EVENIMENT
Doi proprietari din Alba, amendaţi cu 12.000 de lei după ce au provocat incendii grave de vegetaţie
Doi bărbaţi din comuna Poşaga, care au dat foc vegetaţiei şi au provocat incendii majore, au fost amendaţi de Poliţie, fiecare, cu câte 6000 de lei. Poliţia Alba anunţă că va continua activităţile pentru identificarea celor care au provocat incendii de vegetaţie.
Potrivit IPJ Alba, joi, poliţiştii Postului de Poliţie Poşaga au identificat doi bărbați, de 77 de ani respectiv 61 de ani, ambii din comuna Poşaga, în legătură cu care au stabilit faptul că, în zilele de 18 martie şi 2 aprilie, au dat foc vegetaţiei uscate de pe terenuri de fânaţ, situate în locurile denumite „Fântâna Rece” şi „Valea Mărginită”, de pe raza comunei Poşaga.
Cele două incendii au fost scăpate de sub control, ameninţând bunurile cetăţenilor şi fondul forestier şi au fost stinse în urma intervenţiei pompierilor şi localnicilor.
În conformitate cu prevederile OUG 195 din 2005 privind protecţia mediului, cei doi bărbaţi au fost sancţionaţi contravenţional, fiecare, cu amendă în valoare de 6.000 de lei.
Doar în perioada 29 martie – 4 aprilie 2019, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Baia de Arieş şi posturilor de poliţie subordonate, împreună cu pompierii şi cetăţenii, au intervenit în cazul a 6 incendii de vegetaţie, provocate de localnici, cu scopul de a curăţa terenurile agricole.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reaminteşte tuturor proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri că le este interzis să ardă miriştile, stufărişul sau vegetaţia uscată, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabilă a primăriilor şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale pot avea consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
Amenzile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2005, privind protecţia mediului, sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru cele juridice.
În plus, faţă de persoanele care provoacă incendii în urma cărora sunt provocate pagube materiale, sunt întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere, pentru care legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
În vederea prevenirii unor evenimente grave, generate de aceste incendii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba transmite recomandări:
– nu provocaţi incendii de vegetaţie decât cu respectarea tuturor prevederilor legale;
– în cazul în care observaţi asemenea incendii, anunţaţi autorităţile la numărul de urgenţă 112
– conducătorilor auto să nu intre în perdelele de fum provenite de la incendiile provocate în apropierea arterelor rutiere, pentru că riscul producerii unor accidente în lanţ este mare;
– în asemenea cazuri să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia, punând în funcţiune luminile de avarie în mod succesiv.
Sursa: Alba24.ro
EVENIMENT
Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate, publicată de MAE. Lista locurilor unde pot vota românii din diaspora
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi că a publicat harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate. MAE a publicat, pe pagina web, lista celor 950 de secții de votare organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare 2024, care include și adresele sediilor acestora, a anunțat ministerul printr-un comunicat.
Lista este disponibilă în secțiunea dedicată alegerilor și poate fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro