Connect with us

EVENIMENT

Directoratul Național de Securitate Cibernetică: Sfaturi privind securitatea datelor, în perioada sărbătorilor de iarnă

Publicat

laptop it calculator

Directoratul Național de Securitate Cibernetică înregistrează în perioada noiembrie – ianuarie, delimitată de Black Friday și reducerile de iarnă, o dublare a notificărilor referitoare la incidente de securitate cibernetică din zona de fraudă online și oferă sfaturi privind securitatea datelor.

„Dacă acum nu foarte mult timp cumpărăturile online nu se aflau chiar în topul preferințelor clienților, lucrurile s-au schimbat destul de mult, mai ales o dată cu pandemia de Covid-19.

Cumpărăturile online au înregistrat 6.2 miliarde de euro în 2021 (conform raport GPeC), iar așteptările sunt ca în 2022 să se păstreze ritmul de creștere de cel puțin 10% și să se apropie de 7 miliarde de euro. Așadar, vorbim despre volume din ce în ce mai mari, iar ca întotdeauna, astfel de momente pot deveni <favorabile> și celor cu intenții mai puțin bune.

Ne aflăm într-un moment în care securizarea acestor tranzacții de plată online este foarte importantă, mai ales acum, în această perioadă a anului, când cumpărăturile pentru sărbătorile de iarna înregistrează un vârf al anului, în ceea ce privește volumul plăților”, arată Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

În lunile noiembrie – ianuarie, se dublează incidentele de securitate cibernetică din zona de fraudă online

Directoratul Național de Securitate Cibernetică transmite că înregistrează în perioada noiembrie – ianuarie, una delimitată de Black Friday și reducerile de iarnă, o dublare a notificărilor referitoare la incidente de securitate cibernetică din zona de fraudă online (scam, phishing, inginerie socială), față de lunile precedente.

„Contextul este unul extrem de favorabil atacurilor, deoarece utilizatorii acționează în grabă online, în căutarea unor reduceri și promoții consistente la produsele sau serviciile vizate, scopul principal fiind achiziția celor necesare de sărbători, cadouri, ori chiar sejururi de vacanță. Infractorii cibernetici cunosc și ei aceste detalii și încearcă să profite de context, lansând diverse capcane online, cu scopul de a extrage de la utilizatorii neatenți date sensibile, în special date financiare.

Sfaturi pentru cumpărături online în siguranță

Analizați cu atenție securitatea site-ului pe care urmează să introduceți datele de card și nu oferiți nimănui aceste detalii, la cerere, chiar dacă este membru al familiei, prieten ori cunoștință, și mai ales în cazul în care primiți o astfel de solicitare pe mail, ce pare a veni din partea băncii! În cazul în care vă dați seama că sunteți potențiala victimă a unui atac de tip phishing/scam, contactați imediat banca emitentă a cardului”, afirmă Mihai Rotariu, manager al Direcției Comunicare, Media și Marketing din cadrul DNSC.

Una dintre funcționalitățile care securizează cel mai bine tranzacțiile online este CVV-ul dinamic.

„Pentru cumpărături online în siguranță este recomandată utilizarea unui CVV care are o valabilitate scurtă. Practic, pentru aceste tranzacții nu ar fi utilizat CVV-ul scris pe card, ci unul generat în aplicația mobilă și care va avea o valabilitate scurtă. Chiar și în cazul în care informațiile despre card ar fi cumva captate de către un hacker, utilizarea acestora nu ar fi practică din cauza valabilității limitate a CVV-ului dinamic.

De exemplu, o modalitate clasică de captare a datelor cardului este prin utilizarea altor aplicații de simulare a tastaturii decât cele native, cu care este cumpărat telefonul. Unele dintre aceste tastaturi pot conține malware, care captează și stochează ceea ce tastează utilizatorul (de exemplu, datele de identificare ale cardului, date personale).

O altă funcționalitate utilă în perioada sărbătorilor, când avem nevoie să ne eficientizăm bugetul cât mai mult, este aceea de transparenta asupra plăților recurente ale clienților, ale abonamentelor care ne sunt luate lunar de pe card.

Clienții noștri ne-au spus că își înrolează cardurile pentru a achiziționa diverse abonamente și, la un moment dat, nu mai utilizează acele abonamente, dar plățile continuă. Mulți clienți nu mai anulează abonamentele.

Unele dintre plățile de abonamente folosesc numele juridic al firmei care încasează banii și nu pe cel comercial. Și atunci ajungeți să plătiți fără să mai știți chiar și pentru ce abonament sau serviciu.

Aici intervin funcționalitățile acestea noi, prin care banca îți poate spune unde este înrolat cardul și diverse statistici despre tipul de abonament, plăți, numele comercial și datele de contact ale furnizorului. În acest fel, clienții au transparență asupra tuturor acestor plăți de abonamente și reușesc să mai facă loc în buget pentru cheltuielile de sărbători”, a declarat Ionuț Encescu, Director Produse și Hub de Inovație Digitală, First Bank.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

Publicat

tachtsidis cfr cluj facebook cfr.jpg

La finalul meciului CSU Craiova – CFR Cluj 0-1, mijlocașul grec al clujenilor, Panagiotis Tachtsidis, a avut un discurs dur la adresa lui Adrian Mutu, fostul lui antrenor.

Tachtsidis nu crede că va mai continua la formația din Gruia din sezonul viitor și a avut un discurs dur la adresa fostului antrenor, Adrian Mutu. Tehnicianul îl criticase după ce a luat roșu în 0-4 cu Corvinul, în Cupa României, declarând: „Cu Tachsitidis nu m-am mai întâlnit și nu mai vreau…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu și Costel Pătrășcan la Târgul de cArte Alba Transilvana 2024 Alba Iulia

Publicat

cristian tudor popescu, florin chilian, liviu stănescu și costel pătrășcan

Târgul de cArte Alba Transilvana este unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din județul Alba. Anul acesta își va deschide porțile în data de 10 mai 2024, începând cu ora 10.30.

Pe toată perioada desfășurării târgului, respectiv în perioada 10-12 mai 2024, organizatorii au pregătit pentru iubitorii de carte numeroase surprize din zona culturii scrise și nu numai.

Prima zi a târgului de carte va fi încheiată cu o conferință susținută de Ana Blandiana…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Gabriel Pleșa, la Alba24: Când vor fi gata lucrările de mobilitate, soluții și proiecte pentru traficul din Alba Iulia

Publicat

video gabriel pleșa, la alba24: când vor fi gata lucrările

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa a fost prezent joi, în studioul Alba24, unde a vorbit despre stadiul lucrărilor la proiectele de mobilitate dar și despre planurile administrației în ceea ce privește traficul din municipiu.

Acesta a anunțat data la care albaiulienii vor scăpa de șantierele din oraș, respectiv când ar urma să fie finalizate proiectele de mobilitate pe principalele bulevarde din municipiu.

Potrivit lui Gabriel Pleșa, administrația locală vrea să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Publicat

flaviu udrea e1714146413253.jpg

Flaviu Udrea, consilier local la Florești, și-a depus candidatura din partea Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI pentru funcția de primar al celei mai mari comune din România.

„Floreștiul nu mai poate irosi încă patru ani. Alianța Uniți pentru Florești USR+ARI este alternativa la actuala administrație locală, care în ultimii ani și-a văzut doar interesele proprii și mai puțin pe cele ale cetățenilor. Pe 9 iunie trebuie să facem o schimbare dacă vrem…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe