Connect with us

ACTUALITATE

DNA a cerut pedepse cu închisoarea, lăsate la aprecierea judecătorului, în dosarul lui Sorin Oprescu

Publicat

oprescu

Un procuror al DNA a cerut, luni, Tribunalului Bucureşti aplicarea unor pedepse cu închisoarea persoanelor judecate în dosarului fostului primar Sorin Oprescu şi a lăsat la aprecierea judecătorului cât de mari să fie aceste pedepse.

Tribunalul Bucureşti dezbate, luni, pledoariile finale din dosarul de corupţie al fostului edil al Capitalei, în care acesta este acuzat de luare de mită, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Magistratul de la DNA a reluat în faţa judecătorului Iosefina Pârvu acuzaţiile aduse fiecărui inculpat din dosar, starea de fapt pentru care sunt judecaţi şi probele rezultate atât în perioada anchetei, cât şi a cercetării judecătoreşti.

Astfel, în cazul lui Sorin Oprescu, procurorul a reamintit modalitatea în care acesta ar fi primit 25.000 de euro în septembrie 2015 la locuinţa sa din Ciolpani de la cel care ar fi intermediat mita, Bogdan Cornel Popa.

„Referitor la Sorin Oprescu, acesta a primit 25.000 de euro ca mită. Fapta sa e de luare de mită. El este acuzat şi de spălare de bani, pentru că a dat acea sumă numitei Maria Rus sub forma stingerii unei datorii. Apreciem că a fost dovedită fapta de luare de mită, pentru că inculpatul Popa a recunoscut că a luat suma de bani de la denunţători şi a dat-o mai departe lui Oprescu. Există interceptări clare dintre Popa şi Stanca pe tema sumei de bani ce trebuia să ajungă la Oprescu”, a spus în sala de judecată magistratul DNA.

Procurorul a mai amintit că există şi interceptări ce ar arăta inclusiv modalitatea în care se discuta despre sume de bani, respectiv „pe câmp la ţară”.

„În seara de 5 septembrie 2015, Popa a mers la Ciolpani şi i-a dat banii. Interceptările şi filajele demonstrează acest parcurs. Acolo apare pe interceptări că acea sumă i-a fost dată lui Oprescu cu afirmaţia ‘Mogoşoaia’. Rezultă că Oprescu ştia pentru ce era mita şi de unde provine”, a mai arătat procurorul.

Acesta a mai arătat că „e dovedită fără echivoc” darea de mită, implicit şi luarea mitei” şi că „totul denotă că Oprescu ştia despre ce erau sumele de bani”.

„Apărările lui Oprescu că banii i-ar fi fost ceruţi lui Popa în cadrul unei şedinţe – niciun martor nu confirmă aceste aspecte. Când au fost aduşi la audieri Popa şi Oprescu, Oprescu i-a spus lui Popa să spună că vizita sa era legată de groapa doamnei Munteanu”, a explicat procurorul anticorupţie.

Despre fapta de spălare de bani de care este acuzat Oprescu, DNA apreciază că scopul acesteia era acela „de a albi banii luaţi drept mită”.

„Banii erau albiţi prin pretinsa datorie către Maria Rus. Există contracte între Apa Nova şi Maria Rus, dar nicicum între el şi Rus. Nu apare în acel contract nici primăria, nici Oprescu”, a mai arătat procurorul de la DNA.

„Acesta şi-a încălcat atribuţiile prevăzute. Probele arată că a existat o diferenţiere în modalitatea de organizare a concursurilor. El se ocupa personal de organizarea acestor concursuri. Dispoziţiile de concurs şi de angajare se dădeau direct verbal de către Oprescu. Alte persoane spun că în mod normal nu ar fi trecut peste dispoziţiile verbale ale lui Sorin Oprescu. Apreciem că faţă de Oprescu sunt probe clare şi certe care dovedesc faptele. Acesta nu a recunoscut nicio faptă. Lăsăm la aprecierea instanţei orientarea pedepsei cu închisoarea pe care o veţi aplica”, a mai spus magistratul DNA în sala de judecată.

DNA a mai cerut instanţei confiscarea a 1.262.000 de lei de la fostul primar al Capitalei.

„Suma nu a fost dovedită de Oprescu ca provenind din activităţi licite. Considerăm că această sumă provine din fapte de luare de mită. Avem mărturiile lui Popa şi ale altor contractori, care au spus că îi dădeau mită lui Oprescu. Popa a recunoscut că i-a dus mită lui Oprescu şi în alte rânduri”, a explicat magistratul, care a mai solicitat distrugerea cardurilor cu care s-au făcut retragerile de bani şi confiscarea aparatului de bruiat ridicat de la Oprescu.

După pledoaria magistratului DNA, judecătorul i-a întrebat pe toţi inculpaţii dacă, în eventualitatea unei condamnări, ar fi de acord cu prestarea unei munci în folosul comunităţii. Toţi au spus că da.

„Eu fac de 43 de ani muncă în folosul comunităţii. Da, sunt de acord”, a afirmat Sorin Oprescu.

Instanţa ascultă în continuare pledoariile avocaţilor celor acuzaţi în dosar, apoi aceştia îşi vor spune ultimul cuvânt, înainte ca tribunalul să rămână în pronunţare. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 21 de ani din Coțușca

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din Darabani au oprit sâmbătă pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Coțușca, un autovehicul condus de un tânăr de 21 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul nu era înmatriculat sau înregistrat conform prevederilor legale. Motiv pentru care a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe