Connect with us

EVENIMENT

Discursul de ”ambasador al Zilei Brâncuși” cu care Irina Rimes i-a uimit pe cei care au contestat-o. Record istoric de participare la eveniment

PublicatLa evenimentul organizat, miercuri seară, în curtea Palatului Regal din Bucureşti, la 144 de ani de la nașterea scultorului Constantin Brâncuși, Irinei Rimes, desemnată ambasadoare a lui, a susținut în deschidere un discurs în care i-a îndemnat pe tineri să-l descopere pe artist și în care a vorbit despre dragoste, simplitate şi „Coloana Infinitului”.

Irina Rimes şi-a început discursul cu un citat din Brâncuşi pe care l-a publicat şi marţi seară pe Facebook: „Arta este oglinda în care fiecare vede ceea ce gândeşte”.

„A trebuit să trec această afirmaţie prin capul meu de foarte multe ori, să înţeleg, într-un final, cât de universal şi cât de accesibil este acest om mie. Dar şi în general cât de permisivă este arta. Am înţeles de ce arta nu cunoaşte graniţe.

Nu îndrăznesc şi nu îmi permit niciodată să analizez opera lui Constantin Brâncuşi, pentru că nu sunt vreun doctor docent, dar îmi permit să o simt. Îmi permit să mă bucur de sentimentele pe care mi le provoacă. V-aţi dori să vorbesc în termeni academici? Sau despre modernismul ori valenţele stilistice ale lui Brâncuşi? Dacă chiar aş putea, nu aş face-o. De ce? Pentru că mie îmi place să trec totul prin prisma imaginaţiei mele.

Mi-am permis şi îmi doresc să am interpretarea mea. De ce? Pentru că e a mea. Pentru că e rodul imaginaţiei mele”.

Mă uit la «Coloană» şi mi se face dor. Mă uit ca un copil care vede o excrescenţă uriaşă a pământului. Mă uit şi mă înfior. Mă uit la «Coloană» şi mi se face dor să cânt.

Am putea vorbi o veşnicie despre Brâncuşi. Eu aş putea învăţa o viaţă despre Brâncuşi şi să îi îndemn pe tineri să înveţe cu mine. Ca artist, mă regăsesc în minimalismul lui Brâncuşi. Mă fascinează felului lui de a se debarasa de toate detaliile inutile atunci când îşi contrează viziunile. Simplitatea acestui om complex pe mine mă inspiră.

Arta este pentru oricine, nu cunoaşte granițe. Atâta timp cât poţi să simţi, atâta timp poţi aprecia arta sub toate formele ei. Cunoaşteţi-l pe Brâncuşi, redescoperiţi-l.

Aşa cum se plimbă toate lucrările lui prin lumea întreagă, plimbaţi-i numele, pentru că a fost român. Şi dacă acesta este singurul lucru care pe mine mă leagă de Brâncuşi, atunci deja am o sămânţă de mândrie în sufletul meu”, a spus Irina Rimes.

Discursul ei, aplaudat de cei prezenţi, a fost urmat de alocuţiuni scurte ale ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, şi prim-ministrului Ludovic Orban. Ministrul Culturii s-a rezumat la a mulţumi întregii echipe pentru sprijin, scrie stiripesurse.ro.

Holograma lui Constantin Brâncuşi, sistem care a costat ministerul 40.000 de euro, rulează „în buclă” până la miezul nopţii. Fundalul este asigurat de proiecţii pe faţada Palatului Regal.

Accesul vizitatorilor a fost gratuit miercuri în sala „Brâncuşi”, care găzduieşte 14 lucrări ale maestrului, cea mai mare colecţie aflată într-un muzeu. Au fost organizate 3 tururi ghidate, la care au participat peste 400 de persoane, potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii Muzeului Naţional de Artă al României.

Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa – 16 martie 1957, Paris) a fost sculptor, pictor şi fotograf, recunoscut drept pionier al modernismului, este unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului 20. Între lucrările sale se numără „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Domnişoara Pogany”, „Rugăciunea”, „Somnul”, „Danaida” şi „Cap de copil”.

Sursa: stiripesurse.ro

EVENIMENT

FOTO: Un copil de 9 ani rănit ușor și trei autovehicule avariate într-un accident rutier produs pe varianta ocolitoare Cluj Napoca – Apahida

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme și un autocamion a avut loc, miercuri, în județul Cluj, pe varianta ocolitoare Cluj Napoca – Apahida.

Pompierii clujeni au intervenit la locul evenimentului cu două autospeciale și un echipaj SMURD.

”Au fost avariate un autocamion și două autoturisme, ale căror ocupanți erau ieșiți din autovehicule în momentul sosirii pompierilor.
Un copil de 9 ani a primit primul ajutor calificat de la echipajul SMURD fără a fi transportat la spital”, au informat reprezentanții ISU Cluj.

Sursa foto: Info Trafic jud. Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

În Spania, starea de urgență ar putea fi prelungită până în 20 iunie. Premierul Sanchez a cerut aprobarea Parlamentului

Publicat

Premierul Pedro Sanchez, a cerut miercuri Parlamentului Spaniei aprobarea pentru a şasea şi ultima prelungire a controversatei stări de urgenţă pe teritoriul ţării, informează dpa.

Este de aşteptat ca parlamentarii să aprobe cererea sa pentru prelungirea stării de urgenţă până pe 20 iunie, datorită susţinerii din partea Ciudadanos şi altor câtorva partide regionale.

“Virusul este un duşman şi trebuie să folosim politici pentru a-l combate împreună”, a spus premierul de stânga, adresându-se parlamentarilor conservatori, care intenţionează să voteze împotrivă.

“Ce a fost mai rău a trecut”, a declarat totodată Sanchez, subliniind că starea de urgenţă a ajutat la stăvilirea epidemiei de COVID-19.

El a atenţionat că este nevoie de precauţie în condiţiile în care restricţiile pentru combaterea coronavirusului au fost relaxate.

Stării de urgenţă i se opun în Spania Partidul Popular, conservator, cel mai mare grup de opoziţie din Parlament, şi partidul populist Vox, al treilea grup din Parlament, care îl acuză pe Sanchez că distruge economia ţării.

Proteste de stradă au fost organizate împotriva restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea virusului şi oponenţi l-au etichetat pe Sanchez drept dictator.

În timpul actualei stări de urgenţă, spaniolii nu pot părăsi provinciile în care locuiesc. De asemenea, frontierele ţării sunt închise pentru turişti până pe 1 iulie.

Spania, una dintre cele mai afectate ţări de pandemia de coronavirus, a înregistrat până acum circa 240.000 de contaminări şi 27.000 de decese. Cu toate acestea cifrele se îmbunătăţesc treptat, iar marţi a fost a doua zi consecutiv când în Spania nu s-a înregistrat niciun deces de COVID-19. AGERPRES

Sursa foto: Facebook/ Pedro Sánchez

Citește mai departe

EVENIMENT

Se reia pescuitul în mediul natural, după aproape două luni de la restricție

Publicat

interzis la pescuit

Pescuitul în mediul natural se reia, începând de miercuri, după ce timp de aproape două luni activitatea a fost restricţionată, conform ordinului de prohibiţie emis de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.

Pescuitul se va relua în alte arii decât zonele de protecţie pentru resursele acvatice sau în cele de refacere biologică, zone de pe râuri şi pâraie care se modifică anual şi al căror număr a ajuns, în 2020, la peste 50.

În aceste zone care sunt marcate de asociaţiile de pescari sunt interzise capturarea resursei naturale şi lucrările pe malurile apelor şi în albii, lucrări care ar putea afecta reproducerea peştilor.

Ordinul de prohibiţie a pescuitului din acest an menţionează şi speciile care nu pot fi capturate, întrucât sunt protejate, iar printre ele se află delfinii, sturionii şi păstrăvul de mare.

De asemenea, actul normativ stabileşte uneltele care pot fi folosite în unele zone şi menţionează că pescuitul poate fi suspendat la propunerea guvernatorului Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în funcţie de condiţiile hidrologice.

Spre deosebire de ordinele de prohibiţie din anii trecuţi, cel din 2020 nu prevede interzicerea reţinerii capturilor de ştiucă a căror greutate depăşeşte cinci kilograme, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, pe teritoriul Rezervaţiei. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un TIR a rupt glisiera mediană și a intrat pe contrasens, pe autostrada A1 în județul Alba

Publicat

Un accident rutier în care a fost implicat un TIR, s-a produs miercuri după-amiaza, pe Autostrada A1, în zona municipiului Sebeș, județul Alba. Autovehiculul a rupt glisiera mediană și a intrat pe contrasens. În zona evenimentului rutier, circulația este deviată pe banda de urgență, scrie Alba24.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, pe Autostrada A1 Sibiu – Deva, la kilometrul 304, în zona municipiului Sebeș (județul Alba), un autotren a pierdut controlul direcției, a rupt glisiera mediană și a trecut de pe sensul către Sibiu pe sensul opus.

Evenimentul nu s-a soldat cu victime.

La ora publicării acestei știri circulația rutieră în zona accidentului este întreruptă, fiind deviată de polițiștii rutieri pe banda de urgență.

S-au format coloane de autovehicule.

Sursa foto: Ghiță V. – Facebook, Info Trafic jud. Sibiu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate