Connect with us

ACTUALITATE

Din nou ploi, cu vijelii și grindină în sud și est și aproape caniculă în vest. Prognoza meteo pentru săptămâna 14 – 20 iunie

Publicat

Săptămâna 14 – 20 iunie va fi una cu ploi multe, abundente chiar prin sudul și estul țării, însoțite de tot alaiul de fenomene specifice verii (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină de orice dimensiuni).

În ceea ce privește temperaturile, avansul dinspre Atlantic al unei mase de aer cald va face ca maximele să ajungă, în a doua parte a săptămânii, chiar la valori de peste 30 de grade, mai ales prin Banat.

Vă prezentăm prognoza meteo, pe zile, pentru săptămâna 14 – 20 iunie:

Luni, 14 iunie:

– Ne așteaptă o noapte cu minime cuprinse între 12 – 14 grade la nivelul întregii țări, în timp ce prin zonele montane nu trecem de 6 – 8 grade, valori care sunt posibile inclusiv prin zonele deluroase.

Maximele zilei vor fi modeste prin nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, zonele montane, unde vorbim de temperaturi de doar 14 – 16 grade (iar pe crestele montane 7 –9 grade). Restul țării are parte de valori maxime de la 20 spre 22 de grade.

Ploile (furtunile) sunt prezente în cea mai mare parte a țării, dar cantități mai importante vom avea prin zonele montane, nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, unde se pot acumula 10 – 15, izolat chiar 20 de l/mp.

Marți, 15 iunie:

– Pe timpul nopții cele mai ridicate valori de temperatură le vom avea prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, nordul Crișanei, zone de atinge 13 – 15 grade, pentru ca în restul țării să avem minime de la 10 spre 12 grade. Pe crestele montane ale Meridionalilor se ating 4 – 6 grade.

Valorile diurne urcă până la un 23 – 25 de grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului (20 – 22 de grade), respectiv sudul Dobrogei și zonele montane (17 – 19 grade). Pe crestele montane mercurul din termometre ajunge la 10 – 12 grade.

Ploile se concentrează mai ales pe Moldova, estul Munteniei, Dobrogea (10 – 20 l/mp) iar prin Transilvania, Maramureș, Crișana și zonele montane se pot acumula maxim 3 – 5 l/mp.

Miercuri, 16 iunie:

– Noaptea continuă să vină cu temperaturi în creștere, astfel că vom ajunge la valori de 15 – 17 grade în mare parte din țară. Prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea am putea avea valori de 18 – 19 grade, în timp ce prin Transilvania, Maramureș ne oprim la 12 – 14 grade. În zonele montane se ating 11 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Maximele zilei se apropie de 28 – 29 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, vestul Munteniei, în timp ce prin Moldova, Transilvania, restul Munteniei, Maramureș se vor atinge valori de 23 – 25 de grade. Dobrogea și zonele deluroase nu vor avea mai mult de 20 – 22 de grade, iar la munte ne oprim la valori de 15 – 17 grade.

Distribuția precipitațiilor nu se schimbă foarte mult fașă de ziua precedentă, tot Moldova, zona de Curbură, estul Munteniei și Dobrogea vor avea parte de cele mai intense ploi, care pot duce la acumularea și a 15 – 20, 25 l/mp. Ploi vor fi și în restul țării, mai slabe cantitativ.

Joi, 17 iunie:

– Minime de 17 – 19 grade prin Moldova, mare parte din Muntenia, sudul Olteniei, Dobrogea, respectiv 13 – 15 grade în restul țării (cu 11 – 12 grade la munte, 5  – 7 grade pe creste).

Peste zi, maximele ajung și la 29 – 30 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, vestul Munteniei, iar în restul țării se vor atinge 22 – 24, 25 de grade. La munte vor fi valori de 15 – 17 grade.

Ploile vor fi prezente prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, zonele montane, Transilvania, dar vorbim doar izolat de cantități mai mari de 7 – 10 l/mp.

Vineri, 18 iunie:

– O nouă noapte foarte caldă, care ar putea aduce chiar valori de temperatură peste 20 de grade (noapte tropicală) prin sudul Moldovei, în timp ce în restul țării vom avea minime de 16 – 18 grade. Și pe la munte va fi plăcut, cu minime de 12 – 13 grade (8 – 10 grade pe creste).

Peste zi, România va fi împărțită în două: vestul țării (Banat, Crișana, Maramureș) dar și sudul Olteniei și vestul Munteniei cu maxime de 28 – 30 de grade, în timp ce prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, mare parte din Transilvania nu avem decât 20 – 22 de grade. La munte maximele nu trec de 17 – 18 grade.

Ploi, importante cantitativ (15 – 20, 25 de l/mp) vom avea în Moldova, Muntenia, Dobrogea, vestul Transilvaniei, Orientali (aici sunt posibile și cantități de peste 35 – 40 l/mp).

Sâmbătă, 19 iunie:

– În timp ce prin vestul Banatului am putea atinge chiar 32 – 33 de grade, iar pin Crișana și Oltenia 28 – 30 de grade, prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, sudul Transilvaniei vorbim de maxime modeste, de doar 19 – 21, 22 de grade. Prin vestul Munteniei, mare parte din Transilvania și Maramureș se pot atinge 24 – 25 de grade, iar în zonele montane 15 – 17 grade.

Ploile sunt prezente în mare parte din țară, dar prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, Orientali și Meridionali se pot acumula și 25 – 30 de l/mp.

Duminică, 20 iunie:

– Încheiem săptămâna cu maxime de 29 – 30 de grade prin Banat, Crișana, respectiv 25 – 27 de grade în restul țării (18 – 20 de grade la munte). Condiții de ploi slabe prin cea mai mare parte a țării.

Ne așteaptă o săptămână extrem de bogată în precipitații, mai ales în Muntenia, Dobrogea, Moldova, Orientali, Meridionali, sud-vestul Transilvaniei, zone unde se pot acumula și 60 – 70 de l/mp.

Prin Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș modelele meteo estimează un maxim 10 – 15 l/mp.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe