Connect with us

EVENIMENT

Dimineți friguroase și ninsori la munte. De când se mai încălzește. Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 septembrie 2022

Publicat

ceata munte toamna

Ne așteaptă o săptămână cu zile de toamnă autentică. Va fi rece, mai ales din cauza unei mase de aer polar arctic marin care cupinde întreaga Europă.

Temperaturile vor fi sub normalul perioadei, cu valori chiar și cu 6 până la 8 grade mai scăzute. Diminețile vor fi reci, cu temperaturi ce coboară și spre 3 – 4 grade prin depresiuni. La munte, mercurul din termometre coboară sub zero grade Celsius. În continuare sunt așteptate reprize de lapoviță și ninsoare.

Abia spre sfârșitul săptămânii se mai încălzește puțin

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 septembrie. Temperaturi minime:

Dimineața zilei de LUNI aduce temperaturi ușor negative pe crestele montane (-0 spre –2 grade), 2 – 4 grade în restul zonelor montane, respectiv 7 – 9 grade în cea mai mare parte a țării. Valori mai ridicate sunt posibile prin Muntenia, Banat, Dobrogea și sudul Moldovei (10 – 12 grade).

MARȚI, singurele modificări în ceea ce privește minimele suntem reprezentate de încă un grad – două, pe care le primesc în plus cei din estul Munteniei, Dobrogea, unde se pot atinge minime și de 13 grade.

Dimineața zilei de MIERCURI se anunță una rece, cu temperaturi care abia mai ajung la 7 – 8 grade. La munte avem parte de temperaturi negative, care pot coborî, pe creste, până spre –2, –4 grade.

Minimele de JOI dimineața ajung din nou pe la 10 – 12 grade prin Muntenia, Dobrogea, în timp ce prin zonele deluroase ale Moldovei, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia nu depășim 6 – 8 grade.

Și cam așa se vor păstra lucrurile și în diminețile de WEEKEND, cu valori spre 11 – 12 grade doar sud-estul Munteniei și Dobrogea, posibil, izolat și prin vestul Banatului, în rest nu mai mult de 7 – 9 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 septembrie. Temperaturi maxime:

Din punct de vedere al regimului termic diurn, săptămâna care urmează va aduce temperaturi care nu vor oscila foarte mult de la o zi la alta, de la o regiune la alta: 18 – 20 de grade prin Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, respectiv 13 – 15 grade prin restul regiunilor, cu valori de 9 – 10 grade la munte (2- 4 grade pe creste).

Abia duminică vom avea parte de o încălzire evidentă în toată țara, cu valori de 20 – 22 de grade, iar prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei chiar spre 24 – 25 de grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 septembrie. Precipitații:

Odată cu orele dimineții de LUNI, un nou front de precipitații pătrunde prin vestul țării iar până la orele amiezii avem parte de ploi în tot Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane.

Pe crestele montane rămân condiții de lapoviță și ninsoare. La finalul zilei ploile ajung și prin Oltenia, Muntenia, Moldova. Cantități mai importante se pot acumula în zonele montane și prin SV Olteniei (10 – 15, 20 de l/mp).

Pe timpul nopții de luni spre MARȚI ploile continuă prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, zonele montane, unde avem condiții de lapoviță și ninsori. Și prin Transilvania. pe parcursul zilei avem din nou parte de ploi prin vestul, centrul și nordul țării, izolat și prin Muntenia, iar la munte vor continua ninsorile.

Seara precipitațiile mai sunt posibile doar prin zonele montane, Crișana și nordul Moldovei.

Și MIERCURI precipitațiile preferă tot Banatul, Crișana, Maramureșul Moldova, Transilvania (ploi), zonele montane (ploi, lapoviță și ninsori). Seara, ploi, însoțite și de fenomene electrice, sunt posibile inclusiv prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea.  Din nou, cantitățile cele mai importante se pot acumula prin Banat, Meridionali și Apuseni (10 – 15, izolat 20 de l/mp).

JOI și VINERI condițiile de precipitații slabe sunt prezente la nivelul întregii țări.

WEEKENDUL va aduce zile fără ploi la nivelul întregii țări.

În ceea ce privește cantitățile totale așteptate, acestea se vor apropia de un 30 – 40 de l prin zone montane (prin Apuseni și nordul Mramureșului chiar spre 60 – 70 de l/mp).

Prin Banat, Crișana, bună parte din Transilvania, nordul Moldovei se pot strânge 15 – 20 de l/mp pentru ca în restul țării să nu avem mai mult de 5 – 7 l/mp (în estul Munteniei și prin Dobrogea chiar și mai puțin de atât).

A venit momentul să vorbim și despre ninsori, care vor fi prezente doar pe crestele montane. Ninsorile vor lăsa în urma lor și un strat efemer de zăpadă.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 septembrie. Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână care, deși o începem tot cu un regim de presiune scăzută, începând de marți și până la finalul săptămânii ne vom afla în sfera de influență a dorsalei Anticiclonului Azoric și a unui regim de presiune ridicată.

La nivelul troposferei medii și înalte nu vor lipsi nucleele reci în altitudine care vor favoriza apariția liniilor de convergență, mai ales în primele două zile.

În ceea ce privește masele de aer, întreaga Europa va fi sub stăpânirea unei mase de aer polar arctic marin, care va menține temperaturile sub normalul perioadei, chiar cu valori și cu 6 – 8 grade mai scăzute (la 850 hPa). Abia de la finalul intervalului de prognoză se întrevede o încălzire, pe un transport atlantic de aer cald.

Sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat de 39 de ani din Turda, cercetat pentru TĂINUIRE. S-a găsit la domiciliul lui o bicicletă FURATĂ în Italia

Publicat

girofar albastru.jpg

Un bărbat de 39 de ani din Turda este cercetat de polițiști pentru tăinuire. La domiciliul lui s-a găsit o bicicletă de 3.100 de euro, furată în Italia.

„În data de 20 mai a.c., Poliția municipiului Turda a fost sesizată de un bărbat cu privire la faptul că un client al biroului de avocatură unde acesta își desfășoară activitatea de practică ar fi fost victima unei infracțiuni de furt, comisă pe teritoriul Italiei, iar bunul sustras s-ar afla în municipiul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO UPDATE Accident pe strada Memorandumului. Bărbat care trecea strada nergulamentar, lovit de mașină. Era băut

Publicat

accident memo bun.jpg

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Mememorandumului din Cluj-Napoca.

Potrivit primelor informații o persoană a fost rănită.

La locul accidentului din centrul orașului s-a deplasat de urgență un echipaj al ambulanței Cluj, dar și echipaje ale poliției.

UPDATE

La fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat, de 55 de ani, ar fi fost accidentat de un autoturism care circula din direcția centrului spre cartierul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniel David despre examenul de BACALAUREAT: “Nu am în vedere să fac schimbări”. Vrea, însă, reanalizarea sistemului de burse

Publicat

daniel david ministru1.jpg

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, nu are în vedere să facă schimbări, deocamdată, la examenul de Bacalaureat.

El a declarat că, în viitor, acesta va trebui însă conectat cu reforma planurilor-cadru pentru liceu.

Daniel David despre examenul de bacalaureat: “Nu am în vedere să fac schimbări”

“Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat, la un moment dat,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

În căutarea fraților Șușman, ultimii partizani din Apuseni, pe dealurile din Tranișu. Arheologii sapă după osemintele lor

Publicat

whatsapp image 2025 05 21 at 12.27.50 scaled.jpeg

O echipă de arheologi începe, sâmbătă, o acțiune de căutare a osemintelor fraților Toader și Avisalon Șușman, ultimii partizani anti-comuniști, vânați de Securitate și descoperiți morți în 1958 în satul clujean Tranișu, comuna Poieni. 

Istoricul Cornel Jurju a spus, miercuri, că Toader (35 de ani) și Avisalon (29 de ani) Șușman au fost cei din urmă supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste din Apuseni, cei doi fiind descoperiți pe 2 februarie 1958 în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe