ACTUALITATE
Din 600.000 de refugiaţi ucraineni care au intrat în România, doar 4.300 au cerut azil
Numai 4.322 de ucraineni au cerut azil în România de la debutul războiului din Ucraina încoace, arată Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), într-un răspuns la o solicitare ZF.
Aceştia pot fi încadraţi în piaţa muncii din România fără un aviz de angajare al instituţiei, aceasta fiind o excepţie de la regula angajării cetăţenilor din afara Uniunii Europene. Cele mai recente estimări ale ONU arată că peste 4 milioane de ucraineni au părăsit ţara, iar datele de la Poliţia de Frontieră spun că până în 30 martie au intrat în România 587.000 de ucraineni. Cu cei care au intra şi astăzi în ţară, cifra se apropie de 600.000.
„De la începerea conflictului din Ucraina, 4.322 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în ţara noastră. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională şi pot fi încadraţi în muncă fără aviz de angajare”, a transmis IGI către ZF.
Realitate din teren confirmă spusele IGI: centrele de primire de refugiaţi din România sunt pline, dar majoritatea ucrainenilor aleg să plece în alte ţări din Vest şi prea puţini se gândesc să rămână în România. Întrebată de reporterul ZF de ce nu s-a gândit să rămână în România, o refugiată din Ucraina a răspuns „nu cunosc ţara, limba, locurile, mi-ar fi greu să mă adaptez.” Cu toate acestea, ea vorba doar ucraineană şi rusă şi alesese drumul Marii Britanii, pentru că avea o cunoştinţă care a locuit acolo şi, cumva, explică ea, i se pare că locul ar putea fi mai familiar.
Zilnic, şi peste 10.000 de ucraineni ajung în România, arată datele de la Poliţia de Frontieră. Spre exemplu, în 30 martie, au trecut graniţa spre România 8.650 de cetăţeni ucraineni. De la declanşarea crizei refugiaţilor şi până în data de 30 martie, la nivel naţional, au intrat în România 587.478 cetăţeni ucraineni, mai anunţă Poliţia de Frontieră. MEDIAFAX
Citește Romania24.ro pe Google News