EVENIMENT
Din aproape 39.000 de teste distribuite în şcolile din Dolj, au fost folosite doar 1.289. Dintre acestea, 52 au fost pozitive

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Dolj i-au îndemnat, vineri, pe toţi participanţii la actul educaţional din judeţ să se implice în diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19 prin vaccinare voluntară şi testare.
Ei au semnalat că din cele 38.804 de teste distribuite în şcolile din judeţ numai 1.289 au fost folosite, ceea ce reprezintă circa 3,3%. Un număr de 37.515 de teste pentru depistarea cazurilor pozitive cu noul coronavirus au rămas neutilizate şi din cele folosite 52 au fost pozitive.
„Suntem într-un moment în care şcoala, în desfăşurarea ei tradiţională, a cunoscut o perioadă dificilă. Cursurile defăşurate online cu toate eforturile dascălilor şi elevilor au compensat doar o parte din ansamblul educaţional pe care ni-l dorim. Vedem în jurul nostru că apare speranţa revenirii la normalitate, după cum ne-o spun medicii, specialiştii în domeniu. Iar aceasta se poate realiza doar prin imunizare prin vaccinare a cât mai multora dintre noi. În acest context, trebuie să receptăm mesajul campaniei „Vaccinare şi testare pentru învăţare” promovată de Ministerul Educaţiei”, a spus şeful IŞJ Dolj, Alexandru Gîdăr, la conferinţa tematică organizată de inspectorat, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, în cadrul Campaniei Naţionale de Informare „Vaccinare şi testare pentru învăţare”, la care a participat şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Maria Ştefania Manea.
Gîdăr a afirmat că scopul dezbaterii, la care au participat elevi, cadre didactice şi părinţi, a fost de a-i sensibiliza, impulsiona şi conştientiza pe toţi participanţii la actul educaţional despre importanţa vaccinării şi rolul testării în protejarea tuturor.
„Ne dorim cu toţii revenirea cât mai rapid în clase, în amfiteatre, în sălile şi pe terenurile de sport. Şi numai prin vaccinare şi testare putem reduce cazurile de îmbolnăvire şi riscul de transmitere a virusului”, a susţinut Alexandru Gîdăr.
În judeţul Dolj, 54,2% din cei 8.525 de angajaţi în învăţământul preuniversitar s-a vaccinat. În ceea ce priveşte numărul cadrelor didactice vaccinate, acesta este de 4.648 de persoane dintr-un total de 6.163.
Alte probleme dezbătute în cadrul conferinţei desfăşurate la sediul IŞJ Dolj au vizat desfăşurarea activităţilor remediale, bursele şi transportul elevilor, planurile-cadru pentru liceu, formarea continuă a cadrelor didactice, dezvoltarea competenţelor digitale şi a digitalizării educaţiei, analiza necesităţii de extindere a perioadei de desfăşurare a cursurilor în învăţământul preuniversitar, reîntoarcerea la şcoală a tuturor elevilor, susţinerea examenelor naţionale, în condiţii de siguranţă şi implementarea măsurilor Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă cu cele cinci direcţii de finanţare pentru învăţământul preuniversitar.
În Dolj, 6.442 de elevi sunt cuprinşi în Programul Naţional „Şcoală după şcoală”, din care 4.749 sunt din mediul rural şi 1.693 sunt din mediul urban.
La eveniment au mai fost prezenţi Flavius Sirop, subprefect al judeţului Dolj, prof. univ. dr. Dorel Berceanu, prorector al Universităţii din Craiova, Iuliana Manea, director adjunct la DSP Dolj, şi dr Cristiana Ciovică, din cadrul DSP Dolj, Bogdan Vlăduţoiu, inspector-şef al ISU Dolj, reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ, ai asociaţiilor de părinţi şi de elevi, directori ai unităţilor de învăţământ şi inspectori şcolari din cadrul IŞJ Dolj, în format fizic, iar în mediul online s-au alăturat circa 800 de directori, profesori, părinţi, elevi şi reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din fiecare unitate de învăţământ. Agerpres
EVENIMENT
Când va prelua oficial Nicușor Dan funcția de președinte al României. Ce urmează după alegeri

Când va prelua oficial Nicușor Dan funcția de președinte al României. Procesul de preluare a mandatului de la Cotroceni ar urma să aibă loc rapid, pentru a începe negocierile guvernamentale, au precizat surse citate de Mediafax.
Nicușor Dan s-ar putea întâlni chiar luni, 19 mai, cu Ilie Bolojan, președintele interimar al României, pentru a discuta despre preluarea mandatului prezidențial.
VEZI ȘI REZULTATE FINALE turul 2 alegeri prezidențiale 2025 în ALBA
Calendarul pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Public numeros în instituțiile de cultură subordonate Consiliuluiu Județean Cluj, la ediția din 2025 a Nopții Muzeelor

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au participat sâmbătă, 17 mai, la evenimentul Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea, precum și Muzeul Apei „Leonida Truță” au putut fi vizitate gratuit.
De asemenea, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean, și-a desfășurat activitatea conform unui program…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Părintele Coriolan Tiberiu Ungureanu din parohia Decea a trecut la Domnul. Anunțul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Părintele Coriolan Tiberiu Ungureanu a trecut la Domnul, a anunțat Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, care a transmis un mesaj:
Cu inimile îndurerate și cu nădejdea în Înviere aducem la cunoștința preoților, credincioșilor greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu, că Părintele Coriolan Tiberiu Ungureanu, din clerul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a trecut la cele veșnice, astăzi 19 mai 2025.
Părintele Coriolan s-a născut la 5 noiembrie…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cum influențează un eveniment cultural, economia unui oraș. Teatrul din Sibiu închiriază aproape 8.000 de camere pentru FITS

Cum influențează un eveniment cultural, economia unui oraș: Teatrul Național Radu Stanca anunță printr-o licitație publică deschisă în 16 mai intenția de a închiria, pe perioada Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), 7.791 de camere de hotel și pensiune, anunță Turnul Sfatului.
Acest tip de eveniment reprezintă un impuls direct pentru industria ospitalității din Sibiu, în special pentru hotelurile de 3 și 4 stele, dar și pentru pensiuni și hosteluri.
Citește mai mult pe Alba24.ro