Connect with us

EVENIMENT

Zeci de accidente pe pârtiile de schi, din cauza aglomerației sau a stratului subțire de zăpadă

Publicat

salvamont accident

Peste 108 apeluri prin care se solicita intervenţia salvamontiștilor, multe dintre evenimente fiind accidentări deosebit de grave care au avut loc pe pârtiile foarte aglomerate sau fără suficientă zăpadă, din stațiunile de schi.

Două persoane, o femeie de 80 de ani şi un bărbat de 77 de ani, dintre cele cinci rănite în accidentul produs sâmbătă dimineaţă pe DJ 107F, pe raza localităţii Lunca Mureşului, în care a fost implicat un microbuz, au rămas internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia.

Accidente în lanț pe una dintre pârtiile din zona Arieșeni. Unii turiști spun că se schiază în condiții dificile, având în vedere că este zăpadă puțină pe pârtie și sunt porțiuni cu pietre și pământ. Au avut loc 4 accidente în mai puțin de 30 de minute.

Vezi FOTO-VIDEO: Accidente în lanț pe o pârtie de la Arieșeni. Turiștii, nevoiți să schieze printre pietre și porțiuni cu pământ

ambulanta arieseni

În țară, Salvamont a sesizat un număr extraordinar de mare de evenimente, multe dintre ele soldate cu accidentări deosebit de grave. În ultimele 24 de ore, au fost peste 100 de apeluri prin 112 sau la dispeceratul național, 10 dintre ele în Alba.

Potrivit turiștilor, de vină ar fi zăpada puțină, cel puțin pe o pârtie din zona Arieșeni.

ambulanta arieseni

Conform paginii de Facebook a Dispeceratului Naţional Salvamont, după acordarea primului ajutor, stabilizare şi transport de la locul evenimentului de către salvamontişti, 76 dintre aceste cazuri au fost trimise către unităţile spitaliceşti cu ambulanţele SAJ, SMURD şi Salvamont, iar restul, considerate mai uşoare, fiind îndrumate către spital, pentru control suplimentar, cu maşinile aparţinătorilor.

S-au mai primit şi 38 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre zona montană.

„Cunoscând afluxul mare de turişti către zonă montană din această perioadă a anului, structurile Salvamont şi-au dimensionat corespunzător efectivele din teren, asigurând un grad de răspuns, în timp optim, de 100% la evenimente produse, chiar şi în condiţiile acestui mare număr de accidente produs într-o singură zi”, precizează Dispeceratul Naţional Salvamont.

Şi zilele următoare, zile de weekend, final de concedii şi vacanţă şcolară, menţionează salvamontiştii, vor fi caracterizate tot prin acelaşi număr foarte mare de turişti pe munte, pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, dar şi în afara acestora, fapt ce determină echipele Salvamont să asigure asistenţa de salvare la un nivel de personal sporit.

Astfel, peste 500 de salvamontişti sunt la datorie pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, în zonele alpine şi în cabinetele medicale din cele peste 90 de baze şi posturi Salvamont.

Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Aplicaţie unică de control a agenților economici: Statul vrea să evite suprapunerea organelor de control la aceeași firmă

Publicat

aplicaţie unică de control a agenților economici: statul vrea să

Aplicaţie unică de control a agenților economici: statul vrea să evite suprapunerea organelor de control, atunci când se duc să verifice un agent economic. 

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), lucrează la această aplicaţie unică de control.

Informația a fost făcută publică miercuri de ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, citat de Agerpres.

Aplicaţie unică de control a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cei care pierd cardul de asigurat NU mai trebuie să ceară adeverință la fiecare trei luni. Inițiativă a CAS Cluj

Publicat

card de sanatate specimen.jpg

Veste bună pentru cei care și-au pierdut cardul de asigurat. Începând de miercuri, 27 martie, aceștia nu mai trebuie să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate și să ceară adeverințe la fiecare trei luni.

Potrivit unui Ordin al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, adeverința de asigurat este valabilă, începând de astăzi, până la eliberarea unui nou card de asigurat.

Cei care pierd cardul de asigurat NU mai trebuie să ceară adeverință la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinci elevi ai Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia, în faza națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală

Publicat

cinci elevi ai liceului de arte ,,regina maria” din alba

Cinci elevi ai Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia s-au calificat în faza finală a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală cu punctaj maxim.

Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală clasele V-VIII, faza zonală, s-a desfășurat recent la Alba Iulia.

Liceul de Arte ,,Regina Maria” în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, a fost gazda acestui eveniment de înaltă ținută artistică, la care au participat cei mai buni elevi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO „Imobilitate” în trafic, la Alba Iulia. Cetățenii din trei cartiere, nevoiți să ocolească 1,8 km. Soluția găsită de Primărie

Publicat

video „imobilitate” în trafic, la alba iulia. cetățenii din trei

„Imobilitate” în trafic, la Alba Iulia. Locuitorii cartierelor Pâclișa, Recea și Dealul Furcilor din municipiul Alba Iulia, care vor să ajungă de pe străzile Brândușei, Lalelelor și Izvorului spre B-dul 1 Decembrie 1918 și zona Parcului Unirii sunt obligați, potrivit proiectului de mobilitate aflat în desfășurare, să ocolească pe B-dul Încoronării, respectiv să întoarcă în sensul giratoriu din zona Cimitirul Eroilor. 

Aceștia sunt nevoiți să parcurgă cu mașinile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe