ACTUALITATE
Donald Trump spune că va fi arestat marți și cheamă oamenii la proteste

Fostul preşedinte american conservator Donald Trump a spus sâmbătă că se aşteaptă să fie arestat marţi şi a făcut apel la manifestaţii, înaintea unei posibile inculpări într-un caz de plată din 2016 pentru a cumpăra tăcerea unei actriţe de filme porno cu care ar fi avut o aventură.
Într-o postare pe reţeaua sa de socializare, Truth Social, fostul lider de la Casa Albă susţine, fără a oferi dovezi, că „scurgeri ilegale” de la biroul procurorului districtual din Manhattan indică faptul că va fi arestat. El nu a detaliat care vor fi acuzaţiile, potrivit…
Citește mai mult pe Spotmedia.ro
ACTUALITATE
UBB Cluj rămâne și în 2023 cea mai PROFILATĂ universitate românească în rankingul QS pe domenii

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se profilează și în acest an ca universitatea cel mai bine reprezentată în clasamentul internațional QS, probabil cel mai cunoscut ranking internațional al universităților, care a publicat miercuri, 22 martie 2023, rezultatele pe domenii și specializări, se arată într-un comunicat.
„În clasamentul pe specializări, UBB ocupă prima poziție în țară la matematică (251-300 internațional), psihologie (251-300 internațional) și bussiness & management (401-450 internațional). De asemenea, UBB ocupă prima poziție în țară, alături de o altă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Trotuarul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, BLOCAT de mașini. „Oraș pentru mașini, nu pentru OAMENI”

Lipsa locurilor de parcare și nesimțirea unor șoferi fac ca, de multe ori, trotuarele să devină parcări iar pietonii să fie obligați să facă slalom printre mașini. Este și cazul trotuarului de pe str. Iuliu Moldovan din Cluj-Napoca, unde este și Spitalul de Boli Infecțioase. Acolo unde nu erau mașini parcate pe trotuar, erau trotinete electrice.
Situația ne-a fost semnalată de un cititor Cluj24 care își transporta bunicul cu un cărucior.
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Botosani24.ro

În conformitate cu producătorul vaccinului, China a aprobat utilizarea primului său vaccin anti-COVID-19 bazat pe ARN mesager, conform unei declarații făcute miercuri. Această decizie vine în contextul în care vaccinurile similare dezvoltate în străinătate nu au primit încă aprobarea autorităților din această țară asiatică, conform informațiilor furnizate de AFP.
China s-a confruntat cu o creştere explozivă a numărului de cazuri de COVID-19 în intervalul decembrie 2022 – ianuarie 2023, după ridicarea bruscă a măsurilor sale antiepidemice deosebit de stricte, care au constat în lockdownuri, plasări în carantină şi restricţii de deplasare.
Vaccinul chinezesc cu ARN mesager, dezvoltat de grupul farmaceutic CSPC, a fost autorizat pentru „utilizare de urgenţă” de Autoritatea de reglementare sanitară din Beijing, a anunţat compania producătoare într-un comunicat.
Serul s-a dovedit deosebit de eficient în cadrul unui studiu clinic în care a fost utilizat ca doză de rapel pentru persoane ce au primit deja alte tipuri de vaccinuri anti-COVID-19, a adăugat grupul CSPC, fără să ofere alte precizări.
Vaccinurile cu ARN mesager sunt în general considerate unele dintre cele mai eficiente seruri pentru reducerea riscului de a dezvolta forme grave de COVID-19 şi a riscului de deces asociat noului coronavirus.
Vaccinurile clasice încearcă să obişnuiască organismul cu un virus, introducându-l direct pe acesta în corp, sub o formă atenuată sau dezactivată. Serurile cu ARN mesager, apărute odată cu criza sanitară COVID-19, funcţionează într-un mod diferit.
Ele se concentrează pe o mică parte a virusului – în cazul SARS-CoV-2, pe proteina „Spike” – şi vizează injectarea în organism a unor fragmente de instrucţiuni genetice, denumite ARN mesager, care ordonă corpului să sintetizeze acea proteină.
Inofensivă în sine, acea „spiculă” a coronavirusului este apoi detectată de sistemul imunitar, care va produce anticorpi.
China nu a autorizat deocamdată pentru vaccinarea cetăţenilor săi niciun ser anti-COVID-19 dezvoltat în străinătate, interdicţia fiind valabilă inclusiv pentru vaccinurile produse de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania Moderna, care utilizează tehnologia ARN mesager. Agerpres