EVENIMENT
Doi foști directori ai CN Aeroporturi București, trimiși în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu și conflict de interese

Doi foşti directori ai Companiei Naţionale „Aeroporturi Bucureşti” au fost trimişi în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu, respectiv conflict de interese.
Sorinel Ciobanu, fost director general al companiei, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (fosta infracțiune de conflict de interese), potrivit unui comunicat DNA.
Liviu Radu, fost director general al Companiei Naționale „Aeroporturi București” (C.N.A.B.) SA, este acuzat de conflict de interese.
În același dosar, a mai fost trimisă în judecată Cristina Elena Neamțu, la data faptelor referent de specialitate în cadrul Serviciului Relații Externe, din cadrul Direcției Relații Externe –Compania Națională „Aeroporturi București” (C.N.A.B.) SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual în formă continuată,
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Sorinel Ciobanu ”și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în perioada 15 octombrie 2015 – 30 iunie 2016”. Ar fi dispus angajarea Cristinei Neamțu, începând cu data de 6 octombrie 2015, în postul de referent de specialitate în cadrul Serviciului Relații Externe, ”deși știa că inculpata nu se va prezenta niciodată la locul de muncă”, potrivit DNA.
După terminarea perioadei de probă, acesta ar fi aprobat un raport și ar fi emis o decizie din care rezulta că Cristina Elena Neamțu și-ar fi îndeplinit cu seriozitate atribuțiile de serviciu, fiind propusă continuarea activității pe postul de referent de specialitate în cadrul Serviciului Relații Externe.
Procurorii mai arată că Ciobanu ar fi permis Cristinei Neamțu să folosească autoturismul instituției în interes personal și Serviciului Financiar să achite plata drepturilor salariale și contravaloarea transportului către acesta, neluând măsuri cu privire la sancționarea disciplinară.
”Urmarea acestei conduite ar fi fost prejudicierea C.N.A.B. SA și totodată obținerea unui folos patrimonial necuvenit de către inculpata Neamțu Cristina Elena, constând în salariul, contravaloarea transportului și folosirea autoturismului instituției, în valoare totală de 70.857 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.
De asemenea, în perioada 6 octombrie 2015 – 17 decembrie 2015, Cristina Neamțu a ar fi semnat condica de prezență, ”atestând în fals prezența sa locul de muncă pentru o durată de 432 ore, în realitate aceasta fiind prezentă doar 56 de minute (cele patru dăți în care s-a prezentat la sediul Companiei Naționale Aeroporturi București” SA pentru a semna condica de prezență)”.
DNA mai precizează că în 4 iunie 2014 și 19 august 2015, Sorinel Ciobanu și-ar fi semnat propriile decizii de numire în Comitetul consultativ al unei asocieri în participațiune cu două societăți comerciale care desfășoară acte de comerț în interiorul aeroportului Henri Coandă din București, obținând în acest mod un folos patrimonial în cuantum total de 169.422 lei.
În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Radu Liviu care, ”la data de 1 octombrie 2013, și-ar fi semnat propria decizie de numire în Consiliul de supraveghere al unei asocieri în participațiune cu aceleași societăți comerciale, demers care s-a soldat cu obținerea de către acesta a unui folos patrimonial în cuantum total de 71.374 lei”.
Compania Națională „Aeroporturi București” SA a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal, împotriva inculpaților Sorinel Ciobanu și Cristina Elena Neamțu, cu suma de 70.857 lei.
În cauză s-a instituit sechestrul asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile deținute de inculpații Cristina Neamțu și Sorinel Ciobanu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză, mai precizează DNA.
EVENIMENT
OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.
S-a întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile mari ar putea aduce scumpiri și concedieri. Avertismentul experților

Impozitul pe cifra de afaceri, plătit de sute de companii cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, va duce la noi scumpiri în lanț şi chiar concedieri, avertizează experții.
Peste 700 de firme, cu mai bine de un milion de angajați în total, sunt vizate de impozitul minim pe cifra de afaceri.
Un studiu realizat de Tax Institute și ASE, citat de Antena 3, arată că statul ar putea colecta, în teorie, circa un miliard de euro.
„Din păcate, situația bugetară nu…
Citește mai mult pe Alba24.ro