EVENIMENT
Doar unul din nouă angajaţi români câştigă peste 1.000 de euro net pe lună

Unu din nouă angajaţi români, adică 540.000 de persoane, câştigă salarii de cel puţin 1.000 de euro net pe lună, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
În urmă cu cinci ani, mai puţin de 100.000 de angajaţi câştigau echivalentul a 1.000 de euro pe lună.
O familie din România cu venituri lunare de 2.000 de euro net pe lună are un confort financiar care îi permite achiziţia unei case de 100.000 de euro (cu o rată de 400 de euro/ lună timp de 30 de ani), un Duster SL Avantaj de 18.000 de euro (cu o rată de 290 de euro/ lună pe 5 ani şi avans de 25%) şi o vacanţă în Grecia de două săptămâni (un cuplu plus un copil) cu un cost total de 2.000- 2.500 de euro.
Cu toate acestea, suntem încă departe de formarea aşa-numitei „clase de mijloc“, spun experţii
„Chiar dacă numărul salariaţilor mai bine plătiţi a crescut, nu cred că cei care câştigă peste 1.000 de euro net se încadrează în „middle class“, pentru că trebuie să judecăm structura socială a societăţii româneşti prin raportare la media europeană, nu ne putem izola când există libertatea circulaţiei forţei de muncă.
Din punctul meu de vedere, aşa-zisa clasă de mijloc ar începe de la un nivel al veniturilor de 2.000 de euro în sus per membru de familie“, a explicat profesorul Dumitru Miron de la Academia de Studii Economice.
Cei mai mulţi dintre angajaţii cu salarii de peste 1.000 de euro net lucrează în administraţie publică (39% din totalul celor 540.000 de salariaţi), servicii IT (27%), bănci (12%) şi producţia de energie electrică şi termică (10%).
Top domenii cu salarii mai mari de 1.000 euro net pe lună
În mai 2017, doar în patru sectoare – servicii IT, extracţia petrolului brut, fabricarea produselor de cocserie şi transporturi aeriene – angajaţii câştigau peste 1.000 de euro net pe lună, iar numărul cumulat al acestora era de 96.400 de persoane.
„Tabloul la nivel social trebuie privit în ansamblu. E bine că a crescut numărul celor privilegiaţi, care câştigă peste 1.000 de euro pe lună, dar dacă ne uităm la ultimii 30 de ani progresul este incredibil de mic“, a explicat Adrian Lupulescu, expert în management şi resurse umane.
Salariul mediu net pe economie a ajuns în luna mai a acestui an la valoarea de 3.492 de lei net (713 euro), în creştere cu 9,8% faţă de luna mai a anului trecut.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
O nouă strategie la școala de afaceri ASE. Programe scurte de educație pentru profesioniști, manageri și lideri

Academia de Studii Economice din București (ASE) împreună cu Universitatea de Economie din Bratislava (EUBA) și Universitatea de Economie din Varna (UEV) deschid preînscrierea pentru primul Certificat de Executive Education, destinat profesioniștilor, managerilor și liderilor interesați să își dezvolte perspectiva competențele și de asemenea rețeaua de contacte din regiune.
Programul va dura din martie până în septembrie
Cei interesați vor studia și vor învăța cum să dezvolte o strategie de afaceri de succes într-o economie globală din ce în ce mai interconectată și competitivă, cum să adapteze și să dezvolte strategii de marketing și să sprijine dezvoltarea mărcii, cum să formeze și să conducă echipe și organizații și cum să înțeleagă și să exploateze informațiile financiare. Toate…
Citește mai mult pe impact.ro
EVENIMENT
Victor Pițurcă a izbucnit în plâns la DNA. Momentul care a declanșat reacția fostului selecționer

Fostul selecționer, Victor Pițurcă, asupra căruia planează acuzația de cumpărare de influentă, a trecut în ultimele ore prin momente dramatice. El fost ținut pentru 24 de ore în arest, purtat în cătușe pe la DNA și supus tirului întrebărilor din partea procurorilor. Dar, șocul cel mai mare l-a avut atunci când și-a văzut fiul încătușat, pentru a fi dus în arest. Este și momentul în care a cedat nervos.
Victor Pițurcă a izbucnit în plâns pe culoarele DNA
Arestarea fiului său, Alex Pițurcă, a fost prea mult pentru el. Potrivit Playsport.ro, acestuia i s-a făcut rău când și-a văzut băiatul transportat în cătușe de forțele de ordine. În acel moment, Victor Pițurcă a avut nevoie de ajutorul celor din jur, pentru că nu s-a mai putut ține pe picioare, pentru câteva momente. S-a așezat pe un…
Citește mai mult pe impact.ro

O posibilă poluare cu produse petroliere s-a produs, marți, pe râul Argeș. Miroase puternic a petrol și se observă dâre de combustibil pe câțiva metri.
Polițiștii argeșeni au fost sesizați că, pe râul Argeș, în zona Podul Viilor, se observă urme de reziduuri petroliere.
„La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, care au constat că cele sesizate se confirmă. De asemenea, în zona indicată s-a deplasat grupa operativă și polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în vederea efectuării cercetării. Totodată, au fost luate primele măsuri, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu, reprezentanții I.S.U. Argeș și Apelor Române, pentru limitarea efectelor și neutralizarea substanțelor”, a informat Poliția Argeș.
Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și luarea măsurilor legale.
Conform epitesti.ro, în zonă se observă dâre de combustibil pe câțiva metri, iar oamenii se plâng că miroase puternic a petrol. Mediafax
Sursa foto: arhivă
EVENIMENT
Cine va fi noul șef al NATO? Printre numele vizate este și Klaus Iohannis, dar și un personaj puțin îndrăgit de români

În timp ce războiul face ravagii în Europa, începe cursa pentru găsirea viitorului șef al NATO. Secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a fost o mână forte, doar că mandatul său expiră în luna septembrie. Acum au apărut deja speculațiile cu privire la succesorul său.
Poate o femeie sau cineva din Europa de Est
Războiul din Ucraina complică foarte mult decizia, care necesită un consens între liderii celor 30 de țări membre NATO. Se pune fireasca întrebare dacă succesorul ar putea fi o femeie sau cineva din Europa de Est, știut fiind că unul dintre numele vehiculate, la un moment dat, a fost cel al președintelui României, Klaus Iohannis.
Următorul secretar general trebuie să joace un joc de echilibru dificil pentru a încuraja capitalele să continue să furnizeze arme Ucrainei și să consolideze…
Citește mai mult pe impact.ro