EVENIMENT
DNA a pus în mişcare acţiunea penală faţă de foşti angajaţi ai Primăriei Capitalei

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au pus în mişcare acţiunea penală faţă de foşti membri ai Comisiei de evaluare/negociere din cadrul Primăriei Capitalei, aceştia fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, paguba creată municipalităţii ridicându-se la aproape 725.000 de lei.
Potrivit DNA, sunt urmăriţi penal:
* Octavian Clement Constantinescu – la data faptei preşedinte cu drept de vot al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcţia de consilier personal al primarului general;
* Teodora Stoian – la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcţia de şef serviciu Direcţia Contracte;
* Carmen Cîmpeanu – fost membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcţia de şef serviciu Evidenţă Achiziţii Externe;
* Rodica Olariu – fost membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcţia de expert la Direcţia Contracte;
* Cristina Slabu – la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcţia de expert la Direcţia Contracte;
* Daniela Mincu – fost director general al Direcţiei Generale Achiziţii.
De asemenea, s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de asociatul unic al unei societăţi comerciale pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri.
Conform anchetatorilor
Conform anchetatorilor, în perioada martie 2015 – august 2015, Octavian Clement Constantinescu, Teodora Stoian, Carmen Cîmpeanu, Rodica Olariu, Cristina Slabu, au fost desemnaţi membri ai comisiei de evaluare pentru atribuirea unui acord-cadru de servicii de evaluare imobiliară a bunurilor imobile în domeniul public/privat sau aflate în administrarea municipiului Bucureşti.
În această calitate, cei cinci, alături de Daniela Mincu, director general al Direcţiei Generale Achiziţii, ar fi încălcat dispoziţiile legale cu ocazia desfăşurării celor două proceduri de atribuire a acordului-cadru, respectiv licitaţie deschisă şi negociere.
Aceştia nu ar fi transmis spre publicare un anunţ de participare, nu ar fi asigurat un tratament egal şi transparent între operatorii economici, stabilind firma câştigătoare, deşi aceasta nu îndeplinea cele trei cerinţe minime de calificare: experienţă în prestarea de servicii de evaluare imobiliară cu o valoare cumulată mai mare de 1.000.0000 lei, depunerea de documente referitoare la utilajele/echipamentele tehnice de care dispune şi caracteristicile acestora şi depunerea angajamentului ofertantului potrivit căruia, în cazul indisponibilităţii unor persoane dintre cele nominalizate, le va înlocui numai cu persoane cel puţin la fel de calificate.
Reprezentantul firmei câştigătoare a prezentat date false, inexacte ori incomplete referitoare la experienţa în domeniu, susţin procurorii.
„Faptele descrise ar fi produs Primăriei Municipiului Bucureşti o pagubă în valoare de 724.424 lei cu TVA şi un folos necuvenit în acelaşi cuantum firmei câştigătoare. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a informat DNA. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Alegeri prezidențiale 2025 turul 2: ghid pentru alegători, 18 mai. Lista secții de vot, acte necesare, program, cum se votează

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2: ghid pentru alegători, 18 mai. Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică, 18 mai, la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Votul în țară începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.
Programul de vot poate fi prelungit pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00. Prelungirea este până cel mai târziu ora 23:59. Aceeași opțiune este și pentru cei care se află la rând în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Coadă la expoziția Dali de la Cluj-Napoca, deschisă de Noaptea Muzeelor. Duminică e ultima zi când se mai poate vizita

Sâmbătă e Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca, iar la expoziția ”Universul lui Salvador Dali” de la Casa Hintz biletul de intrare a fost redus 50%. Expoziția mai poate fi vizitată doar duminică.
”Un privilegiu să-ți calce pragul, la Cluj, peste 30.000 de oameni”, au spus organizatorii.
Expoziția a fost deschisă în 19 decembrie 2024 și reunește peste 170 de lucrări ale maestrului Dali, incluzând sculpturi, litografii, miniaturi din aur și diamante, precum și o…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Președintele interimar al Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, la Vatican, la inaugurarea pontificatului Papei Leon al XIV-lea

Pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, duminică, 18 mai, la Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului papei Leon al XIV-lea, vor lua parte 151 de delegații străine. Sunt așteptați peste 100.000 de pelerini și credincioși. România este reprezentată de clujeanul Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului, și George-Gabriel Bologan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, transmite Vatican News.
Delegații din toată lumea
De asemenea, la acest…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” și ”Anul Nadia Comaneci”. Proiect legislativ adoptat de Senat

2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” pentru a marca 150 de ani de la nașterea marelui sculptor român și ”Anul Nadia Comaneci”, la 50 de ani de la marea performanță a acesteia.
Proiectul legislativ adoptat de Senat prevede că principalele instituții ale statului și autoritățile locale pot organiza sau sprijini logistic manifestări culturale, artistice sau educaționale, potrivit Rador.
De asemenea, 2026 va fi și „Anul Nadia Comăneci”, întrucât se vor…
Citește mai mult pe Alba24.ro