Connect with us

ACTUALITATE

Domeniul schiabil de la Sinaia este închis din cauza vremii

Publicat

sursa foto: Arhiva

Domeniul schiabil de altitudine al staţiunii Sinaia este închis, sâmbătă, din cauza vremii nefavorabile, vântul suflând în continuare cu putere, astfel că instalaţiile de transport pe cablu nu pot funcţiona, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Gondolei Sinaia.

Potrivit sursei citate, la Cota 1400, alimentarea cu energie electrică este întreruptă de vineri seară, când zona s-a aflat sub Cod roşu de vânt.

„Domeniul schiabil este închis! Vă rugăm să nu vă aventuraţi nici măcar pe schi de tură! Vântul suflă cu putere, este transport de zăpadă şi vizibilitatea foarte scăzută!”, este mesajul autorităţilor. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

GREVĂ în învățământul clujean. Ce vor PROFESORII. Lista revendicărilor

Publicat

elevi.jpg

Salariații din învățământul clujean, membri ai sindicatelor Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, vor intra în grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, între orele 11-13, cu încetarea activității.
Protestul membrilor celor două organizații sindicale este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru:
1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
6. SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.
Urmărește…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Copiii din Parohia Pacea din municipiul Botoșani și-au donat „câștigurile” din colindat unor familii covârșite de probleme

Publicat

271980438 3210233505866462 3041109134549272702 n 1000x600.jpg

Parohia Pacea din municipiul Botoșani a înflorit în ultimii ani, întreaga comunitate fiind  dornică se se implice în acțiunile întreprinse de biserică, fiecare după posibilități și aptitudini.

O amploare a participării o demonstrează copiii și tinerii care vin tot mai mulți la cercurile de pictură sau atelierele de creație, unde învață să picteze icoane sau realizeze minunate lucruri cu mânuțele lor. De menționat și de admirat este faptul că tot ce creează micuții  valorifică și donează celor mai nevoiași sau cu probleme de sănătate din parohie.

Cea mai recentă milostenie făcută de corul parohiei Pacea din municipiul Botoșani, compus din copii și adolescenți, coordonat de profesoara Simona Breșug, s-a consumat în aceste zile.

Tot ce au primit în dar cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, perioadă în care au vestit Nașterea Domnului la familiile din parohie și nu numai, au donat unor familii care se confruntă cu anumite probleme în prezent, lucru lăudat de preotul paroh Mihai Marian Macuc.

„Corul parohiei noastre a colindat în perioada sărbătorilor și a primit colăcei, portocale, dar și bănuți. Din proprie inițiativă au hotărât sa doneze acești bănuți unor oameni care au nevoie mai mult de ei. Astăzi o parte din cor a mers pentru înfăptuirea nobilului gest. Îi felicit pentru asta și le doresc suflet curat în continuare”, a transmis pr Marian.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

‘Semne încurajatoare’ pentru ridicarea restricţiilor în Regatul Unit

Publicat

Sunt „semne încurajatoare” care lasă să se întrevadă ridicarea restricţiilor la sfârşitul lunii ianuarie, a declarat duminică Oliver Dowden, membru al guvernului Regatului Unit, condus de premierul Boris Johnson, informează AFP.

Evocând aceste restricţii pe SkyNews, printre care telemunca şi introducerea paşaportului sanitar în unele locuri, Oliver Dowden, ministru fără portofoliu în cadrul guvernului, a subliniat „povara pe care acestea o impun industriei hoteliere şi alimentaţiei publice, economiei, şcolilor, etc.”, şi a afirmat că doreşte ca ţara sa „să scape de ele dacă este posibil”.

„Semnele sunt încurajatoare, însă în mod clar vom aştepta să vedem datele înainte de a lua această decizie finală”, a adăugat Dowden, care este de asemenea preşedintele Partidului Conservator.

Aceste restricţii, decise luna trecută, urmează să fie reexaminate pe 26 ianuarie. Potrivit mass-media, relaxarea lor s-ar integra într-o strategie a lui Boris Johnson pentru relansarea lui. Împotmolit într-un scandal provocat de petreceri organizate în Downing Street în plin lockdown, liderul conservator luptă pentru a se menţine la putere.

Furioşi pentru aceste abateri de la reguli în timpul pandemiei, deputaţi conservatori l-au avertizat deja pe Johnson că el nu va putea conta pe sprijinul lor pentru a prelungi restricţiile legate de COVID-19. Acestea vizează doar Anglia, pentru că fiecare naţiune a Regatului Unit decide propriile măsuri în materie de politică sanitară.

Regatul Unit a înregistrat sâmbătă 81.713 cazuri de coronavius în ultimele 24 de ore, cel mai scăzut bilanţ zilnic din ultima lună. Cu toate acestea, numărul de persoane decedate care fuseseră testate pozitiv pentru COVID-19 în cele 28 de zile care au precedat decesul lor rămâne ridicat, cu 1.843 de decese în ultimele şapte zile, o creştere cu 45% în raport cu săptămâna precedentă.

Liderul Partidului Laburist, principalul partid de opoziţie, Keir Starmer, şi-a exprimat speranţa că aceste restricţii, supranumite „planul B”, vor putea fi ridicate „imediat ce va fi posibil”.

„Cu cât mai devreme vom putea ridica restricţiile, cu atât va fi mai bine. Cred că întreaga ţară îşi doreşte aceasta”, a declarat duminică Starmer la BBC. Dacă este bine să ridicăm restricţiile, vom vota pentru ridicarea restricţiilor. Însă noi ne vom ghida după ştiinţă”, a mai spus el. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Criza facturilor la energie. Soluția găsită de Franţa

Publicat

energie electrica

Preţurile mari la energie lovesc economia europeană ca un tren de marfă iar Franţa tocmai şi-a aruncat cel mai mare producător de electricitate în faţa trenului, transmite Bloomberg.

Guvernul de la Paris a ordonat companiei de utilităţi Electricite de France SA, la care statul francez este acţionar majoritar, să vândă rivalilor o cantitate mai mare de electricitate la un preţ fix, în ideea de a micşora facturile pentru consumatorii finali. EDF, cel mai mare producător european de energie nucleară, a avertizat că această mişcare va costa compania până la 8,4 miliarde de euro şi în consecinţă a abandonat estimările de profit pentru 2022.

Nu este o surpriză că într-o perioadă de criză Franţa se bazează pe EDF, companie controlată în proporţie de 80% de guvernul francez. De mai multe decenii EDF este principalul furnizor de electricitate din Franţa şi parcul său de reactoare permite aprovizionarea gospodăriilor şi firmelor francez cu energie ieftină şi curată, precum şi să exporte electricitate în ţările vecine.

Însă povara suplimentară pusă pe umerii EDF vine într-un moment în care compania trece printr-o perioadă dificilă. EDF se confruntă cu probleme de mentenanţă costisitoare la centralele sale vechi şi în paralel trebui să investească semnificativ în noi reactoare care să ajute Franţa să îşi menţină aprovizionarea cu energie cu emisii reduse de carbon în următoarele decenii.

Guvernul francez a decis că „trebuie să îi protejeze pe consumatori şi acest lucru va fi făcut pe seama EDF”, susţine Xavier Regnard, analist la Bryan, Garnier & Co.

Analiştii au avertizat că EDF nu este suficient de solidă pentru a face faţă loviturii financiare provocate de noul mandat al guvernului de la Paris. Vineri, acţionarii minoritari de la EDF s-au grăbit să îşi vândă participaţiile, astfel că acţiunile companiei de utilităţi au înregistrat o cădere de până la 25%.

EDF a informat că deocamdată nu poate estima cu exactitate impactul financiar al deciziei guvernului. Pentru că firma vinde în avans cea mai mare parte a energiei electrice produse, în lunile următoarea EDF va trebui să cumpere electricitate de pe piaţă, la preţuri mai mari. Deficitul va fi agravat de faptul că mai multe din reactoarele EDF vor fi închise pentru o perioadă mai mare de timp decât de obicei pentru reparaţii.

Într-un comunicat de presă publicat joi, EDF a anunţat că „va lua în considerare măsuri adecvate pentru consolidarea situaţiei financiare şi orice măsuri pentru a-şi proteja interesele”. În 2017, EDF a vândut noi acţiuni în valoare de patru miliarde de euro pentru a-şi consolida finanţele, după ce preţurile la electricitate au scăzut foarte mult. Atunci cea mai mare parte a noilor fonduri au venit de la statul francez, care în prezent deţine 84% din acţiunile companiei de utilităţi, dar investitorii minoritari au contribuit şi ei.

Cel mai probabil EDF va fi nevoită, încă odată, să strângă noi fonduri, susţine Vincent Ayral, analist la Vincent Ayral, care adaugă însă că cel mai probabil investitorii vor evita pentru moment titlurile EDF. Având în vedere că preţurile la gaze naturale şi energie electrică vor rămâne la un nivel ridicat în perioada următoare, iar preşedintele Emmanuel Macron va avea nevoie de votul alegătorilor la alegerile prezidenţiale din aprilie, compania franceză de utilităţi EDF nu se va bucura de o pauză în perioada următoare. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe