EVENIMENT
Doi bărbaţi cercetaţi după ce ar fi încercat să comercializeze monede antice şi medievale

Doi bărbaţi, în vârstă de 40 de ani, respectiv 77 de ani, au fost identificaţi în urma unor percheziţii domiciliare că ofereau spre vânzare monede antice şi medievale, folosindu-se, pentru atragerea cumpărătorilor, de o societate comercială.
„Pe 7 noiembrie, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar privind comercializarea fără drept de monede antice şi medievale, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional”, informează un comunicat al DGPMB, transmis vineri AGERPRES.
Citește și Sute de monede antice, descoperite în Pădurea Râioasa din județul Ilfov
La data menţionată, au fost puse în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară, în urma cărora au fost identificate şi ridicate peste 500 de monede din aur, argint şi bronz, de perioadă antică şi medievală, susceptibile de a fi clasate într-una din cele două categorii ale patrimoniului cultural naţional, fond sau tezaur, a căror provenienţă nu a putut fi justificată.
Bunurile ridicate vor fi predate Muzeului Municipiului Bucureşti, în vederea efectuării expertizei de specialitate.
„Cercetările au fost declanşate la data de 17 octombrie, atunci când poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat ar deţine mai multe monede antice şi medievale, din aur şi argint, pe care le-ar fi oferit spre vânzare în mediul online, cu livrare prin firme de curierat, inclusiv în afara ţării, ori predare personală în municipiul Bucureşti”, se arată în comunicat.
Cercetările sunt continuate de Serviciul de Investigaţii Criminale sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi efectuare fără drept a oricăror operaţiuni de export definitiv având ca obiect bunuri culturale mobile clasate.
Astfel de bunuri culturale au semnificaţie arheologică şi istoric-documentară, fiind susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional şi provenind, cel mai probabil, din situri arheologice şi nu pot fi deţinute legal de către persoanele fizice/juridice de drept privat.
„Exportul unor astfel de bunuri se efectuează strict în condiţiile legii, iar persoana în cauză nu le respectă în momentul în care le comercializeză unor cetăţeni străini, cărora le expediază bunuri culturale de patrimoniu prin firme de curierat, fără a le supune expertizei de specialitate în vederea aprobării exportului, în baza unui certificat de export definitiv”, precizează Poliţia Capitalei.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul unui specialist în numismatică din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti. AGERPRES
EVENIMENT
5-12 iulie: Alba Iulia va găzdui Campionatul Mondial de Șah și Congresul Mondial de Compoziție Șahistă. PROGRAM

În perioada 5 – 12 iulie, Alba Iulia va găzdui cea de-a 48-a ediție a Campionatului Mondial de Șah (dezlegări) și cel de-al 67-lea Congres Mondial de Compoziție Șahistă.
La evenimentul la care Primăria Alba Iulia este partener oficial (prin CSM Unirea), sunt 181 de participanți din 30 de țări, o oportunitate fantastică de promovare a orașului din punct de vedere turistic și sportiv.
Evenimentele publice semnificative sunt următoarele:
- 5 iulie, ora 20.00: Festivitatea de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Posibilă grevă în sistemul bugetar, cu întreruperea activității. Nou protest la Casa de Pensii, ITM, AJOFM și AJPIS Cluj

Un grup de angajați de la instituțiile din Cluj aflate în subordinea Ministerului Muncii – Casa de Pensii, ITM, AJOFM și AJPIS, au ieșit și vineri în curtea instituției într-un protest spontan cauzat de intenția Guvernului de a reduce sporurile bugetarilor. Sindicaliștii iau în calcul o grevă în sistemul bugetar.
Angajații au avut pancarte cu mesaje precum ”Ne cerem drepturile pentru munca depusă”, ”Dorim respect și asumarea promisiunilor”.
”Am ieșit…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ceartă între doi căutători de aur care au vrut să intre în galeriile din Roșia Montană. Unul dintre ei a fost amenințat și bătut

Doi căutători de aur care voiau să prospecteze galeriile din Roșia Montană au devenit părți într-un dosar penal pentru loviri sau alte violențe. Mai exact, unul dintre ei inculpat, iar altul victimă.
Recent, judecătorii din Câmpeni au trecut dosarul de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Deși pare un dosar banal, în ea apar detalii surprinzătoare. Cei doi voiau să ajungă în galeriile din Roșia Montană pentru a căuta pepite, însă a izbucnit o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
A patra zi de proteste la ANAF Cluj. Angajată: Cumpărăm din banii noștri birotică. Vom ajunge să aducem și hârtie de acasă

Protestele angajaților de la Administrația Finanțelor Publice Cluj-Napoca au continuat vineri dimineață, în curtea instituției, pentru a patra zi consecutiv.
Zeci de funcționari au ieșit, vineri, în curtea instituției, nemulțumiți de tăierea sporului de condiții vătămătoare și de perspectiva unor eventuale disponibilizări. Reducerea acestui spor înseamnă, potrivit angajaților, o scădere a veniturilor lunare cu aproximativ 10%.
„Toată birotica noi…
Citește mai mult pe Cluj24.ro