EVENIMENT
Directorul regional OMS pentru Europa explică de ce pandemia nu se va termina în acest an

Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, explică de ce pandemia nu se va termina în acest an: „e prea devreme pentru a numi COVID-19 o boală endemică, chiar și cu Omicron”.
Hans Kluge a declarat, într-un interviu pentru Fanpage.it: „din păcate, pandemia nu se va încheia în 2022. Dar, pe măsură ce intrăm în cel de-al treilea an, sper să se încheie faza acută. Este prea devreme pentru a numi COVID-19 o boală endemică, chiar și cu Omicron”.
„Dintr-o perspectivă pur evolutivă, agenții patogeni au tendința de a evolua spre o mai mare replicabilitate și o virulență mai redusă în gazdele lor, adică oamenii. Și Omicron pare să se încadreze în această logică și se speră că va lăsa un grad ridicat de imunitate în rândul populației, care ar putea ajuta la stabilizarea pandemiei. Toți virușii evoluează și suferă mutații, așa că este foarte posibil să vedem o altă variantă undeva în lume, care s-ar putea răspândi rapid în alte locuri, așa cum s-a întâmplat cu Delta și Omicron”, a spus Hans Kluge, notează MEDIAFAX.
Directorul regional OMS pentru Europa a adăugat că vaccinarea rămâne una dintre cele mai bune modalități de prevenire a formelor grave ale bolii și a deceselor, dar trebuie să continuăm să aplicăm toate celelalte măsuri despre care știm că sunt eficiente împotriva virusului, cum ar fi purtarea măștilor, aerisirea corespunzătoare a spațiilor închise, respectarea distanțării fizice și spălarea frecventă a mâinilor.
„Suntem încă în mijlocul acestei pandemii, în special din cauza inechității uriașe în vaccinare, așa că, din păcate, această pandemie nu se va încheia în 2022. Dar, pe măsură ce intrăm în cel de-al treilea an, sper să se încheie cel puțin faza acută. Este prea devreme pentru a numi COVID-19 o boală endemică. Endemicitatea presupune o circulație stabilă a virusului la niveluri previzibile de transmitere. Avem încă o mulțime de incertitudini”, a mai spus Kluge.
Întrebat dacă, odată cu varianta Omicron, ne îndreptăm spre o vaccinare sezonieră, precum cea împotriva gripei, Hans Kluge a răspuns că semnele sunt „promițătoare”, dar nu trebuie să comparăm Omicron cu gripa, fiind foarte infecțioasă și poate fi încă, totuși, mortală, mai mult decât gripa: „spunând că e ca o gripă nu va face decât să îi facă pe oameni să coboare garda, ceea ce este ultimul lucru pe care ar trebui să îl facă acum. Gripa și SARS-CoV-2 sunt două familii de virusuri foarte diferite, care generează reacții foarte diferite. Amintiți-vă că gripa ucide aproximativ 15.000 de persoane pe an într-o țară precum Marea Britanie sau Spania, într-un an obișnuit. Dar o persoană complet vaccinată este de zece ori mai protejată împotriva bolilor grave sau a decesului decât o persoană nevaccinată sau doar parțial vaccinată. Prin urmare, vaccinarea rămâne crucială, atât pentru gripă, cât și pentru COVID-19″.
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
VIDEO. Cluj-Napoca vibrează în acorduri de chitară. Aproape 500 de muzicieni cântă la unison în Piața Unirii

Cluj-Napoca a devenit, sâmbătă, 5 iulie 2025, capitala chitarelor, odată cu desfășurarea evenimentului Cluj Guitar Day, organizat de comunitatea „Pune Mâna pe Chitară”. Sute de chitariști de toate vârstele și nivelurile de experiență, au umplut Piața Unirii pentru un manifest dedicat muzicii și pasiunii comune pentru chitară.
Atmosfera electrizantă este completată de prezența unor invitați speciali pe scenă: Adi Despot (Vița de Vie), Coiotu’ și Balauru’…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Lae Dreghici, cascadorul din Alba Iulia, întâlnire cu foștii colegi de generală, la 58 de ani de la terminarea școlii

Sâmbătă, pe malul râului Sebeș, în zona localității Oarda de Jos, foștii colegi de generală ai lui Lae Dreghici, cascadorul din Alba Iulia, s-au întâlnit pentru a sărbători 58 de ani de la terminarea școlii gimnaziale.
„Astăzi, foștii colegi care am terminat școala generală în 1967, după 58 de ani, ne-am reîntâlnit să vedem în ce stadiu suntem fiecare. Eram două clase paralele, am fost cam 30 și 30 de elevi. Dintre noi, 12 au decedat”, a declarat unul dintre cei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ACCIDENT grav pe DJ 107 I – Transapuseana. O persoană rănită, după un impact între două motociclete. Trafic blocat

Un accident rutier grav s-a produs sâmbătă, în jurul orei 18:15, pe DJ 107 I – Transapuseana. O persoană a fost rănită după o coliziune între două motociclete.
Potrivit IPJ Alba, traficul rutier pe DJ 107 I – Transapuseana este blocat din cauza unui eveniment rutier. Din primele date este vorba despre o coliziune între două motociclete.
O persoană este în stare de inconștiență.
…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Bărbați din Cugir, REȚINUȚI de polițiști. S-au bătut pe terasa unui hotel, au distrus mobilierul și au amenințat un angajat

Doi bărbați în vârstă de 38 respectiv 37 de ani din Cugir au fost reținuți de polițiști pentru lovire sau alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere și amenințare.
Potrivit IPJ Alba, la data de 5 iulie 2025, polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de doi bărbați, în vârstă de 38, respectiv 37 de ani, ambii din orașul Cugir, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, amenințare,…
Citește mai mult pe Alba24.ro