Connect with us

EVENIMENT

Dosar penal la DNA în cazul „azilului groazei” din Mureş

Publicat

dna 120319 e1560342138919 590x354

DNA a anunţat vineri că a deschis un dosar penal in rem care are ca obiect săvârşirea de către funcţionari publici a unor presupuse infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu licenţierea şi supravegherea activităţii azilului din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.

„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea de către funcţionari publici a unor presupuse infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licenţierea/supravegherea activităţii unui centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din judeţul Mureş.

Urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă („in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidenţă penală”, transmite DNA într-un comunicat de presă.

Mai multe persoane au fost găsite în subsolul unui imobil din satul Bărdeşti, comuna Sântana de Mureş, în condiţii improprii, în urma unui apel la 112.

Cazul a fost descoperit de membrii organizaţiei Centrul de Resurse Juridice, organizaţie implicată şi în dezvăluirile privind azilele groazei din Voluntari.

În urma mai multor sesizări, CRJ a efectuat joi o vizită de monitorizare neanunţată la Centrul de îngrijire şi asistenţă „Căsuţa Lu’ Min” din localitatea Bărdeşti.

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa).

Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale şi sânge la nivelul feţei şi al mâinilor.

Celelalte 2 persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele.

La orele 13,30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112.

Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului.

După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident şi pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanţă, pe care era un afiş pe care scria ‘Materiale de construcţii’.

Am solicitat deschiderea uşii şi am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 mp, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat.

Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi”, informa CRJ într-un comunicat de presă. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Consilierul independent Paul Victor Florea și-a lansat candidatura pentru un nou mandat la Alba Iulia

Publicat

video: consilierul independent paul victor florea și a lansat candidatura pentru

Consilierul independent Paul Victor Florea și-a lansat candidatura pentru un nou mandat la Alba Iulia. 

Evenimentul, la care au participat prieteni și susținători de-ai săi, a avut loc în șanțurile Cetății Alba Carolina.

”Ce-mi doresc eu foarte mult este ca în acest mandat să continui ce nu a fost făcut și anume să revitalizăm partea de HoReCa și de energie tinerească din cetatea noastră” a spus Florea.

El a adăugat că propune crearea unui serviciu public…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pastorala de Paște 2024, ÎPS Irineu, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia. Mesaj despre credință, semnificațiile vieții și morții

Publicat

pastorala de paște 2024, Îps irineu, arhiepiscop ortodox de alba

ÎPS Irineu, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, transmite mesajul de Paște 2024, pentru credincioși. Acesta aduce aminte de semnificațiile credinței, ale vieții și morții, dar și de importanța ajutorului pentru cei bolnavi.

”Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este biruinţa Sa asupra păcatului neascultării lui Adam, prin care a intrat în lume moartea (cf. Rom. 5, 12).

Descriind biruinţa Fiului lui Dumnezeu asupra morţii şi asupra iadului, Sfântul Ioan Gură de Aur…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a efectuat o nouă PRELEVARE de organe

Publicat

recoltare 1 e1714463217844.jpg

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a efectuat o nouă prelevare de organe. Este vorba de ficat, rinichi și cornee de la o pacientă aflată în moarte clinică.

„Cu puțin timp înainte de Sărbătorile Pascale, familia unei paciente de 54 de ani, aflată în moarte clinică, a făcut gestul nobil și creștinesc de a da o nouă speranță la viață unor oameni aflați în grea suferință.

prelevare organeprelevare organe

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a efectuat o nouă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Urs semnalat într-un sat din județul Alba. Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT

Publicat

urs semnalat într un sat din județul alba. locuitorii au fost

Prezența unui urs a fost semnalată marți dimineața, în jurul orei 10:50, în satul Vidolm din comuna Ocoliș.

Potrivit reprezentanților ISU Alba, locuitorii din comună au primit o avertizare prin RO-Alert.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl fotografieze.

Reamintim faptul că în urmă cu câteva zile, un urs…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe