Connect with us

ACTUALITATE

Donaţiile promise pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame au ajuns la 750 milioane de euro. Un startup românesc donează 1 milion de euro

Publicat

foto: EPA

De la Apple şi până la Banca Centrală Europeană, mii de anonimi sau deţinătorii unor mari averi s-au mobilizat rapid pentru a finanţa reconstrucţia catedralei Notre-Dame, devastată luni de un incendiu, donaţiile promise până acum ajungând la cel puţin 750 milioane de euro, transmite AFP.

Potrivit Adevarul.ro, între donatori se numără și un român, fondatorul unicornului UiPath, Daniel Dines, care a anunţat pe scena unui eveniment pentru tehnologie ce are loc la Paris că în numele startup-ului pe care îl conduce va dona 1 milion de euro pentru reconstrucţia Catedralei.

„UiPath datorează multe Franţei şi culturii franceze. Este timpul să dăm şi noi ceva înapoi Franţei. În numele UiPath, aş vrea să donez 1 milion de euro pentru reconstruirea Notre Dame”, spune Daniel Dines la UiPaht Together Paris – se arată într-o postare pe Twitter a companiei, citată de startupcafe.ro.

AGERPRES notează că mai mulţi francezi deţinători ai unor averi impresionante au deschis imediat carnetul de cecuri: familia Pinault a promis 100 milioane de euro, urmată la câteva ore de grupul de lux LVMH şi familia Arnault, deţinătorii celei mai mari averi din Franţa, care au anunţat o donaţie de 200 milioane de euro, la fel ca şi familia Bettencourt-Meyers şi grupul L’Oréal.

Omul de afaceri Marc Ladreit de Lacharričre (Fimalac) şi-a anunţat intenţia de a contribui la lucrările de restaurare cu suma de 10 milioane de euro. Familia Bouygues a promis o sumă similară iar familia Decaux a anunţat o donaţie de 20 de milioane de euro, via JCDecaux Holding.

Acest elan de solidaritate fără precedent „are legătură cu importanţa absolut excepţională a catedralei Notre-Dame”, susţine François Debiesse, preşedintele organizaţiei filantropice Admical, care promite o mobilizare a companiilor similară cu solidaritatea manifestată cu prilejul marilor catastrofe umanitare.

Încă de luni seara, preşedintele Macron a confirmat că va fi lansată o campanie de subscripţie naţională pentru lucrările de reconstrucţie care se anunţă lungi şi dificile. În condiţiile în care pompierii nu au plecat încă de la Notre-Dame, companiile şi persoane anonime au început să facă donaţii, ceea ce a provocat unele dificultăţi tehnice paginii de Internet a Fundaţiei patrimoniului. Pentru a face faţă cererii a fost înfiinţat un alt site (rebatirnotredamedeparis.fr/) sub autoritatea Centrului pentru monumentele naţionale.

Agerpres mai notează că grupul informatic american Apple va contribui la eforturile de reconstrucţie a acestei catedrale care este un „simbol al speranţei”, a anunţat directorul general Tim Cook într-un mesaj publicat pe Twitter. Miliardarul brazilian Lily Safra a făcut şi el o donaţie importantă iar americanul Henry Kravis, co-fondatorul fondului de investiţii KKR, va contribui şi el cu 10 milioane de dolari.

De asemenea, în Parlamentul European de la Strasbourg, a fost plasată o urnă pentru a colecta donaţiile eurodeputaţilor. Prezent în Parlamentul European, preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk a făcut un apel către statele membre să participe la proiectul de reconstrucţie a catedralei. Banca Centrală Europeană a promis şi ea o contribuţie financiară.

„Când există o asemenea energie, o asemenea voinţă de solidaritate a compatrioţilor noştri, a persoanelor din întreaga lume care vor să contribuie la reconstrucţia Notre-Dame, trebuie să ne bazăm acest entuziasm”, a declarat ministrul Culturii, Franck Riester.

Catedrala Notre-Dame din capitala franceză a fost devastată timp de 12 ore, începând de luni seară, de un incendiu violent care i-a afectat puternic structura şi a făcut să se prăbuşească turla sa în formă de săgeată, cu o înălţime 93 de metri.

Construcţia, care datează din secolul al XII-lea, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care atrăgea milioane de turişti în fiecare an.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe