Connect with us

ACTUALITATE

Din toamnă: Fiecare elev va avea dreptul la 250 de lei în tichete pentru manuale, echipamente sportive și rechizite. Proiect

Publicat

elevi

Ministerul Educației vrea să dea câte 5 tichete, în valoare totală de 250 de lei, fiecărui elev din România. Cu aceste tichete, părinții sau tutorii lor vor putea să le cumpere manuale, cărți, echipament sportiv și rechizite, informează ziarul Alba24.ro

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost pus în dezbatere de minister. Este vorba despre Programul de susținere a educației ”Merg la școală”, pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și profesional de stat.

Obiectivul acestuia este susținerea participării școlare în învățământul preuniversitar a elevilor din învățământul general obligatoriu, primar, gimnazial, liceal și profesional de stat și pentru reducerea ratei de părăsire timpurie a sistemului educațional.

Programul constă în acordarea de tichete educaționale de tip tichet social în valoare de 250 lei (5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei ), fiecărui beneficiar pentru achiziționarea de echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite, în anul școlar 2019-2020.

De tichetele educaționale de tip tichet social, beneficiază elevii din învățământul general obligatoriu, primar, gimnazial, liceal și profesional de stat, în condiția în care sunt înscriși/frecventează o unitate de învățământ preuniversitar de stat.

Tichetul se acordă, la cerere, unuia dintre părinți/reprezentantului legal al elevului sau, după caz, persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea elevului, pe perioada absenței părinților.

Cererea de participare în program, însoțită de documentele justificative prevăzute în cerere, poate fi depusă până la data a de 15 octombrie 2019.

Beneficiarul tichetului educațional de tip tichet social este elevul, iar titularul tichetului este reprezentantul legal al elevului.

Tichetul educațional de tip tichet social are valabilitate în anul școlar 2019-2020, până la data de 12 iunie 2020 .

Se interzic titularului:

– solicitarea și/sau primirea unui rest de bani la tichetul educațional de tip tichet social, în cazul în care suma corespunzătoare produselor solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului

– comercializarea tichetelor educaționale de tip tichet social în schimbul unor sume de bani și/ori altor bunuri și/ori servicii

– utilizarea tichetelor educaționale de tip tichet social în magazine, locații, unități, piețe de orice fel care nu vând echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare)   și rechizite și nu au afișate la intrare autocolantele speciale ale unității emitente;

– utilizarea tichetelor educaționale de tip tichet social pentru achiziționarea altor produse decât echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare)   și rechizite.

În sistemul de învățământ erau înscriși în anul școlar 2018-2019, potrivit INS, 2.373.894 de elevi în ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional. Dintre ei, 770.497 proveneau din mediul rural. Dacă ar primi toți elevii aceste tichete, așa cum prevede proiectul de act normativ, bugetul programului s-ar ridica la 593.473.500 lei.

STRUCTURA anului şcolar 2019-2020

Cursurile anului şcolar 2019-2020 încep luni, 9 septembrie și sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni.

Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:

vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020)

vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)

vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021)

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educaţiei.

Proiectul ordinului de ministru a fost discutat în Comisia de dialog social cu toți partenerii sociali/instituționali ai MEN.

surse: edu.ro, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Omagierea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la Dorohoi – o lecție de istorie și credință pentru cei mici

Publicat

omagierea sfântului voievod Ștefan cel mare la dorohoi – o

Publicitate

Protopopiatul Dorohoi, în colaborare cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, a organizat o activitate cultural-religioasă dedicată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, în cadrul parteneriatului „Școala de Vară” cu Centrul „Jurjac” din Dorohoi.

Evenimentul s-a desfășurat în două etape, reunind copii, reprezentanți ai Centrului de zi „Jurjac” și ai Protopopiatului Dorohoi, într-un cadru educativ și spiritual deosebit. Prima parte a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Funcționari din Botoșani, reținuți într-un dosar privind identități false pentru mii de cetățeni străini

Publicat

funcționari din botoșani, reținuți într un dosar privind identități false pentru

Publicitate

Doi funcționari publici au fost reținuți de procurorii Parchetului General în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Participarea Muzeului Județean Botoșani la Expoziția itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

participarea muzeului județean botoșani la expoziția itinerantă „tehnici tradiționale de

Publicitate

Pe 2 iulie 2025, de la ora 12.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț are loc vernisajul expoziției itinerante „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, la care Muzeul Județean Botoșani participă cu piese valoroase din patrimoniul cultural al Muzeului de Etnografie.

Expoziția a fost inițiată de dr. Roxana Deca și de colegii de la Muzeul Olteniei Craiova, reunind, alături de piesele din arealul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Zi dedicată mamei și fiicei: Tabăra de Frumusețe, Educație și Wellness promite o experiență memorabilă. Se fac înscrieri

Publicat

botoșani: zi dedicată mamei și fiicei: tabăra de frumusețe, educație

Publicitate

O zi întreagă de răsfăț, conectare emoțională și activități creative le așteaptă pe mame și fiice la Tabăra de Frumusețe, Educație și Wellness, un eveniment unic care pune în prim-plan relația specială dintre cele două generații.

Evenimentul va oferi un cadru relaxant și inspirațional, unde participantele se vor bucura de cinci ateliere interactive, create special pentru a încuraja colaborarea, încrederea și bucuria de a petrece timp de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe