Connect with us

EVENIMENT

Doi medici rezidenţi din Iaşi, puşi sub control judiciar în dosarul refolosirii stimulatoarelor cardiace

Publicat

parchet general
Arhivă foto

Doi medici rezidenți de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi acuzaţi de luare de mită, în dosarul refolosirii stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre au fost puși sub control judiciar, a anunțat joi Parchetul General.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, cei doi sunt angajaţi ai Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de
Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, acuzaţiile fiind de luare de mită, respectiv luare de mită în formă continuată (10 acte materiale).

„În mod concret, în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu, materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate, în cabinetele din cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe ‘Sf. Spiridon’ Iaşi, aceştia au primit diferite sume de bani, cu titlu de mită pentru activităţile prestate.

Printre obligaţiile pe care inculpaţii trebuie să le respecte cât se află sub control judiciar se numără şi aceea de a nu mai exercita profesia de medic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe ‘Sfântul Spiridon’ Iaşi, precum şi în nicio altă unitate medicală din reţeaua de stat”, transmite Parchetul.

Medicul cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi este cercetat penal, în stare de arest preventiv, pentru abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară.

Doi medici rezidenţi din Iaşi, puşi sub control judiciar în dosarul refolosirii stimulatoarelor cardiace. Ce susțin procurorii

Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor.

Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Tot în acest dosar, sunt cercetaţi şi alţi medici de la spitalul din Iaşi, dar şi un fost manager de spital, acuzaţi că l-au ajutat sau i-au furnizat cardiologului Dan Tesloianu stimulatoare cardiace extrase din cadavre. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fetiță de 13 ani dispărută la Cluj-Napoca. Este căutată de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

cocoi daria disparuta.jpg

O fetiță de 13 ani a dispărut de acasă duminică, 17 noiembrie.

Copila este căutată de familie, iar cei care au văzut-o sunt rugați să sune de urgență la poliție.

Fetiță de 13 ani dispărută la Cluj-Napoca. Este căutată de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată duminică despre faptul că DARIA-ALEXANDRA COCOI, în vârstă de 13 de ani, a plecat voluntar din Cluj-Napoca, în jurul orei 16.30, iar până în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

În județul Cluj, recalcularea pensiilor este aproape finalizată (PE)

Publicat

psd simona bucura oprescu 1.jpeg

Astăzi, 18 noiembrie 2024, doamna Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a efectuat o vizită oficială în județul Cluj, unde a avut întâlniri cu instituțiile din subordinea Ministerului pe care în conduce, inclusiv cu reprezentanți ai Casei Județene de Pensii.

În cadrul vizitei, ministrul a mulțumit în mod special echipelor implicate pentru eforturile lor continue depuse în cadrul procesului de recalculare a pensiilor: „Datorită…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la o casă din Turda. FOCUL a pornit de la un scurt-circuit

Publicat

foc 1 e1731953644577.jpg

Un incendiu a izbucnit la o casă din Turda. Focul a pornit de la un scurt-circuit. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în această după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au izbucnit într-o gospodărie situată pe strada Vasile Alecsandri din municipiul Turda.

incendiuincendiu

FOTO. INCENDIU la o casă din Turda. FOCUL a pornit de la un scurt-circuit

La fața locului au ajuns trei autospeciale pentru stingerea incendiilor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Au început să intre BANII pe cardurile educaționale. Ce poți CUMPĂRA cu aceștia

Publicat

bani ok e1651078133718.jpg

Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe. Preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați primesc acești bani dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe