctica după topirea istorică din februarie

Publicat

ghetar sursa foto pixabay
fotografie cu caracter ilustrativ

AFP relatează că banchiza din Antarctica se confruntă cu dificultăți în a se recupera după o topire istorică în luna februarie, chiar și în ciuda sosirii sezonului de iarnă în emisfera sudică. Acest fenomen are potențialul de a accelera încălzirea globală și poate amenința numeroase specii din Oceanul Antarctic.

Aproximativ 2,5 milioane de kilometri pătraţi, de cinci ori mai mult decât Franţa continentală: acesta este deficitul de gheaţă de pe mare din Antarctica înregistrat de observatorul european Copernicus la sfârşitul lunii iunie, comparativ cu media din perioada 1991-2020.

La 16 februarie, suprafaţa banchizei din Antarctica, care se formează prin îngheţarea apei sărate a oceanului, a atins deja cel mai mic nivel de la debutul măsurătorilor satelitare, în urmă cu 45 de ani, cu o întindere totală de 2,06 milioane de kilometri pătraţi.

De atunci, gheaţa s-a refăcut într-un ritm neobişnuit de lent, în pofida sosirii iernii în emisfera sudică.

Suprafaţa banchizei în iunie a fost astfel stabilită la 11,5 milioane de kilometri pătraţi (cu 17% mai puţin comparativ cu media).

Ritmul de refacere este „extraordinar de redus”, potrivit lui Ed Blockley, care conduce Grupul pentru climă polară din cadrul Met Office, serviciul britanic de meteorologie.

Dificultăți de recuperare pentru banchiza din Antarctica după topirea istorică din februarie. „Din 2016, doborâm recorduri aproape în fiecare an”

„Un eveniment inedit şi îngrijorător”, a confirmat Jean-Baptiste Sallée, oceanograf şi climatolog la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Franţa.

„Ne aflăm în faţa a ceva nemaivăzut, cu o banchiză care nu creşte într-un ritm natural.

Întrebarea este: am intrat într-un nou regim? Dar este încă prea devreme pentru a răspunde”, a precizat el.

Până recent, banchiza din Antarctica părea să fie scutită de efectele încălzirii globale.

Timp de 35 de ani, ea a rămas stabilă şi chiar a crescut uşor, atingând în septembrie 2014 un record de peste 20 de milioane de kilometri pătraţi, pentru prima dată după anul 1979.

„În 2015, totul s-a întors pe dos: am pierdut în 2-3 ani ceea ce am câştigat în 35 de ani”, a declarat spune Francois Massonnet, climatolog la Universitatea catolică din Louvain, în Belgia.

„Din 2016, doborâm recorduri aproape în fiecare an şi se pare că aceste recorduri nu sunt independente unele de altele”, a adăugat el.

O ipoteză ar fi, potrivit lui Massonnet, că ar fi vorba despre un fenomen care se auto-perpetuează: oceanul se încălzeşte mai mult vara, din cauza lipsei banchizei.

Apoi, „când revine iarna, mai întâi trebuie eliberată toată căldura în exces înainte de a se putea forma gheaţă pe mare”, a explicat Massonnet. Această gheaţă, mai subţire, se topeşte într-un ritm mai rapid la revenirea verii.

Dificultăți de recuperare pentru banchiza din Antarctica după topirea istorică din februarie. „Zonă de refugiu”

Această retragere a banchizei „este în concordanţă cu schimbările climatice care încep să aibă impact asupra banchizei din Antarctica”, a precizat Sallée.

Însă, cercetătorii sunt reticenţi în a stabili o legătură oficială cu încălzirea globală deoarece modelele climatice au prezentat anterior dificultăţi în a prezice schimbările la nivelul banchizei din Antarctica.

Ceea ce se ştie, însă, este că reducerea banchizei riscă să agraveze încălzirea globală.

Oceanul, care este mai închis la culoare, reflectă o cantitate mai mică din razele solare comparativ cu gheaţa albă şi, prin urmare, stochează mai multă căldură.

Pe măsură ce se topeşte, banchiza îşi pierde şi rolul de tampon între valuri şi calota glaciară din Antarctica, riscând să accelereze scurgerile gheţarilor de apă dulce în ocean.

În plus, retragerea gheţii de pe mare ameninţă ecosistemul bogat pe care îl adăposteşte.

Dificultăți de recuperare pentru banchiza din Antarctica după topirea istorică din februarie. Ce a declarat Sara Labrousse

Departe de a fi o întindere de gheaţă, „banchiza formează terase, tuneluri, labirinturi, fiind o zonă de refugiu pentru vieţuitoare, care se pot ascunde astfel de prădători”, a explicat Sara Labrousse, cercetătoare specializată în ecologie polară la CNRS.

Banchiza găzduieşte în special krill, crustacee asemănătoare cu creveţii, care constituie hrana multor prădători precum balenele, focile sau pinguinii. „Banchiza este, de asemenea, o zonă de odihnă, de năpârlire şi reproducere pentru multe mamifere şi păsări marine”, a adăgat Sara Labrousse.

Când banchiza se sparge prea devreme în timpul sezonului, focile tinere care au puţină grăsime şi blană insuficient de impermeabilă pot muri de hipotermie după ce cad în apă, a precizat cercetătoarea. Retragerea banchizei „poate pune în pericol populaţiile”, a avertizat ea. Agerpewa

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Preşedintele lui „U” Cluj explică strategia pentru o bază sportivă proprie. Discuţii avansate pentru un teren în afara Clujului

Publicat

babes baza sportiva parc iuliu hatieganu.jpg

Radu Constantea, preşedintele lui „U” Cluj, a explicat care e strategia clubului privind o bază sportivă proprie. El spune că momentan echipa dispune de condiţii optime şi că se lucrează la identificarea unui teren pentru un centru modern de pregătire lângă Cluj. 

„Obiectivul şi rolul de a avea o bază sportivă proprie ţin de clubul Universitatea, nu de Primăria Cluj-Napoca. Clubul trebuie să-şi crească veniturile constant, pentru a redirecţiona o parte din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. Care vor fi noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane. PROIECT

Publicat

rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. care vor fi

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Prin acest act normativ, se propune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Admitere în clasa a IX-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”: Procedura pas cu pas

Publicat

admitere în clasa a ix a la colegiul național militar „mihai

Admitere în clasa a IX-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”: Procedura pas cu pas. Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a publicat precizările complete pentru admiterea în clasa a IX-a, în învățământul militar liceal, pentru anul școlar 2025-2026.

Procesul se desfășoară în două etape principale și implică mai multe termene critice pe care candidații trebuie să le respecte.

Cadrul legal și etapele admiterii

Admiterea în colegiile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Patru centre comunitare integrate, construite la Cluj de Partida Romilor. Primul va fi la Cojocna

Publicat

centru 1.jpg

Asociația Partida Romilor ”Pro Europa” vrea să construiască 50 de centre comunitare integrate la nivel național, din care 4 vor fi în județul Cluj, acestea urmând să fie finalizate până în luna noiembrie.

Aceste centre sunt menite să răspundă nevoilor reale ale comunităților vulnerabile din întreaga țară, oferind sprijin esențial în domenii fundamentale precum sănătate, educație, cultură și asistență socială.

”În cadrul acestui program, județul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe