Connect with us

ACTUALITATE

DOCUMENTAR: La mulți ani Gabriel Cotabiţă! Artistul împlineşte 65 de ani

PublicatGabriel Cotabiţă – cântăreţ, compozitor, prezentator, producător muzical şi de televiziune – s-a născut la 1 noiembrie 1955, la Craiova. A studiat chitara la Şcoala populară de artă din Craiova (1967-1969), iar debutul muzical a avut loc în 1975, cu formaţia Redivivus, potrivit site-ului discogs.com. Un an mai târziu, Redivivus a participat la Festivalul Artei Studenţeşti de la Galaţi, unde Gabriel Cotabiţă a primit premiul pentru cel mai bun solist vocal.

În 1978 a absolvit Institutul de Electrotehnică din oraşul natal, Craiova. În perioada 1979-1980 a colaborat cu formaţia Basorelief alături de care a susţinut concerte pe litoral. În 1983, membrii formaţiei Holograf l-au chemat în trupă şi alături de aceştia a lansat albumul “Holograf 1” (1984). Componenţa de atunci a trupei era Gabriel Cotabiţă – voce, Mihai Pocorschi – chitară/voce, Sorin Ciobanu – chitară, Tino Furtună – clape, Nichi Temistocle – chitară bass, Edi Petroşel – tobe, conform site-ului https://holograf.ro/.

Prezenţa trupei Holograf, în acelaşi an, pe scena Cenaclului Flacăra a reprezentat o rampă de lansare. În 1986 a fost contactat de compozitorul Ionel Tudor pentru a-i interpreta la Festivalul Mamaia o piesă. Gabriel Cotabiţă fusese recomandat compozitorului de către fostul coleg de trupă din Holograf, Tino Furtună. Din anul 1986, se dedică muzicii uşoare, pop şi îşi formează o trupă de turneu – Vodevil, precizează site-ul ovomusic.ro.

“Prima mea participare la Mamaia a fost în 1986, cu melodia ‘Chemarea pământului’, compusă de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei. Fără premiu, dar cu… cutremur. Am chemat bine pământul! (în 31 august 1986 s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 7,1 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Munţii Vrancei – n.r.). Anul următor, în 1987, am participat cu piesa “Stea a vieţii, Terra” – compusă tot de Ionel Tudor, pe un text semnat tot de Andreea Andrei, melodie care a fost laureată. În 1988, am câştigat trofeul Mamaia cu melodia “Dă-mi o şansă”, pe muzica lui Cornel Fugaru, iar în 1989, melodia “Trepte spre albastru” a fost laureată, iar atunci am susţinut şi un recital. Un an mai târziu, în 1990, am câştigat trofeul cu piesa “Ave Maria” a lui Cornel Fugaru şi locul 3 cu “Mă tem să sper” de George Natsis. Am avut şi recital cu Chris Carter din Anglia”, mărturisea artistul într-un interviu acordat AGERPRES, în 2019.

Au urmat participări şi premii în fiecare an la Festivalul Mamaia – “Te rog, domnişoară nu pleca” (1991, premiul pentru şlagărul anului), “Ce mai vrei?” (1991, locul 3 la şlagăre), “Copiii noştri” şi “Nu e gelozie” (1991, locul 2 la creaţie), “Lasă-mi pe cer o stea” (1992, trofeul la creaţie), “Dacă lumea ar fi a mea” (1992, locul 2 la creaţie), “Balada ultimului soldat”(1992, locul 2 la şlagăre), “Voice from above” (1993, premiul întâi la creaţie), “Raiul e pe pământ” (1995, şlagărul anului), “Atunci când nu eşti” (1996, locul 3 la şlagăre), “Poate că da, poate că nu” (1997, locul 2 la şlagăre), “Să nu ne spunem adio” (1997, locul 2 la creaţie), “Balada timidului etern” (1998, trofeul).

În 1995 a debutat la Festivalul Mamaia în calitate de compozitor cu piesa “Amintirea ta” pe care i-a încredinţat-o Nicoletei Ciopraga, care concura la interpretare.

A jucat în filmul muzical “În fiecare zi mi-e dor de tine”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, muzica George Grigoriu şi Ionel Tudor. Figurează pe coloana sonoră a peliculei “Rezervă la start”, în regia lui Anghel Mora, muzica Adrian Enescu. Din anul 1995 este director muzical şi realizator de emisiuni la Tele 7abc, precizează site-ul https://www.ovomusic.ro/.

În 2002, formează, alături de Mihai Pocorschi, grupul VH2, şi tot în acelaşi an i se decernează Diploma de Onoare a Ministerului Culturii şi Cultelor în cadrul Galei muzicale “O zi printre stele”.

Din 2000 până în 2008, a participat la realizarea ediţiilor Festivalului Callatis de la Mangalia. La 25 septembrie 2010 a avut un concert în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului “Sinaia Forever”.

La 3 noiembrie 2010, artistul a evoluat pe scena Sălii Palatului în spectacolul “Best of Gabriel Cotabiţă – Muzica din 1986 până astăzi”, din care nu au lipsit şlagăre ca “Prima iubire şi ultima”, “Te rog, domnişoară nu pleca”, “Un simplu trecător”, “Raiul e pe pământ”, “Noapte albastră”, “Ave Maria”, “Prizonier”, “Balada timidului”, “Cât de mult poţi greşi”, reorchestrate de Andrei Tudor, Ionel Tudor şi Walter Dionisie, precum şi “Fiecare zi fără tine”, “Trece vremea”, “Mai stai”, împreună cu formaţia VH2.

La 18 mai 2011, trupa VH2 a lansat albumul ”2-VH2”, care acoperă subgenuri diferite, de la country-rock până la rock alternativ. Printre piesele de pe acest album se numără ”Stele în palma ta”, ”Să crezi în tine”, ”Megastar (Viaţa mea!!!)”, ”Imposibila uitare”, ”La final”. VH2 a cântat în deschiderea concertului pe care trupa suedeză ”Roxette” l-a susţinut la Bucureşti pe 30 mai 2011.

Gabriel Cotabiţă s-a numărat, alături de Angela Similea, Ovidiu Komornyik, Dida Drăgan, Marcel Pavel, Luminiţa Anghel, Gabriel Dorobanţu, Mihai Constantinescu, Corina Chiriac ş.a., printre cei peste 30 de artişti care au urcat pe scena Galei Ovo Music, din 29 noiembrie 2011, într-un spectacol având ca scop omagierea şi recunoaşterea valorii acestora.

Cei 25 de ani de carieră ai artistului au fost sărbătoriţi pe scena Sălii Palatului, la 26 februarie 2012, printr-un concert intitulat “25 de ani de nopţi albastre”, alături de invitaţi speciali precum Monica Anghel, Delia Matache, Cristina Haios, Vlad Miriţă, Dan Bittman, Sistem ş.a.

În 17 octombrie 2012, VH2 a cântat în deschiderea concertului pe care trupa Status Quo l-a susţinut la Bucureşti. În 2014, Cotabiţă a lansat videoclipul piesei “Patul gol”, un duet cu Oana Vincu (ex-Genius) şi un remix al piesei “Te rog, domnişoară nu pleca”, la care a colaborat cu rapperul Rashid.

La 27 aprilie 2014, Gabriel Cotabiţă a susţinut un concert în cadrul ”Primăverii româneşti” organizate de Casa de cultură belgo-română Arthis din Bruxelles. Tot în 2014 a avut loc şi lansarea oficială a albumului ”3”-VH2 – Live în garaj.

Videoclipul piesei ”Ridică-te şi fugi”, care beneficiază de prezenţa a 21 de vedete feminine din zona artistică, a fost lansat de Gabriel Cotabiţă în martie 2015.

Între alte premii primite de-a lungul carierei, menţionăm: Locul I la Festivalul de la Costineşti din 1997 cu piesa “Vom cânta”; locul I la Festivalul melodii 1986, cu piesa “Chemarea pământului”; premiul publicului la concursul “Şlagăre în devenire”‘, ediţia a XXI-a, 1987, cu melodia “Încearcă”; trofeul la Festivalul Cântecului de dragoste pentru piesa “Să nu ne spunem adio”, 1997; diploma de merit la Unisong International Songs Contest, SUA, 1997; premiul al III-lea la secţiunea Soul R&B la Pacific International Song Contest Surfers Paradise, Australia, 1998. A primit Diploma de Onoare la prima ediţie a Festivalului internaţional al Cântecului FIDOF – pentru pace şi prietenie – Los Angeles 1998 şi Premiul UCMR 1998 – “In the Name of Music”.

Gabriel Cotabiţă a suferit, pe 8 mai 2015, un stop cardio-respirator în timp ce se afla în sala de sport a unui hotel din Bucureşti. A fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, apoi pentru recuperare la Spitalul Elias, de unde a fost externat în 16 iulie, starea sa fiind ameliorată.

În 29 octombrie 2015, a avut loc, la Sala Palatului, “Gala Chapeau!” – un eveniment unic în România, care a reunit artişti din toate generaţiile cântând hiturile lui Gabriel Cotabiţă, conform site-ului https://www.eventim.ro/. Spectacolul a fost gândit şi ca un cadou muzical oferit de către prietenii săi din lumea artistică, în preajma aniversării a 60 de ani de viaţă ai artistului şi a 40 de ani dedicaţi scenei.

“Trebuie să spun că relaţia pe care o am cu Aurelian Temişan, cu Adrian Daminescu, dar şi cu alţi cântăreţi e cu totul specială. Eu nu pot uita ce au făcut la ‘Gala Chapeau’. (…) La acea gală, eu trebuia să intru pe scenă cu Daminescu şi cu Temişan, să cânt la o singură piesă – ‘Ave Maria’. Îmi revenisem după accident, dar era destul de recent. Iar până în acea seară, nu mai cântasem deloc. Nici nu ştiam dacă pot cânta. Temişan şi Daminescu mi-au lăsat mie să cânt părţile cele mai uşoare, ca să zic aşa. La spectacol, cu toată frica pe care o aveam, am cântat. Am simţit că vine spre mine energia aia bună din sală şi am cântat bine. Momentul a fost impresionant. Oamenii au aplaudat 10 minute în picioare. Apoi, am descoperit cu stupoare, analizând cele 200 şi ceva de cântece pe care le am, că am fost sortit să-mi trăiesc cântecele! Asta e bine, dintr-un anumit punct de vedere, pentru că ele conţin sentimente reale şi sunt sincere. Ăsta e motivul, cred eu, pentru care piesele mele au ajuns la inimile oamenilor. Pentru că sunt nişte texte care au reuşit să transmită ceea ce sunt eu”, spunea Gabriel Cotabiţă în interviul acordat AGERPRES în 2019.

În 2017 a lansat videoclipul piesei “Mi-e dor de mine” scrisă de Keo, iar în 2019, cel al piesei “O nouă zi” (muzica Andrei Tudor, versuri Andreea Andrei). Tot în 2019, a lansat melodia “De unde vine iubirea”, muzică şi text Iulian Vrabete (Holograf).

ne orchestrală nouă, a tuturor şlagărelor pe care artistul le-a cântat solo sau alături de Redivivus, Holograf şi VH2. Totodată, el s-a asociat proiectului “Cântecul tău”, lansat de trupa Othello. Gabriel Cotabiţă sărbătoreşte aniversarea zilei de naştere, în 1 noiembrie, printr-o apariţie live on-line pe facebook şi youtube, împreună cu noua trupă, începând cu ora 20,00, precizează artistul pe pagina de facebook – https://www.facebook.com/cotabitagabriel. AGERPRES

ACTUALITATE

Cel mai grav bilanț înregistrat în Italia de la începutul pandemiei. Aproape 1.000 de decese pentru o singură zi

Publicat

Italia a confirmat în ultimele 24 de ore 993 de noi decese asociate COVID-19, cel mai grav bilanţ înregistrat în această ţară de când a început pandemia, la jumătatea lunii februarie, potrivit buletinului informativ transmis joi de Ministerul italian al Sănătăţii, potrivit agenţiei EFE.

Numărul total al deceselor asociate noului coronavirus ajunge astfel în Italia la 58.038.

Joi au fost confirmate 23.225 de noi cazuri de infectare, cea mai mare creştere din ultimele patru zile. Dar în ultimele 24 de ore a crescut şi numărul testelor, fiind procesate peste 226.000 de probe de diagnostic.

Totuşi, acest număr al noilor cazuri de infectare, coroborat cu testarea intensă, indică o aplatizare a curbei infectărilor, după ce în noiembrie se înregistrau zilnic aproximativ 40.000 de noi cazuri.

Din cele 759.982 de persoane considerate în prezent cazuri active, majoritatea sunt în izolare la domiciliu, în timp ce 35.369 au necesitat spitalizare, dintre care 3.597 sunt la ATI.

La fel ca în valul din primăvară, regiunea cea mai afectată este Lombardia, unde au survenit mai mult de o treime din decesele raportate joi.

Premierul Giuseppe Conte este aşteptat să anunţe joi seară noi restricţii pentru a limita răspândirea virusului, mai ales în perioada sărbătorilor, pentru care este deja decisă o interdicţie de părăsire a localităţii de reşedinţă. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste un miliard de persoane ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030 din cauza pandemiei de COVID-19

Publicat

onu
arhivă

Peste 1 miliard de persoane ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030 din cauza efectelor pe termen lung ale pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu publicat joi, 3 decembrie, de ONU şi citat de DPA.

Această cifră ar putea fi atinsă dacă revenirea la normal este prelungită şi criza economică persistă, aruncând încă 207 milioane de persoane în sărăcie, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Potrivit unui scenariu “de bază” luând în considerare ratele actuale de mortalitate şi proiecţiile recente de creştere ale Fondului Monetar Internaţional, studiul arată că alte 44 milioane de persoane vor trăi sub pragul de sărăcie în următorii 10 ani.

Cu toate acestea, creşterea sărăciei extreme poate fi evitată, notează PNUD, făcând referire la investiţii în programe de asistenţă socială, guvernanţă, digitalizare şi o economie verde.

“Pandemia COVID-19 este un punct critic şi ceea ce aleg liderii acum ar putea conduce lumea în direcţii foarte diferite”, a declarat administratorul PNUD Achim Steiner într-un comunicat de presă.

“Avem ocazia să investim într-un deceniu de acţiuni care nu numai că ajută oamenii să se recupereze după COVID-19, dar restabileşte calea de dezvoltare a omenirii şi planetei către un viitor mai corect, mai rezistent şi verde”, a notat el.Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Şefi de spitale din Braşov şi Harghita – mită de până la 89.000 de euro pentru atribuirea de contracte

Publicat

bani lei

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro pentru atribuirea frauduloasă a unor contracte pentru achiziţia de echipamente şi produse medicale supraevaluate, a informat, joi, DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului teritorial Braşov desfăşoară cercetări penale in rem (faţă de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulţi funcţionari publici, a următoarelor infracţiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi a altor infracţiuni asimilate celor de corupţie.

“Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita, a unor contracte prin care unităţile respective ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare”, menţionează procurorii.

Pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, spun anchetatorii, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă.

“În schimb, persoane din conducerea spitalelor şi/sau persoane cu ascendent şi influenţă asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective. Din cercetări a reieşit că activităţile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro şi 89.000 euro”, se precizează în comunicat.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Braşov au efectuat joi percheziţii domiciliare în 22 de locaţii situate pe raza judeţelor Braşov, Harghita şi Iaşi, din care patru sunt instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că percheziţii au avut loc trei spitale COVID – Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, Spitalul Municipal Odorhei, Spitalul de Boli Infecţioase, dar şi la sediul Biroului de Operaţiuni Speciale din Braşov. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Măsuri drastice în Suedia, des criticată pentru felul în care a gestionat pandemia

Publicat

Liceele din Suedia vor fi închise timp de o lună, iar cursurile vor fi predate de la distanţă, a anunţat joi premierul suedez Stefan Löfven, în condiţiile creşterii numărului de infectări şi a deceselor asociate COVID-19 în ţara scandinavă, relatează AFP şi Reuters.

„Am luat această decizie pentru a reduce contagierile”, a afirmat şeful guvernului suedez într-o conferinţă de presă, precizând că măsura va fi aplicată începând de luni, 7 decembrie, şi va fi valabilă până pe 6 ianuarie.

În timpul primului val al pandemiei de COVID-19, liceele au fost închise în Suedia de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii iunie.

Cu toate acestea, grădiniţele, şcolile şi colegiile au rămas deschise, ceea ce este cazul şi în prezent, în timpul celui de-al doilea val al pandemiei.

Într-o ţară care a atras atenţia cu o strategie în mare parte necoercitivă, al doilea val a depăşit cu mult previziunile iniţiale ale autorităţii de sănătate publică, care consideră că vârful ar urma să fie atins la jumătatea lunii decembrie.

Cu 35 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor a depăşit joi 7.000 în Suedia.

Confruntată cu o creştere a numărului de decese, ţara nordică şi-a înăsprit restricţiile din noiembrie, interzicând vânzarea de alcool după ora 22:00 şi evenimentele publice cu peste 8 persoane.

Fără măsuri de izolare sau recomandarea de a purta mască, strategia atipică a Suediei a atras atenţia şi a stârnit controverse în ultimele luni.

Cu 7.007 de decese şi peste 272.000 de cazuri într-o ţară cu 10,3 milioane de locuitori, Suedia se numără printre cele mai afectate ţări din Europa, cu mult peste vecinii săi nordici. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate