Connect with us

EVENIMENT

Director din Ministerul Educaţiei, arestat preventiv pentru luare de mită şi spălare de bani

Publicat

dna
Arhivă foto

Horia Palmer-Hîrtopanu, director la o unitate aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, a fost arestat preventiv de Tribunalul Braşov, acesta fiind acuzat de luare de mită şi spălare de bani legat de derularea unor proiecte privind construcţia de grădiniţe, a informat, joi, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, joi, AGERPRES, procurorii de la Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de miercuri, a lui Horia Palmer-Hîrtopanu, director al Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Anchetatorii precizează că s-a mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de alte două persoane, un administrator al unei firme şi o persoană fără calitate specială, pentru infracţiuni de dare de mită, transmitere fictivă a părţilor sociale sau acţiunilor deţinute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia, respectiv spălare de bani.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada 2017 – 2020, Palmer-Hîrtopanu ar fi pretins şi ar fi primit sume de bani şi alte foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 340.000 euro şi 18.749 lei de la administratorul unei firme, coinculpat, în schimbul atribuirii şi pentru derularea în bune condiţii a unor contracte de lucrări de construire a unor grădiniţe în cadrul Proiectului privind Reforma Educaţiei Timpurii în România.

Director din Ministerul Educaţiei, arestat preventiv pentru luare de mită şi spălare de bani. Ce susțin anchetatorii

„O parte a foloaselor primite ca mită de inculpatul Horia Palmer-Hîrtopanu ar fi constat în lucrări de forare a unui puţ şi de construire a instalaţiei de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinţei sale situate într-un oraş din imediata vecinătate a Capitalei”, susţin anchetatorii.

De asemenea, DNA arată că, în perioada 2016 – aprilie 2021, Palmer-Hîrtopanu ar fi obţinut sume de bani consistente ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, din care, prin diverse operaţiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal aproximativ 179.676 euro şi 191.900 lei, folosite pentru a achiziţiona diferite bunuri (două imobile şi două autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate. El a încercat astfel să ascundă şi disimuleze originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziţionate, precum şi a titularului dreptului de proprietate asupra acestora.

Joi, Tribunalul Braşov a admis propunerea formulată de DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatului. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

30 noiembrie 2022: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei. Cui spui „La mulți ani” astăzi

Publicat

În 30 noiembrie a fiecărui an, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, cunoscut şi ca „Apostolul Românilor”. Numele Sfântului Andrei este purtat de peste 900.000 de români. Majoritatea dintre ei sunt bărbați.

Câteva nume derivate din numele Andrei: Andreea, Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andries, Andru, Andreiu, Endre, Deia, Deea. Din totalul sărbătoriților aproape 500. 720 sunt bărbați iar 422.638 sunt femei.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei Cui trebuie să transmiți mesaje de la mulți ani de Sfântul Andrei

 • Andreea
 • Andra
 • Andrada
 • Andraș
 • Andruș
 • Andruța
 • Andreas
 • Andrias
 • Andries
 • Adi
 • Andi
 • Andu
 • Andru
 • Andreiu
 • Edra
 • Endre
 • Deia
 • Deea

Semnificația numelui

Andrei – Sf. Apostol Andrei, „cel dintâi chemat” la propovăduire, este, conform traditiei, și primul care a adus creștinismul pe meleagurile noastre.

Prenumele de Andrei și Andreea provin de la numele elen „Andreas”, derivat de la cuvântul „andreios”, care înseamnă „bărbătesc, curajos”.

Semnificația numelui Andrei vine din greacă., de la „andros” care înseamnă curaj, eroism, bărbăție, suflet puternic. Pentru vechii greci, „andros” era esența masculinității, a puterii și totodată a înțelepciunii

Mesaje Sfântul Andrei

Apostolul Andrei este primul ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos, împreună cu fratele său, Sfântul Apostol Petru. Potrivit tradiţiei bisericeşti, consemnată de Eusebiu de Cezareea, cel mai important istoric din primele veacuri creştine, Sfântul Apostol Andrei a predicat Evanghelia în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, în Sciţia Mică (Dobrogea de astăzi) şi Crimeea.

În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Pârâiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri.

Apostolul Andrei a predicat pe pământurile Daciei, iar faptul că a înlocuit o divinitate precrestină, personificare a lupului, arată importanța pe care a avut-o Sfântul Apostol Andrei pe pământurile noastre.

Conform Tradiției Bisericii sorții au căzut pentru Sfântul Apostol Andrei sa meargă în părțile Mării Negre și cunoscute pe vremea aceea ca Scythia.

După cucerirea romană din anul 46 d.Hr. aceasta este inclusă în Moesia Inferior.

În lucrarea „Despre apostoli” a lui Hipolit Romanul se arată că Sf. Andrei a predicat sciților și tracilor, alăturarea celor două popoare arătând că Scythia Minor (Dobrogea), aflată lângă Tracia, a fost creștinată.

sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cutremur de 5 grade pe insula grecească Evia. Momentan nu au fost raportate victime

Publicat

cutremur de 5 grade pe insula grecească evia. momentan nu

Un nou cutremur s-a produs în Grecia, de data aceasta pe insula Evia, la 56 km nord-est de Atena. Seismul s-a produs marți seară și a înregistrat magnitudinea de 5 grade pe scara Richter, potrivit Observatorului geodinamic din Atena, scrie AFP.

Grecia s-a cutremurat iar

Presa locală susține că, momentan, nu au fost raportate pagube materiale, și nici răniţi. Se pare că mişcarea tectonică a avut loc la ora 20:06 GMT, iar epicentrul a fost înregistrat la est de insula Evia şi la o adâncime de 9 km, mai notează aceeași sursă.

Seismul a fost resimţit cel mai bine pe insulă şi în Attica, zona metropolitană a Atenei, fiind al patrulea şi cel mai puternic cutremur care a avut loc marţi şi înregistrat cu acelaşi epicentru în Evia. Astfel că primul cutremur de 4,8 a fost înregistrat la 04:32 GMT și a fost…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru cutremure pe Insula grecească Evia. Cel mai puternic, cu magnitudinea 5

Publicat

grrecia cutremur

Un cutremur cu magnitudinea 5 a fost înregistrat, marţi seară, pe insula grecească Evia. Seismul s-a produs la 56 kilometri nord-est de Atena, potrivit Observatorului geodinamic din Atena.

Potrivit presei locale citată de AFP, deocamdată nu au fost raportate nici pagube materiale, nici răniţi.

Mişcarea telurică al cărui epicentru este situat la est de insula Evia şi la o adâncime de 9 kilomdetri, a avut loc la orele 20.06 GMT, potrivit aceleiaşi surse.

A fost resimţită în special pe insulă şi în Attica, zona metropolitană a Atenei.

Patru cutremure cu epicentrul în Evia

Acesta este al patrulea şi cel mai puternic cutremur care a avut loc marţi şi înregistrat cu acelaşi epicentru în Evia: primul cutremur de 4,8 a fost înregistrat la 04.32 GMT, urmat de alte două de 4,1 şi, respectiv, 4,2 aproape o oră mai târziu (05.23 şi 05.24 GMT).

Situată pe mai multe linii de falii geologice, Grecia este lovită în mod regulat de cutremure care provoacă uneori victime şi pagube materiale.

În luna octombrie 2021, un cutremur de 6,3 pe insula Creta a provocat pagube materiale, fără victime. Dar în octombrie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 în Marea Egee a făcut doi morţi pe insula grecească Samos şi peste 100 în oraşul de coastă din apropiere Izmir, în Turcia.

Agerpres

Sursa foto: (c) Radosavljević Nebojša/facebook.com

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident de ultimă oră pe DN6, în zona Porțile de Fier. Un TIR a căzut într-o prăpastie, traficul este îngreunat. Care este starea șoferului

Publicat

accident de ultimă oră pe dn6, în zona porțile de

Accident foarte grav pe DN6, în zona Porțile de Fier, unde un TIR a căzut pur și simplu într-o prăpastie! Accidentul a avut loc în urmă cu scurt timp pe DN 6, între municipiul Orșova și Porțile de Fier I, iar salvatorii au sosit deja la fața locului!

Accident de ultimă oră pe DN6, în zona Porțile de Fier

Update: Centrul Infotrafic a oferit un comunicat oficial, iar veștile nu sunt bune. Șoferul TIR-ului prăbușit în prăpastie nu prezintă semne vitale.

„Un autotren înmatriculat în străinătate a căzut de pe viaduct de la o diferenţă de nivel de peste 50 de metri, în zona stâncoasă. Şoferul autotrenului nu prezintă semne vitale, procedându-se la descarcerarea acestuia. Traficul rutier se desfăşoară alternativ, pe un sens, estimându-se reluarea normală a circulaţiei în 45-60 de minute”,…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe