Connect with us

ACTUALITATE

Donare de sânge la caravana ”Blood Network” din Parcul Herăstrău, până duminică

Publicatsursa foto: Facebook

Peste 100 de persoane s-au înscris vineri pentru a dona sânge la caravana „Blood Network” din Parcul Herăstrău.

Andrei Ignat, asistent medical, a spus că în fiecare zi se pot înscrie să doneze sânge circa 100 de persoane. El a precizat că vineri 100 de oameni s-au înscris până la ora 9,00, astfel că le recomandă celor care doresc să doneze în următoarele zile să se înscrie dimineaţă. El a menţionat că donarea de sânge se face în intervalul orar 7,30 – 14,00, până duminică.

Citește și Donatorii de sânge din Campania ”Și Eu Donez” primesc un bilet gratuit de o zi la UNTOLD sau la NEVERSEA

„Caravana „Blood Network” a ajuns anul acesta la a V-a ediţie, am început în 2015, atunci când am înţeles că România are o lipsă foarte mare de sânge, din păcate şi în acel moment eram pe penultimul loc în Europa la donarea de sânge şi ne-am dorit să facem un lucru care să-i mobilizeze pe fanii festivalului care ne urmăreau şi atunci şi ne urmăresc şi acum (…) am dorit să-i mobilizăm şi să fim pentru ei un catalizator în a face fapte bune, astfel că, în fiecare an, caravana a crescut, am avut tot mai multe oraşe în care am fost prezenţi. Dacă la prima ediţie am fost prezenţi doar în Cluj şi în Bucureşti, iată că acum, la a V-a ediţie, suntem în Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Bucureşti, Constanţa, Braşov (…) din 11 mai până la finele lunii iunie”, a declarat Edi Chereji, director de comunicare al festivalurilor Untold şi Neversea.

El a menţionat că persoanele care donează sânge în oraşele în care caravana este prezentă primesc automat un bilet de o zi la Untold sau la Neversea. Chereji a precizat că cei care vor să doneze sânge până pe 30 iunie la centrele fixe din ţară, practic în reşedinţele de judeţ din fiecare oraş, acolo unde există un centru de transfuzie, obţin o reducere la preţul abonamentului Untold sau Neversea.

„De când a început campania, din 11 mai şi până în prezent, am avut peste 1.100 de donatori, ceea ce înseamnă peste 500 de litri de sânge, iar în final înseamnă peste 3.300 de pacienţi care vor fi ajutaţi”, a declarat Chereji.

El a menţionat că donatorii sunt preponderent tineri.

Campanie de donare de sânge Blood Network a fost iniţiată de organizatorii festivalurilor Untold şi Neversea. Potrivit organizatorilor acestor festivaluri, caravana a pornit din Cluj-Napoca, unde a stat în perioada 11-12 mai, iar ulterior a fost în Iaşi, Târgu Mureş (18,19 mai), Timişoara (25,26 mai), Oradea (1,2 iunie), Sibiu (8,9 iunie), se află în Bucureşti de vineri până duminică şi va ajunge la Braşov (22,23 iunie) şi Constanţa (29, 30 iunie). AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

O țară se pregătește să administreze din septembrie a treia doză de vaccin

Publicat

Arhivă foto

Grecia are încă una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Europa, iar programul de vaccinare ”Eleftheria” este pregătit să ofere o a treia doză de vaccin împotriva Covid pentru cele mai vulnerabile categorii încă din septembrie, dacă va fi necesar, a declarat marţi ministrul Sănătăţii Vassilis Kikilias, relatează agenţia de presă elenă ANA.

”Programul Eleftheria se află acum în etapa în care mergem din uşă în uşă pentru a ne vaccina compatrioţii”, a afirmat Kikilias într-un interviu pentru Mega TV.

Ministrul elen a menţionat că Grecia a depăşit 100.000 de vaccinări pe zi, adăugând că ţara sa are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Europa atât în ceea ce priveşte prima, cât şi a doua doză şi că scăderea numărului de vaccinări din ultima perioadă era ”de aşteptat” .

În ceea ce priveşte vaccinările copiilor, Kikilias a reiterat că acestea nu sunt obligatorii şi a estimat că, pe măsură ce se apropie începerea noului an şcolar, ratele de vaccinare la aceste grupe de vârstă vor creşte.

Legat de posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin, Kikilias a subliniat faptul că programul Eleftheria este pregătit să continue vaccinarea persoanelor care urmează tratament cu imunosupresoare, a grupurilor vulnerabile şi a persoanelor în vârstă încă din septembrie, dacă autorităţile sanitare dau undă verde.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 17.000 de autovehicule noi înmatriculate în România, în luna iulie

Publicat

În luna iulie au fost înmatriculate în România 17.571 autovehicule noi, cu 20,3% mai multe decât în luna similară a lui 2020, se arată într-o statistică APIA, făcută pe baza datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Dintre acestea, 15.493 au fost autoturisme noi, a căror creștere față de luna iulie 2020 este de 19,6%.

Top-ul 5 pe mărci în mai este condus de Dacia (4.648 de unități), urmată de Hyundai (1.168 de unități), Volkswagen (1.161 unități), Toyota (988 unități) și Ford (980 unități).

Conform APIA, pe ansamblul primelor 7 luni, autoturismele noi înregistrează o scădere generală de 1%.

De asemenea, în perioada ianuarie-mai 2021 au fost înmatriculate 235.188 autoturisme rulate, cu 11% mai mult comparativ cu perioada similară din 2020.

În ceea ce privește înmatriculările de vehicule comerciale noi (LCV, HCV, Minibus și Bus, precum și vehicule speciale), după un volum de 2.078 unități, înregistrat în luna iulie 2021 (+25,3% față de iulie 2020), rezultă o creștere generală pe ansamblul anului 2021 de 27,5%.

În ceea ce privește motocicletele, mopedele și ATV-urile noi s-a înregistrat în luna iulie o creștere de 44,7% și una de 48,3% pe primele șapte luni din 2021.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu danez: Combinaţia bazată pe o doză de vaccin AstraZeneca şi un ser ARN mesager este eficientă

Publicat

Arhivă foto

O schemă de vaccinare combinată, bazată pe administrarea unei prime doze de vaccin AstraZeneca urmată la rapel de o doză de vaccin de tip ARN mesager – fie cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, fie serul Moderna – oferă „o protecţie bună” împotriva noului coronavirus, a anunţat luni Institutul de Stat al Serurilor (SSI) din Danemarca, informează Reuters.

Tot mai multe ţări analizează posibilitatea de a folosi vaccinuri anti-COVID-19 diferite în momentul administrării celei de-a doua doze, o măsură deosebit de necesară în Danemarca după ce autorităţile sanitare din această ţară au stopat inoculările cu vaccinul AstraZeneca în aprilie din cauza riscului de apariţie a unor efecte secundare rare, dar grave.

Peste 144.000 de danezi, cei mai mulţi angajaţi din domeniul medical şi vârstnici, au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca, dar au fost apoi inoculaţi în momentul administrării rapelului cu doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Ce arată studiul

„Studiul arată că la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare combinate, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este redus cu 88% în comparaţie cu persoanele nevaccinate”, au transmis reprezentanţii SSI.

Acest procent semnifică „o eficacitate ridicată”, au adăugat ei, comparabilă cu rata de eficacitate de 90% furnizată de cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech, confirmată într-un alt studiu realizat în Danemarca.

Studiul a acoperit un interval de peste cinci luni

Studiul, publicat săptămâna trecută, a acoperit un interval de peste cinci luni, între februarie 2021 şi iunie 2021, o perioadă în care varianta Alfa a noului coronavirus era predominantă în Danemarca.

Noua cercetare nu a putut să stabilească dacă protecţia oferită de schema de vaccinare combinată se aplică şi în cazul variantei Delta, care este în prezent cea mai răspândită variantă a virusului SARS-CoV-2 în această ţară.

De asemenea, studiul nu a furnizat date de eficacitate în privinţa numărului de decese sau de spitalizări asociate COVID-19, întrucât niciun astfel de caz nu a fost înregistrat după finalizarea schemei de vaccinare bazate pe o combinaţie de seruri.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

COVID-19 revine la Wuhan, după câteva luni fără cazuri identificate

Publicat

COVID-19 revine la Wuhan, China, după câteva luni fără cazuri identificate. Șapte muncitori au avut teste pozitive și au fost trimiși imediat în izolare.

Cei 7 muncitori care au primit rezultate pozitive au fost trimiși în spitale pentru tratamente conexe, transmite agenția ANSA.

Anunțul a fost făcut de autoritățile din capitala Hubei, unde a fost identificat noul coronavirus pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

Muncitorii au cu toții legătură cu zona de dezvoltare economică a orașului. Au intrat imediat în izolare.

Autoritățile au revenit cu cerea de respectare a regulilor anti-COVID, inclusiv purtarea măștii în public, distanțarea și spălarea frecventă a mâinilor.

Wuhan a atinsese o rată importantă de vaccinare, de 77%. MEDIAFAX

Citește mai departe