Connect with us

ACTUALITATE

„Donează – Salvează Vieţi” o nouă campanie de informare a UMF „Carol Davila” din Bucureşti

Publicat

umf carol davila bucuresti
Sursa foto:umfcd.ro

Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti prin Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti organizează marţi, 12 martie, workshop-ul „Donează – Salvează vieţi”, unde se va discuta despre importanţa donării de celule stem şi sânge, precum şi despre paşii pe care orice persoană îi poate face mai departe în acest sens.

În prezent, în domeniul hematologiei, peste 70% din transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem hematopoietice recoltate din sângele periferic. Rămân ca aproximativ 30% din transplanturile efectuate în lume să se facă cu celule stem recoltate direct din măduva osoasă. Pe de altă parte, doar 2% din populaţia României donează sânge, iar necesarul de sânge este de 500.000 de unităţi, în Bucureşti fiind nevoie de 1.000 de unităţi zilnic, se arată într-un comunicat transmis duminică de UMF „Carol Davila”.

„Având în vedere creşterea numărului de pacienţi care necesită transfuzii de sânge sau transplant de celule stem, venim în întâmpinarea studenţilor, dar şi a publicului larg, cu informaţii importante legate de procesul de donare şi de beneficiile acestuia. Subliniem importanţa celulelor stem, întrucât au capacitatea să se diferenţieze în orice tip de celulă adultă din sânge sau din sistemul imunitar, ajutând astfel pacientul în lupta sa pentru sănătate”, a declarat Rareş Băloi, preşedintele SSMB, potrivit comunicatului citat.

În domeniul hematologiei, în prezent, peste 70% din transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem hematopoietice recoltate din sângele periferic, rămânând ca aproximativ 30% din transplanturile efectuate în lume să se facă cu celule stem recoltate direct din măduva osoasă.

„Scopul nostru este creşterea în rândul populaţiei tinere şi a publicului larg a conştientizării nevoii de donare şi încurajarea doritorilor să facă acest pas. Transmit astfel o invitaţie către toţi studenţii care vor să afle detalii despre donare şi cum pot salva vieţi prin acest gest altruist. De asemenea îi îndemn pe toţi cei prezenţi la workshop să se implice activ în discuţii şi dezbateri şi astfel sa devenim cu toţii „ambasadori” în promovarea procesului de donare” a ţinut să precizeze preşedintele SSMB.

Potrivit statisticilor recente, doar 2% din populaţia României donează sânge, procent îngrijorător, având în vedere faptul că 60% din populaţie va avea nevoie de sânge la un moment dat. În medie, necesarul de sânge din România este de 500.000 de unităţi, în Bucureşti fiind nevoie de 1.000 de unităţi zilnic. Neexistând substitut pentru sângele uman, este nevoie de mobilizarea cât mai multor oameni pentru a da şanse la viaţă, subliniază sursa citată.

Evenimentul, care va avea loc la Palatul Facultăţii de Medicină, este organizat de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti prin Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în parteneriat cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti (ASSMB) şi Institutul de Hematologie din Bucureşti.

Lectorii acestui workshop sunt: directorul general adjunct medical al ASSMB, dr. Turkes Ablachim, reprezentanţi ai Institutului de Hematologie, diverşi medici reprezentanţi ai cabinetelor medicale universitare. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

VIDEO. Beznă în Parcul Mare. S-a luat curentul. Noaptea, ca hoţii. Clujenii şi-au luminat calea cu telefoanele

Publicat

bezna parcul mare.jpg

Parcul Mare din Cluj-Napoca a fost cuprins, vineri seară, de o beznă totală, conform imaginilor trimise de un cititor al Cluj24. Spre surprinderea mulţimii de clujeni care erau în parc, lumina s-a luat brusc. Mulţi dintre ei şi-au amintit de vremea lui Ceauşescu, când era des întâlnită o asemenea practică.

Majoritatea celor prezenţi au apelat la telefon pentru a-şi lumina calea, iar cei cu biciclete puse la punct şi-au aprin farurile. Deocamdată nu se ştie dacă au fost incidente.

 

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Maşină în flăcări la intrare pe A3. Au intervenit pompierii clujeni. Defecţiune la instalaţia electrică

Publicat

masina flacari.jpeg

O maşină a fost cuprinsă de flăcări la nodulrutier de intrare pe autostrada A3, în Turda.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit cu o autospecială pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe nodul rutier de acces pe autostrada A3 din apropiere municipiului Turda.

Echipajul a găsit autoturismul cuprins în totalitate de flăcări, iar ocupanții erau ieșiți din acesta. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.

Cauza probabilă a fost o defecțiune la instalația electrică a autoturismului”, informează ISU Cluj.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

25-27 august: Gala Tânărului Actor, organizată de UNITER la Alba Iulia

Publicat

gala hop 2022 e1660934110425 1000x600.jpg

Cea de-a XXV-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP va avea loc în perioada 25 – 27 august la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia şi va fi transmisă live pe site-ul dedicat evenimentului.

Potrivit unui comunicat al UNITER transmis, vineri, către Agerpres, înaintea concursului, în perioada 22 – 24 august, cei 21 de actori aflaţi în competiţie vor participa la ateliere de tehnică vocală cu Maria Alexievici şi de plastică corporală şi actorie cu Răzvan Mazilu.

În program sunt incluse şi trei întâlniri ale concurenţilor cu criticul de teatru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ajutor de stat pentru industria de procesare a cerealelor. Dezbatere publică

Publicat

petre daea ministrul agriculturii sursa foto pacebook

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor a fost postat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Venim în sprijinul producţiei româneşti prin acordarea unui suport financiar de maximum 500.000 euro per întreprindere pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor. Suma totală pe care o alocăm este de 200 de milioane de euro, sub formă de granturi, pentru procesarea produselor, valorificarea superioară a acestora şi asigurarea stocurilor necesare prelucrării”, a declarat ministrul Petre Daea.

Măsura prevăzută de acest act normativ este parte a răspunsului guvernamental la dificultăţile înregistrate de procesatorii din industria alimentară ca urmare a declanşării războiului din Ucraina. AGERPRES

Citește mai departe