Connect with us

EVENIMENT

Doliu URIAȘ în sportul românesc. A murit Ivan Patzaichin

Publicat

Lumea sportului românesc e în doliu.

A murit Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România.

Ivan Patzaichin câştigat 7 medalii, la cele 5 Jocuri Olimpice la care a participat. Nici măcar pagaia ruptă nu a putut să îl oprească din drumul spre aurul olimpic.

„E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi”, a scris Comitetul Olimpic și Sportiv Român pe pagina de Facebook.

„Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și al caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (9 de aur), a fost un OM dăruit și generos. Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl ierte și să odihnească!”, se mai scrie pe pagina COSR.

Ivan Patzaichin, s-a născut la 26 noiembrie, 1949, într-o familie de lipoveni, în satul Mila 23. El a fost un canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. Sportivul a devenit ulterior antrenor. În ultimul timp se dedicase antreprenoriatului social, preocupat de promovarea sportului, mișcării în aer liber și a ecoturismului.

 

Inspirat de alți oameni ai Deltei

 

Și-a început cariera sportivă la 17 ani, la Clubul Dinamo. A fost inspirat de alți oameni ai Deltei care înregistraseră succese la competiţiile internaţionale în probele de vâslit. A ajuns în lotul de kaiac-canoe al clubului bucureştean pe care l-a servit timp de 43 de ani, dintre care în 18 ca sportiv.

În doar un an și jumătate de la sosirea la București, a câștigat prima medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, în octombrie 2018, la proba de canoe 2, 1000 m, împreună cu Serghei Covaliov.

În perioada de activitate competițională, între 1967 – 1985, Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, la care a câștigat patru titluri supreme şi trei medalii de argint.

 

50 de titluri naţionale

 

Mai are în palmares peste 50 de titluri naţionale, iar la Campionatele Mondiale a câştigat 9 medalii de aur, 4 de argint și 9 de bronz.

După ce şi-a încheiat cariera de sportiv, Ivan Patzaichin a devenit, în 1985, antrenor la același club, Dinamo Bucureşti. În perioada 1993 – 2009, Patzaichin a fost coordonatorul lotului olimpic de kaiac-canoe.

Elevii săi au cucerit peste 150 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene. A fost unul dintre antrenorii de top la nivel mondial.

 

Peste 150 de titluri la Olimpiade, Campionate Mondiale și Europene

 

Ca antrenor, a cucerit peste 150 de titluri la Olimpiade, Campionate Mondiale și Europene.
Recunoscut drept unul dintre cei mai mari campioni ai secolului al XX-lea, în 1990, Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat cea mai înaltă distincţie a acestui for, „Colanul de Argint”.

Patzaichin a fost implicat în activități de recuperare a meșteșugurilor și tradițiilor, în proiecte educative și culturale, precum și în inițiative care reinventează, în mod creativ, tradiții vechi românești.

A militat pentru scoaterea la lumină a felului tradițional de a interacționa cu natura, specific societăților tradiționale rurale. Fără a avea nostalgia „vremurilor trecute”, ci recunoscând valoarea unor ritualuri și obiceiuri verificate de istorie pentru protecția mediului și valorizarea comunităților.

De exemplu, folosirea ecoturismului ca un vehicul de dezvoltare locală echilibrată pentru Delta Dunării a fost un obiectiv pe termen lung asumat de Ivan Patzaichin.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

Publicat

grafic alegeri.png

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.

În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Conturile de TikTok care îl susțineau pe Georgescu s-au dat cu Putin și cu Rusia. Ce mesaje transmit acum

Publicat

conturile de tiktok care îl susțineau pe georgescu s au dat

O mare parte dintre conturile de TikTok care îl susțineau intens pe Călin Georgescu sunt utilizate acum pentru propaganda pro-Rusia și pro-Putin. Mii de conturi viralizează mesaje în limba română pretins adresate personal de Vladimir Putin.

O analiză realizată de HotNews arată un val imens de propagandă care se ridică peste TikTok-ul românesc.

”Oare câți dintre voi mă vreți ca președinte aș României?” sau ”Dacă Rusia atacă Europa, voi lupa pentru Rusia”,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Care este suma totală

Publicat

plafonarea tarifelor rca, prelungită de guvern. data până la care

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Suma totală este de peste 4,7 miliarde lei, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților (în creștere cu circa 48%), precum și rezervele constituite de asigurători conform legislației. Astfel, în final, valoarea totală pentru asigurările RCA…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenzi USTURĂTOARE dacă faci GĂLĂGIE în orele de liniște. Ce PEDEAPSĂ s-a mai adăugat

Publicat

bormasina.jpg

Respectarea orelor de liniște la bloc este o problemă cu care se confruntă locatarii. Orele de liniște sunt pentru toată lumea, fie că locuiești la casă, fie la bloc. Astfel că, vecinii care fac zgomot fără să țină cont de ceilalți, nu doar că plătesc amenzi usturătoare, dar riscă încă o pedeapsă.

Românii care nu respectă orele de liniște riscă să meargă la muncă în folosul comunității
Cu siguranță, cel puțin odată, ți-au dat bătăi de cap…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe