Connect with us

EVENIMENT

Doi hackeri din Dolj, acuzaţi că au vândut un program maliţios folosit la mii de atacuri cibernetice, trimiși în judecată

Publicat

diicot
Arhivă foto

Procurorii DIICOT au trimis în judecată doi hackeri, acuzaţi că au produs şi vândut un program maliţios, capabil să cripteze viruşi informatici care să nu poată fi detectaţi de către sistemele antivirus, folosit la peste 2.000 de atacuri cibernetice în ţară şi străinătate.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cei doi inculpaţi vor fi judecaţi de Tribunalul Dolj pentru săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În cauză s-a reţinut că, în perioada 2014 – 2020, inculpaţii au produs un program maliţios, capabil să cripteze viruşi informatici care să nu poată fi detectaţi de către programele antivirus ale sistemului informatic atacat, pe care l-au distribuit/oferit spre vânzare prin intermediul unui site.

Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate 2.153 de atacuri informatice cu viruşi criptaţi prin utilizarea acestui program, care permiteau captarea şi transmiterea informaţiilor stocate de sistemul infectat către atacator, realizarea de capturi de ecran, transmiterea de parole, colectarea de date şi înregistrarea tastelor apăsate de către victimă.

O parte din sistemele informatice atacate în această modalitate puteau fi controlate de la distanţă de către atacatori.

De asemenea, atacuri informatice efectuate cu viruşi criptaţi prin intermediul programului dezvoltat de cei doi inculpaţi au avut loc şi pe teritoriul României.

Programul a fost cu comercializat la preţul de 35/60 euro, respectiv 25/50 euro, tariful fiind diferenţiat pentru străini şi români, plata fiind efectuată prin intermediul serviciilor online sau în monede virtuale, inculpaţii obţinând sume de peste 500.000 lei, respectiv 120.000 de lei, fiecare, cu care au achiziţionat bunuri mobile şi imobile de valoare.

În cauză a fost dispus sechestru asigurător şi poprire asupra conturilor deţinute de inculpaţi, fiind solicitată confiscarea sumelor dobândite ca produs al infracţiunii de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Activităţile judiciare au fost efectuate împreună cu Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. PSD Cluj a depus listele candidaților pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj

Publicat

candidati psd cuj.jpeg

PSD Cluj a depus, vineri, listele de candidați pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj pentru alegerile locale din 9 iunie. Reprezentanții filialei județene au precizat că vin în fața clujenilor cu o echipă puternică și o viziune clară pentru viitorul municipiului și al județului Cluj.

Astfel, pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, va candida Aurelia Cristea, iar pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Cine este Daniel Metz, noul prorector al Universității din Alba Iulia. Ce planuri are la UAB, fostul CEO al NTT DATA

Publicat

video: cine este daniel metz, noul prorector al universității din

Daniel Metz este noul prorector al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Timp de mai bine 20 de ani a fost CEO al NTT Data, una dintre cele mai mari companii de IT din România. 

După mai bine de 20 de ani în care a condus o firmă cu peste 2000 de angajați a decis să facă o schimbare. Să lase mediul de afaceri, pentru cel academic. 

Pe lângă lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu cinci mașini pe Autostrada Transilvania. Trei persoane duse la SPITAL

Publicat

astrada 1 e1713540326437.jpeg

Pompierii din cadrul Gărzii Gilău, a Detașamentului Turda, Detașamentului 2 Cluj-Napoca și Punctul de Lucru Florești au intervenit, vineri după-amiază, la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, sensul fe mers dinspre Gilău înspre Turda.

”La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și trei ambulanțe SMURD, unde au găsit cinci autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.

Trei persoane au fost consultate de către…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Investiții în digitalizare, la Teiuș. Camere de supraveghere și sistem de sesizări online pentru cetățeni. Licitație, în SEAP

Publicat

investiții în digitalizare, la teiuș. camere de supraveghere și sistem

Investiții în digitalizare, la Teiuș. Printr-un proiect de peste 1,3 milioane de lei vor fi achiziționate, printre altele, 80 camere video cu dispecerat și mentenanță și sisteme de sesizări online pentru cetățeni.

Primăria orașului Teiuș a lansat vineri, 19 aprilie, în SEAP, o licitație pentru furnizarea de bunuri în cadrul proiectului intitulat „Reformare și digitalizare la nivelul orașului Teiuș”.

Valoarea totală este estimată la 1.304.515,5 lei, fără TVA….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe