Connect with us

ACTUALITATE

Doi ani de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Şeful diplomaţiei europene cere eliberarea disidentului rus

Publicat

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, s-a referit sâmbătă la opozantul rus Aleksei Navalnîi de la a cărui otrăvire se împlinesc doi ani şi a cerut eliberarea imediată din închisoare a acestuia, informează EFE.

„UE continuă să condamne în cei mai energici termeni cu putinţă tentativa de asasinare a domnului Navalnîi prin intermediul otrăvirii cu un agent neurotoxic chimic militar din categoria Noviciok. Facem un apel la Federaţia Rusă pentru a-şi îndeplini angajamentul în conformitate cu Convenţiile privind Armele Chimice şi să ancheteze acest fapt cu toată transparenţa şi fără întârziere”, a declarat Borrell, citat într-un comunicat de presă.

UE „îşi reiterează apelul la adresa Rusiei pentru ca aceasta să-şi respecte obligaţiile în virtutea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, care include decizia provizorie a Curţii Europene pentru Drepturile Omului prin care se cere punerea imediată în libertate a lui Navalnîi.

 

Doi ani de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Şeful diplomaţiei europene cere eliberarea disidentului rus: UE deplânge îndeosebi „recentele măsuri disciplinare nejustificate”

 

UE deplânge îndeosebi „recentele măsuri disciplinare nejustificate” adoptate de autorităţile penitenciare ruse împotriva lui Navalnîi şi face responsabile autorităţile ruse de securitatea şi sănătatea opozantului rus.

Borrell a cerut totodată Moscovei să coopereze deplin cu Organizaţia pentru Interdicţia Armelor Chimice şi a condamnat scoaterea în afara legii a organizaţiei lui Navalnîi şi a birourilor sale regionale, precum şi „continua persecuţie şi încarcerare” a lui Navalnîi şi a membrilor echipei sale.

UE deplânge „războiul nejustificat, neprovocat şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei” care „a amplificat represiunea internă” în această ţară şi măsurile împotriva criticilor Kremlinului şi împotriva societăţii civile în ansamblul ei, a mai adăugat Borrell.

EFE aminteşte că UE a răspuns otrăvirii lui Navalnîi cu impunerea de restricţii împotriva a şase înalţi funcţionari ruşi şi a unei entităţi.

Doi ani de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Şeful diplomaţiei europene cere eliberarea disidentului rus: La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a pledat sâmbătă ca Nalvanîi – care, după ce a fost otrăvit, a fost tratat în Germania – să nu fie uitat.

„În tot acest timp (cât a fost tratat în Germania – n.r.) am stat de vorbă cu el şi am cunoscut un bărbat curajos, care s-a întors în Rusia, pentru că voia să lupte pentru democraţie, libertate şi statul de drept”, a afirmat Scholz într-o scurtă alocuţiune video.

Cancelarul german a amintit că Navalnîi a fost arestat la revenirea la Moscova şi că în prezent se află într-o închisoare de maximă securitate, după ce a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru fraudă, scrie EFE.

Democraţia şi libertatea erau deja ameninţate în Rusia înainte de începerea războiului împotriva Ucrainei, în februarie, a adăugat Scholz, care este de părere că în prezent situaţia s-a înrăutăţit şi mulţi oameni se tem să-şi exprime public opiniile.

„Din acest motiv este atât de important să ne gândim în aceste zile la Aleksei Navalnîi, care continuă să fie un bărbat curajos şi apără principiile care pentru mulţi cetăţeni şi cetăţene ale Rusiei oferă o bună perspectivă”, a mai spus cancelarul german.

Navalnîi a fost transferat la Berlin, în august 2020, după ce iniţial fusese internat într-un spital din regiunea Omsk (Siberia), unde fusese transportat după ce i se făcuse rău într-un avion care a efectuat o aterizare de urgenţă.

Opozantul rus a primit tratament în clinica universitară berlineză Charité timp de 32 de zile. După o perioadă petrecută în Germania, Navalnîi a revenit în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost reţinut imediat ce a aterizat. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe