EVENIMENT
Doi şoferi din Brașov, cercetaţi pentru dare de mită

Doi bărbaţi sunt cercetaţi pentru dare de mită după ce au încercat să ofere bani poliţiştilor braşoveni ca să nu-i sancţioneze pentru abaterile săvârşite în calitate de conducători auto, conform unui comunicat transmis, luni, de Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Braşov.
Conform sursei citate, este vorba despre două situaţii înregistrate în ultimele două weekend-uri, în ambele cazuri poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov respingând mita şi denunţând faptele la DGA.
„În primul caz, ca urmare a unui astfel de denunţ, sâmbătă, 27 noiembrie, un conducător auto, care a oferit 8.000 de lei unui echipaj de poliţie rutieră, a fost reţinut pentru cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită. Ieri (duminică – n.r.), a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, s-a dispus cercetarea acestuia sub măsura controlului judiciar. (…) Cu exact o săptămână în urmă, tot într-o zi de sâmbătă, 21 noiembrie, unui alt conducător auto care a dat mită, i s-a întocmit dosar de cercetare penală după ce fapta sa a fost denunţată de poliţiştii braşoveni la DGA Braşov”, se arată în comunicatul citat.
Şoferul din primul caz a fost depistat de către poliţiştii rutieri braşoveni pe raza Staţiunii Predeal, în timp ce conducea un autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, la testarea cu aparatul etilotest prezentând o alcoolemie de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cel de-al doilea caz, conducătorul auto a fost identificat conducând un ansamblu de vehicule cu o masă mai mare de 7,5 tone, pe DN 1, pe raza judeţului Braşov, faptă pentru care era pasibil de o sancţiune contravenţională.
În urma denunţului făcut de poliţişti, bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru mită, instrumentat de DGA sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Agerpres

Iarna a revenit în forță în zona montană din nouă județe ale țării. Se circulă în condiții de iarnă, fiind înregistrate ninsori slabe.
Potrivit Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române, marți, 28 martie, sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare slabă în zona montană a județelor Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu și Suceava.
DRDP Brașov a intervenit cu 46 de utilaje de deszăpezire, pe parcursul nopții de luni spre marți fiind răspândite peste 60 de tone de materiale antiderapante.
De asemenea, din cauza vântului puternic, manevrele în porturile Constanța Nord, Constanța Sud și Midia au fost oprite.
Potrivit sursei citate, pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București – Constanța, A3 București – Ploiești, DN 1 Ploiești-Brașov, traficul se desfășoară pe un carosabil parțial umed, fără precipitații, cu vizibilitate bună.
Șoferii sunt îndemnați să circule cu viteza adaptată condițiilor de drum, să păstreze o distanță corespunzătoare care să le permită să frâneze în siguranță și să nu bruscheze comenzile autovehiculului.

Un număr de 5.511 de firme au fost radiate la nivel naţional în primă lună a anului 2023, cu 4,45% mai multe comparativ cu perioada similară a anului 2022, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul Bucureşti – 856 (plus 17,58% faţă de ianuarie 2022) şi în judeţele Timiş- 260 (plus 8,79%), Constanţa – 257 (plus 1,98%) şi Cluj – 254 (plus 14,93%).
La polul opus, cele mai puţine radieri au fost consemnate în judeţele Ialomiţa – 30 (în scădere cu 3,23% faţă de ianuarie 2022), Giurgiu – 37 (minus 27,45%), Covasna – 43 (plus 2,38%) şi Mehedinţi – 43 (minus 18,87%).
Creşterile cele mai semnificative ale numărului de radieri s-au înregistrat în judeţele Bistriţa-Năsăud (plus 122,22%), Bacău (plus 48,62%) şi Hunedoara (plus 37,21%).
În perioada analizată, cele mai mari scăderi ale numărului de radieri au fost consemnate în judeţele Neamţ (minus 31,03%), Vâlcea (minus 30,84%) şi Giurgiu (minus 27,45%).
Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 1.440 (minus 1,3% raportat la ianuarie 2022), construcţii – 501 (plus 5,92%%) şi transport şi depozitare – 455 (plus 21,66%). Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Impact între un autoturism și un autobuz pe o stradă din Pitești. Două persoane, rănite

Două persoane au fost rănite într-un accident rutier produs, luni seară, pe o stradă din Pitești. În coliziune au fost implicate un autoturism și un autobuz.
Potrivit ISU Argeș, accidentul a avut loc luni seară, pe strada Smeurei din municipiul Pitești.
Din primele informații, coliziunea s-a produs între un autoturism și un autobuz.
Au intervenit pompierii militari pentru asigurarea măsurilor specifice, precum și pentru a acorda primul ajutor calificat la nevoie.
Două persoane ar avea nevoie de îngrijiri medicale.
Știre în actualizare
EVENIMENT
O regiune din Antarctica se topeşte rapid. Nivelul mărilor lumii ar putea creşte cu peste un metru

O regiune din Antarctica se topește rapid. Gheața ar putea acoperi Manhattan-ul cu un strat gros de 61 de kilometri. De asemenea, apa rezultată ar putea duce la o creștere a nivelului mărilor lumii cu peste un metru.
Oamenii de ştiinţă care cercetează Amundsen Sea Embayment, o regiune din vestul Antarcticii, spun că gheţarii acesteia joacă un rol-cheie în creşterea nivelului mărilor lumii, deoarece au suficientă apă pentru a creşte nivelul global cu peste un metru, potrivit Sky News.
Peste 3 000 de miliarde de tone de gheaţă au fost pierdute în doar 25 de ani în regiunea din Antarctica care se schimbă cel mai rapid.
Dacă această cantitate de gheaţă ar fi îngrămădită pe Londra, ar fi stivuită pe o înălţime de 2 km, potrivit cercetăriloor efectuate de Universitatea din Leeds. În cazul în care ar fi îngrămădită deasupra Manhattan-ului, clădirea Empire State Building ar putea fi îngropată de 137 de ori, gheaţa având o înălţime de 61 km.
Situată în vestul Antarcticii, Marea Amundsen este formată din 20 de gheţari majori şi acoperă o suprafaţă de peste patru ori mai mare decât cea a Regatului Unit.
Sursa: MediaFax