Connect with us

EVENIMENT

Dimineți friguroase și ninsori la munte. De când se mai încălzește. Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 septembrie 2022

Publicat

ceata munte toamna

Ne așteaptă o săptămână cu zile de toamnă autentică. Va fi rece, mai ales din cauza unei mase de aer polar arctic marin care cupinde întreaga Europă.

Temperaturile vor fi sub normalul perioadei, cu valori chiar și cu 6 până la 8 grade mai scăzute. Diminețile vor fi reci, cu temperaturi ce coboară și spre 3 – 4 grade prin depresiuni. La munte, mercurul din termometre coboară sub zero grade Celsius. În continuare sunt așteptate reprize de lapoviță și ninsoare.

Abia spre sfârșitul săptămânii se mai încălzește puțin

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 septembrie. Temperaturi minime:

Dimineața zilei de LUNI aduce temperaturi ușor negative pe crestele montane (-0 spre –2 grade), 2 – 4 grade în restul zonelor montane, respectiv 7 – 9 grade în cea mai mare parte a țării. Valori mai ridicate sunt posibile prin Muntenia, Banat, Dobrogea și sudul Moldovei (10 – 12 grade).

MARȚI, singurele modificări în ceea ce privește minimele suntem reprezentate de încă un grad – două, pe care le primesc în plus cei din estul Munteniei, Dobrogea, unde se pot atinge minime și de 13 grade.

Dimineața zilei de MIERCURI se anunță una rece, cu temperaturi care abia mai ajung la 7 – 8 grade. La munte avem parte de temperaturi negative, care pot coborî, pe creste, până spre –2, –4 grade.

Minimele de JOI dimineața ajung din nou pe la 10 – 12 grade prin Muntenia, Dobrogea, în timp ce prin zonele deluroase ale Moldovei, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia nu depășim 6 – 8 grade.

Și cam așa se vor păstra lucrurile și în diminețile de WEEKEND, cu valori spre 11 – 12 grade doar sud-estul Munteniei și Dobrogea, posibil, izolat și prin vestul Banatului, în rest nu mai mult de 7 – 9 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 septembrie. Temperaturi maxime:

Din punct de vedere al regimului termic diurn, săptămâna care urmează va aduce temperaturi care nu vor oscila foarte mult de la o zi la alta, de la o regiune la alta: 18 – 20 de grade prin Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, respectiv 13 – 15 grade prin restul regiunilor, cu valori de 9 – 10 grade la munte (2- 4 grade pe creste).

Abia duminică vom avea parte de o încălzire evidentă în toată țara, cu valori de 20 – 22 de grade, iar prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei chiar spre 24 – 25 de grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 septembrie. Precipitații:

Odată cu orele dimineții de LUNI, un nou front de precipitații pătrunde prin vestul țării iar până la orele amiezii avem parte de ploi în tot Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane.

Pe crestele montane rămân condiții de lapoviță și ninsoare. La finalul zilei ploile ajung și prin Oltenia, Muntenia, Moldova. Cantități mai importante se pot acumula în zonele montane și prin SV Olteniei (10 – 15, 20 de l/mp).

Pe timpul nopții de luni spre MARȚI ploile continuă prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, zonele montane, unde avem condiții de lapoviță și ninsori. Și prin Transilvania. pe parcursul zilei avem din nou parte de ploi prin vestul, centrul și nordul țării, izolat și prin Muntenia, iar la munte vor continua ninsorile.

Seara precipitațiile mai sunt posibile doar prin zonele montane, Crișana și nordul Moldovei.

Și MIERCURI precipitațiile preferă tot Banatul, Crișana, Maramureșul Moldova, Transilvania (ploi), zonele montane (ploi, lapoviță și ninsori). Seara, ploi, însoțite și de fenomene electrice, sunt posibile inclusiv prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea.  Din nou, cantitățile cele mai importante se pot acumula prin Banat, Meridionali și Apuseni (10 – 15, izolat 20 de l/mp).

JOI și VINERI condițiile de precipitații slabe sunt prezente la nivelul întregii țări.

WEEKENDUL va aduce zile fără ploi la nivelul întregii țări.

În ceea ce privește cantitățile totale așteptate, acestea se vor apropia de un 30 – 40 de l prin zone montane (prin Apuseni și nordul Mramureșului chiar spre 60 – 70 de l/mp).

Prin Banat, Crișana, bună parte din Transilvania, nordul Moldovei se pot strânge 15 – 20 de l/mp pentru ca în restul țării să nu avem mai mult de 5 – 7 l/mp (în estul Munteniei și prin Dobrogea chiar și mai puțin de atât).

A venit momentul să vorbim și despre ninsori, care vor fi prezente doar pe crestele montane. Ninsorile vor lăsa în urma lor și un strat efemer de zăpadă.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 septembrie. Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână care, deși o începem tot cu un regim de presiune scăzută, începând de marți și până la finalul săptămânii ne vom afla în sfera de influență a dorsalei Anticiclonului Azoric și a unui regim de presiune ridicată.

La nivelul troposferei medii și înalte nu vor lipsi nucleele reci în altitudine care vor favoriza apariția liniilor de convergență, mai ales în primele două zile.

În ceea ce privește masele de aer, întreaga Europa va fi sub stăpânirea unei mase de aer polar arctic marin, care va menține temperaturile sub normalul perioadei, chiar cu valori și cu 6 – 8 grade mai scăzute (la 850 hPa). Abia de la finalul intervalului de prognoză se întrevede o încălzire, pe un transport atlantic de aer cald.

Sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Avertizare Cod GALBEN de furtună pentru Cluj și alte 22 de județe

Publicat

furtuna 1 scaled e1685194692906.jpg

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru 23 de judeţe, valabilă până miercuri după-amiaza şi o informare pentru toată ţara, valabilă până joi seara, scrie Agerpres.

Potrivit meteorologilor, de marţi, ora 15:00, până miercuri, la ora 15:00, în Banat, sudul Crişanei, Transilvania şi în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer din Câmpeni, testat pozitiv la substanțe psihoactive. Unde a fost oprit de polițiști

Publicat

Șofer din câmpeni, testat pozitiv la substanțe psihoactive. unde a

Un tânăr de 29 de ani din Câmpeni a fost testat pozitiv pentru substanțe psihoactive, în urma unui control al polițiștilor. Acesta a fost depistat pozitiv în noaptea de luni spre marți, pe strada Calea Moților din Alba Iulia.

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 aprilie 2024, în jurul orei 01.30, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au oprit, pentru control, pe Calea Moților din Alba Iulia, un autoturism care era condus de un tânăr de 29 de ani,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Aiud, prins la pescuit în perioada de prohibiție. Polițiștii i-au deschis dosar penal

Publicat

bărbat din aiud, prins la pescuit în perioada de prohibiție.

Un bărbat din Aiud a fost prins la pescuit în perioada de prohibiție. Polițiștii i-au deschis dosar penal. Acesta a fost identificat în valea Inzelului.

Potrivit IPJ Alba, luni, 15 aprilie, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au depistat un bărbat de 67 de ani, din Aiud, în timp ce pescuia în Valea Inzelului. Din 9 aprilie, pescuitul prin orice metodă, în perioada de prohibiție, este interzisă.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un nou val de praf saharian deasupra României. Unde și când va putea fi observat. Anunțul meteorologilor

Publicat

un nou val de praf saharian deasupra româniei. unde și

Un nou val de praf saharian deasupra României. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că depunerile de praf vor putea fi observate în zonele unde va ploua.

”În perioada 16 aprilie ora 12.00 – 18 aprilie ora 00.00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe