Connect with us

EVENIMENT

Dosarul ANGAJĂRILOR FICTIVE: Directorul Administraţiei Bazinale a Apelor Prut-Bârlad, pus sub acuzare de DNA

Publicatdna

Petru Avram, director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”, a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată, în dosarul angajărilor fictive.

Punerea acestuia sub acuzare vine după ce publicaţia Recorder a dezvăluit că la instituţia condusă de Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi, a fost angajată la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundaţiilor o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriţă la un bar din Iaşi.

Într-o înregistrare apărută în spaţiul public, tânăra susţinea că a terminat facultatea de Chimie, însă nu a reuşit să răspundă la întrebări simple, cum ar fi care este malul stâng sau malul drept al unui râu.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai mulţi suspecţi, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviţei (judeţul Suceava), în scopul de a le detaşa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”.

Astfel, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

* Petru Avram, director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale săvârşite atât sub forma autoratului cât şi a complicităţii).

* Virgil Saghin, primar al comunei Vatra Moldoviţei – două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale).

* Gabriel Niga, viceprimar al comunei Vatra Moldoviţei cu atribuţii de primar la data faptei – abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale).

* Ana Boca, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviţei – abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu.

* Simona Elena Iancu şi Stelian Meţler, personal contractual, angajaţi succesiv la primăria Vatra Moldoviţei, ulterior detaşaţi la ABA “Prut-Bârlad”, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Conform DNA, la data de 16 decembrie 2020, Simona Iancu a fost numită în funcţia de administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcţie, a fost detaşată ca inginer în cadrul ABA “Prut-Bârlad” Iaşi.

“Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviţei ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecţi, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana şi directorul ABA “Prut-Bârlad” Avram Petru, dar şi beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviţei, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri şi că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detaşare, în funcţia urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA “Prut-Bârlad” Iaşi.

A reieşit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfăşurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv şi fără respectarea normelor legale, şi că nu i s-ar fi întocmit nici fişa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detaşare, în condiţiile în care experienţa ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie şi nici cu cel pentru care a solicitat detaşarea la ABA Prut-Bârlad”, spune DNA.

Procurorii susţin că Petru Avram, Virgil Saghin şi Ana Boca, fiecare în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenţie, mai multe dispoziţii legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii), fiind sprijiniţi de suspecta Simona Iancu.

Printr-o schemă similară, Stelian Meţler a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcţie de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcţie, a fost detaşat pentru şase luni ca inginer în cadrul ABA “Prut-Bârlad” Iaşi.

Mai mult, după detaşare, directorul Petru Avram ar fi dispus delegarea lui Stelian Meţler la un alt compartiment faţă de cel pentru care se aprobase detaşarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele şase luni prevăzute în contract, detaşarea avea să fie prelungită.

“Faptele descrise ar fi determinat obţinerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena şi Meţler Stelian, constând în remuneraţiile şi alte drepturi salariale încasate de aceştia în cadrul ABA Prut-Bârlad, pe perioada detaşării şi, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA Prut-Bârlad Iaşi.

De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviţei constând în faptul că scopul funcţiilor pentru care cei doi au fost angajaţi nu a fost îndeplinit şi, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată”, mai spune DNA.

AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO: Bilanțul accidentul din Prahova e crunt! Imaginile dezastrului

Publicat

Cinci bărbați au murit, iar un bărbat și o femeie sunt răniți în urma accidentului produs marți dimineață la Nistorești, în județul Prahova.

ISU Prahova a anunțat că în urma cumplitului accident, cinci bărbați au murit.

Un bărbat și o femeie sunt răniți.

 

Conform Poliției, în accident au fost implicați un șofer în vârstă de 21 de ani și altul de 34 de ani.

În urma accidentului a rezultat decesul conducătorului auto în vârstă de 21 de ani și a celor 4 pasageri din mașina acestuia.

O pasageră din mașina bărbatului în vârstă de 34 de ani a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Totodată a fost acroşat un alt autoturism care circula regulamentar, fără a înregistra victime.

Șoferul în vârstă de 34 de ani testat alcoolscop, rezultat negativ.

La acest moment se efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier.

Traficul este restricţionat pe sensul Braşov către Ploieşti, fiind dirijat de către polițiştii rutieri.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministrul Educației: mai mult de jumătate dintre profesorii din România s-au vaccinat

Publicat

Mai mult de jumătate dintre profesori și personalul didactic din România s-au vaccinat, a declarat luni Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la Digi24. „Cred că am trecut de 50%, dar nu am datele, nu are nimeni”, a spus ministrul.

Câmpeanu spune că 160.000 de angajați din educație s-au vaccinat, conform datelor din platforma de vaccinare, la care se adaugă cei care au primit vaccinul în maratoanele de vaccinare sau evenimentele drive-thru. „Trebuie să ajungem la un procent de 70%”, a spus Cîmpeanu.

În total în sistemul de educație sunt în jur de 350.000 de angajați. Ministrul spune că a cerut școlilor statistica exactă a personalului vaccinat și că datele vor fi aflate miercuri.

Ministrul a adăugat că peste 47.000 de elevi s-au vaccinat.

„Zilele trecute aveam 11.000 de elevi cu vârsta de 16 ani, 14.000 de elevi cu vârsta de 17 ani și peste 23.000 de elevi de 18 ani”, a precizat Câmpeanu.

Rata de infectare în rândul elevilor este foarte mică

Ministrul a adăugat că rata de infectare în rândul elevilor este foarte mică.

„Sunt 40 în București și 260 în întreaga țară, de elevi confirmați pozitiv. Dar există, și din cauza asta trebuie să păstrăm regulile”.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu susține că este posibil ca de miercuri elevii să poată merge la școală în București, indiferent de clasă, dacă aceasta va fi decizia Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență București, a Inspectoratului Școlar a Municipiului București și a Direcției de Sănătate Publică.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru noi cazuri de tromboze, dintre care două decese, în Franţa după vaccinarea cu AstraZeneca

Publicat

Patru cazuri noi de tromboze (cheaguri de sânge) atipice asociate cu vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, dintre care două decese, au avut loc în Franţa în perioada 23 aprilie – 6 mai, potrivit autorităţilor sanitare, relatează AFP.

De la începutul vaccinării cu acest ser, există în total “34 de cazuri, dintre care 11 decese” din cauza trombozelor rare survenite în Franţa, din peste 4.068.000 de inoculări realizate până pe 6 mai, a precizat luni Agenţia franceză a medicamentului (ANSM).

Aceste patru decese au survenit în cazurile a două femei, în vârstă de 60 şi 70 de ani, şi a doi bărbaţi de peste 50 de ani.

Complicaţiile observate se referă la o tromboză venoasă cerebrală în cazul a două dintre ele, o tromboză splanhnică (digestivă, n.r) şi o tromboză venoasă profundă asociată cu o embolie pulmonară, precizează ANSM, conform celui de-al 11-lea raport de farmacovigilenţă referitor la acest vaccin.

Din 19 martie 2021, utilizarea vaccinului Vaxzevria de la AstraZeneca este rezervată în Franţa pentru persoanele cu vârsta de 55 de ani şi peste, aminteşte agenţia de sănătate.

Menţinerea utilizării pentru această categorie de vârstă a fost recomandată pe 12 mai de Înalta Autoritate de Sănătate (HAS), care a reafirmat în acelaşi timp “utilitatea incontestabilă” a vaccinului. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE Accident deosebit de grav în Prahova! 5 persoane încarcerate / 2 victime decedate

Publicat

Accident deosebit de grav marți dimineață în județul Prahova.

Accidentul rutier s-a produs în Nistorești, pe DN1.

Sunt implicate două autoturisme cu 7 persoane.

Primele informații arată că 5 persoane sunt încarcerate.

ISU Prahova: „La fața locului au fost mobilizate 1 mașină de stingere, 3 descarcerari, 4 ambulanțe SMURD, din care 1 de terapie intensiva mobilă. Din cele cinci persoane din mașină, una este conștientă și patru inconștiente”.

UPDATE: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Româneinformează că două autoturisme au fost implicate într-un impact frontal pe DN 1 Ploiești – Brașov, la kilometrul 103, în zona localității Nistorești, județul Prahova.

În urma coliziunii, două persoane au murit, alte trei fiind rănite.

Circulația este oprită pentru aproximativ 30 de minute în vederea acordării de îngrijiri medicale, fiind solicitat sprijinul unui elicopter SMURD.

Citește mai departe