EVENIMENT
Directorul OMS Europa: Până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani

Până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani şi nu există un plan de înlocuire a acestora, a declarat miercuri, 22 martie 2023, directorul Biroului Regional OMS Europa, dr. Hans Henri P. Kluge.
El a participat la ceremonia de deschidere a reuniunii la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa despre problematica resurselor umane din sănătate.
„Practic, vrem să schimbăm modul de a gândi, ceea ce înseamnă resursele umane. Această criză se regăseşte în întreaga regiune. (…) Toate aceste probleme au nevoie de politici şi de acţiuni cât mai rapide. (…)
Situaţia este gravă şi trebuie găsite resurse. Până la 40% dintre medicii din această regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani iar un plan de înlocuire a lor nu există. Ceea ce înseamnă că pacienţii vor avea un timp de aşteptare mai lung, un acces mai redus la serviciile de sănătate, o calitate scăzută a actului medical. (…) Trebuie să pregătim noua generaţie de profesionişti”, a subliniat Kluge.
Până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani. Ce susține medicul
Potrivit medicului, în primul rând trebuie păstrată resursa umană din sănătate care există deja.
„Înainte de a atrage alţi oameni, trebuie să îi menţinem pe cei pe care îi avem, să le oferim o pregătire mai bună, să le îmbunătăţim condiţiile de muncă, să înţelegem ce nevoi au – şi la nivel profesional, dar şi la nivel personal – şi să creştem atractivitatea acestei meserii. (…)
Trebuie să ne asigurăm că cererea şi oferta se află la acelaşi nivel”, a arătat reprezentantul OMS.
În opinia sa, este nevoie de un personal medical cu pregătire şi în acest sens trebuie oferite cursuri medicilor şi asistenţilor medicali, dar şi instrumentele necesare.
„Avem nevoie de un personal care să aibă suficientă pregătire şi competenţe corespunzătoare.
Prin urmare, trebuie să le oferim atât cursuri de pregătire, cât şi instrumente digitale. (…)
Până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani. Miercuri şi joi, are loc, la Bucureşti, Reuniunea la nivel înalt a statelor membre OMS Europa
În al treilea rând, trebuie să abordăm şi problema migraţiei.
Există o migraţie a lucrătorilor din domeniul sănătăţii iar România este cel mai mare producător de medici şi asistenţi medicali din regiune. (…)
Vă confruntaţi cu un deficit foarte mare de încredere în regiune şi asta se referă la încrederea pe care nu o mai avem în sistemul de sănătate…
Ne confruntăm cu o lipsă a încrederii politicienilor în sistemul de sănătate.
Dacă nu există încredere, nu vom avea nici investiţii”, a evidenţiat medicul.
Miercuri şi joi, are loc, la Bucureşti, Reuniunea la nivel înalt a statelor membre OMS Europa pe tema resurselor umane din sănătate.
Vor fi discutate modalităţile de pregătire, motivare şi gestionare a resurselor umane.
La întâlnire participă miniştri, secretari de stat, şefi ai departamentelor de resurse umane şi experţi în domeniu din regiunea europeană a OMS.
Reuniunea la nivel înalt este o oportunitate pentru statele membre să dezvolte strategii coordonate în domeniul resurselor umane care să asigure sustenabilitatea sistemelor de sănătate. Agerpres
EVENIMENT
Rezervările în stațiunile montane și balneare din România înregistrează o creștere de 50% în primele patru luni ale anului 2023

Potrivit datelor furnizate de un turoperator specializat în oferte turistice exclusiv în România, rezervările în stațiunile montane și balneare au înregistrat o creștere de aproape 50% în primele patru luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut.
Tariful mediu al unui sejur montan contractat în perioada analizată a fost de 535 de lei, în creştere cu 28%, comparativ cu preţul mediu al unui sejur rezervat în primele patru luni ale anului trecut. În ceea ce priveşte durata medie a unui sejur în destinaţiile montante, aceasta a rămas aceeaşi, respectiv de trei zile, iar topul destinaţiilor este condus de Sinaia, Poiana Braşov şi Predeal.
Pe segmentul balneo, preţul mediu al unui sejur rezervat în ianuarie – aprilie 2023 a fost de 1.050 de lei, în creştere cu 16% faţă preţul mediu în ianuarie – aprilie 2022. Durata medie a unui sejur a rămas neschimbată, de patru nopţi, în timp ce Băile Felix, Călimăneşti Căciulata şi Băile Herculane sunt primele trei destinaţii preferate de către români pe acest segment.
„Turismul în staţiuni montane şi balneo din România a crescut puternic în primele patru luni ale lui 2023 faţă de acceaşi perioadă a anului trecut.
Odată cu depăşirea pandemiei, fie că vorbim de practicarea sporturilor de iarnă sau de activităţi de relaxare şi tratament, românii regăsesc în număr din ce în ce mai mare oportunităţile şi ofertele pe care chiar ţara noastră le pune la dispoziţie, ceea ce este desigur îmbucurător”, a declarat Adrian Voican, preşedintele Bibi Group4Travel.
Rezervările în stațiunile montane și balneare din România înregistrează o creștere de 50% în primele patru luni ale anului 2023. Hotelierii de la munte şi balneo îi aşteaptă de altfel pe români cu pachete speciale
Hotelierii de la munte şi balneo îi aşteaptă de altfel pe români cu pachete speciale şi în perioada minivacanţei de 1 iunie şi Rusalii.
Astfel, pe Valea Prahovei mai sunt disponibile oferte cuprinse între 600 lei/persoană pentru un sejur de trei nopţi la un hotel de 3 stele, cu mic dejun inclus, respectiv de 1.600 de lei/persoană tot pentru un sejur de trei nopţi la un hotel de 5 stele cu mic dejun şi acces la zona spa.
În Băile Felix, un sejur de trei nopţi, în aceeaşi perioadă, la un hotel de 3 stele costă 550 lei/persoană, cu mic dejun şi acces la piscină, iar la un hotel de 5 stele ajunge la 3.100 lei/persoană, sejur de patru nopţi, cu demipensiune, prânz festiv, programe de divertisment şi acces la zona spa.
Bibi Touroperator este unul dintre cei mai importanţi turoperatori de pe piaţa locală, specializaţi exclusiv pentru România.
Parte a grupului Bibi, un brand românesc creat în urmă cu peste 30 de ani, este numărul 2 în topul naţional al Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR). Agerpres
EVENIMENT
Debitul Dunării, peste mediile multianuale ale lunilor mai şi iunie pe parcursul săptămânii viitoare

Debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, va prezenta o stabilitate relativă în prima parte a intervalului, situându-se în jurul valorilor de 9.300 – 9.200 metri cubi pe secundă (mc/s). Ulterior, se va înregistra o ușoară scădere până la aproximativ 9.000 mc/s, cu toate că acest nivel va fi mai ridicat decât media multianuală pentru luna mai (7.250 mc/s) și luna iunie (6.400 mc/s).
Potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la data de 3 iunie 2023, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, exceptând prima parte a intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calaft şi partea a doua a intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Călăraşi, şi relativ staţionare pe sectorul Cernavodă – Galaţi.
De asemenea, prognoza săptămânală (28 mai – 3 iunie 2023) emisă pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în prima jumătate a intervalului de prognoză, în general în creştere, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării.
În cea de-a doua jumătate a intervalului debitele vor fi, în general, în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din ţară, unde vor fi în creştere ca urmare a propagării.
În prima parte a intervalului de prognoză sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri şi debite, pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, susţin hidrologii. Agerpres

Conform rezultatelor unui studiu, 62% dintre utilizatorii români au declarat că au experimentat forme de cultură offline după ce au descoperit TikTok, cum ar fi vizionarea unui film la cinema, cumpărarea de cărți sau participarea la expoziții. Această cifră este cu 4 procente mai mare decât media europeană.
Un studiu recent realizat de Ipsos, arată că 87% dintre utilizatorii români ai TikTok au învățat ceva nou pe platformă, în timp ce 66% au creat ceva inspirat de ceea ce au văzut pe platformă (comparativ cu 62% media europeană).
Acestea sunt o parte dintre concluziile prezentate în Unlocking Culture in Europe, un raport realizat de Ipsos pentru 8 țări europene, printre care și România, care analizează modul în care TikTok permite utilizatorilor europeni (inclusiv români) accesul și participarea la diferite forme culturale și crearea unor noi comunități.
Conform acestuia, 75% dintre utilizatorii TikTok din România (69% dintre utilizatorii TikTok din Europa) au declarat că platforma îi ajută să se exprime liber și să-și împărtășească pasiunea pentru diverse forme de cultură, de la muzică și pictură până la noi preparate culinare locale sau modă.
TikTok este, de asemenea, o platformă care ajută utilizatorii să descopere conținut cultural.
Studiu: Utilizatorii români de TikTok explorează mai mult cultura offline. TikTok le permite artiștilor să găsească noi audiențe și utilizatori pentru a descoperi diferite expresii culturale
Un procent relevant (70%) de utilizatori români (59% media UE) a declarat că TikTok oferă acces la experiențe pe care altfel nu le-ar putea avea în lumea reală.
TikTok le permite artiștilor să găsească noi audiențe și utilizatori pentru a descoperi diferite expresii culturale, în special forme culturale mai tradiționale.
Realizatorii sondajului susțin că prezența pe TikTok a permis muzeelor, precum Uffizi Gallery (IT), National Del Prado Museum (ES), Rijksmuseum (NL), dar și celor mai mari festivaluri culturale din România, precum TIFF și FITS, să rămână conectate cu publicul și să atragă noi audiențe, folosind instrumentele TikTok pentru a găsi modalități noi și inovatoare de a-și prezenta activitățile.
În plus, pentru a marca Ziua Națională a Lecturii în România, TikTok a lansat hashtag-ul oficial #ZiuaLecturii, unde românii sunt încurajați să împărtășească cum i-a influențat cititul, inspirând și mai multe persoane să descopere pasiunea pentru citit.
Pentru a încuraja alți oameni să se alăture inițiativei și pentru a-i inspira să se bucure de literatură, TikTok a lucrat cu o serie de creatori îndrăgiți din România, inclusiv creatori care și-au construit o comunitate pe platformă datorită conținutului dedicat cărților.
Studiu: Utilizatorii români de TikTok explorează mai mult cultura offline. Unul din doi utilizatori români consideră că TikTok aduce oamenii mai aproape,
Din dorința de a susține comunitățile locale și a oferi experiențe autentice, TikTok anunță parteneriatul cu Romanian Creative Week, care are loc în perioada 19-28 mai la Iași, prin care comunitatea TikTok va fi încurajată să intre în universul RCW.
Aici, pasionații de modă și artă de pe platformă vor avea oportunitatea să urmărească show-urile de pe catwalk-ul din Iași și să descopere creațiile designerilor consacrați și emergenți care vor lua parte la ediția de anul acesta a Romanian Fashion Week.
Creatorii vor continua să inspire comunitatea și îi vor conduce pe iubitorii de fashion de pe TikTok în culisele show-urilor de modă, oferindu-le astfel acces pentru prima dată la conținut exclusiv din spatele scenei.
De asemenea, potrivit studiului, unul din doi utilizatori români consideră că TikTok aduce oamenii mai aproape, în timp ce 63% consideră că platforma îi ajută să înțeleagă mai bine ce fac alții și cum trăiesc.
Raportul, comandat de TikTok companiei globale de cercetare de piață Ipsos, se bazează pe rezultatele unui sondaj efectuat pe 8.000 de utilizatori TikTok din opt țări ale Uniunii Europene: Belgia, Germania, Franța, Italia, Polonia, România, Spania și Suedia.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Palatul Parlamentului îşi deschide porţile pe 1 iunie: Copiii şi însoţitorii lor îl vor putea vizita gratuit

Pe data de 1 iunie, Camera Deputaților organizează evenimentul „Porți deschise pentru copii”. În cadrul acestui eveniment, copiii și însoțitorii lor vor avea ocazia de a vizita gratuit Palatul Parlamentului, de a participa la diverse activități și de a explora mai multe săli, inclusiv biroul președintelui Camerei Deputaților și sala de plen.
„Camera Deputaţilor îşi deschide porţile joi, 1 iunie, cu ocazia Zilei Copilului. Între orele 10.00 – 17.00, instituţia va putea fi vizitată, în regim de gratuitate, de copii şi însoţitorii acestora, accesul fiind permis pe la intrarea C1, nivel P, cu un flux de vizitare continuu (acces prin Bulevardul Naţiunile Unite).
Cei interesaţi vor avea posibilitatea să vadă sălile în care se desfăşoară activitatea parlamentară, respectiv <I.I.C. Brătianu>, <Take Ionescu>, <Unirii>, <Al. I. Cuza>, <I.G. Duca>, <Mihai Viteazul>, Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, sala de plen şi <C.A Rosetti>”, potrivit unui comunicat de presă.
Palatul Parlamentului îşi deschide porţile pe 1 iunie. Jocuri quiz, o expoziţie de maşini Dacia de colecţie şi vor fi prezentaţi cai şi câini
Camera Deputaţilor anunţă că, la fel ca la ediţiile trecut, copiii vor putea participa la o serie de momente distractive şi educative, organizate împreună cu mai multe instituţii partenere ale Camerei Deputaţilor, care vor include spectacole de teatru, întâlniri cu personaje din lumea desenelor animate, spectacol de magie, baloane colorate, jocuri interactive şi cabină foto, animatori pe picioroange, prezentarea de echipamente şi tehnică militară (survol elicopter, elicopter în expoziţie statică, motociclete, simulatoare de zbor şi căşti VR, luptători echipaţi – paraşutişti, piloţi, scafandri, etc.), prezentarea fanfarei militare, expoziţie de tradiţii militare, jocuri de baschet, handbal, badminton, partide de tenis de masă, volei, rugby şi şah, precum şi demonstraţii de scrimă.
De asemenea, vor fi organizate jocuri quiz, o expoziţie de maşini Dacia de colecţie şi vor fi prezentaţi cai şi câini.
„Prima ediţie a evenimentului <Porţi deschise pentru copii> a avut loc în 2007.
Acţiunea a devenit, deja, o tradiţie prin care Camera Deputaţilor marchează Ziua Internaţională a Copilului şi oferă vizitatorilor ocazia de a cunoaşte una dintre cele mai importante instituţii ale statului”, se menţionează în finalul comunicatului.
Sursa: MediaFax