EVENIMENT
Dosarul de fraudă cu bani europeni pentru tomate, cu inculpați din Sicilia, a fost finalizat

Dosarul privind infracțiuni de fraudă cu fonduri europene, în care acuzați sunt 5 italieni și 4 firme constituite de ei în România au obținut aproximativ 800.000 de euro fonduri acordate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), pentru tomate, a fost finalizat.
La sediul Parchetului Enna din Sicilia (Italia) a avut loc miercuri o întâlnire de coordonare a echipei comune în cadrul căreia autoritățile judiciare italiene și reprezentanți ai DNA au analizat rezultatele cooperării judiciare care a dus la finalizarea investigației într-un dosar penal în care cinci inculpați italieni și patru societăți comerciale constituite de aceștia în România au fost trimiși în judecată în legătură cu infracțiuni de fraudare a fondurilor europene în valoare de aproape 800.000 de euro.
DNA Craiova a dispus trimiterea în judecată a celor cinci persoane fizice și patru juridice
În acest dosar, DNA Craiova a dispus trimiterea în judecată a celor cinci persoane fizice și patru juridice (SC Renașterea Acasă SRL, SC Septel Farm, SRL, SC Green Meadows SRL și SC Vai Verzi SRL), pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, folosirea cu rea-credință, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, constituirea unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie 2016 – octombrie 2017, inculpații, cinci cetățeni italieni, au constituit un grup infracțional organizat având ca scop comiterea de infracțiuni în vederea obținerii în mod fraudulos a unor fonduri nerambursabile acordate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) pentru cultivarea și comercializarea tomatelor.
Membrii grupului au înființat societățile comerciale inculpate, prin intermediul aceleiași persoane și utilizând date similare în mare măsură pentru identificarea societăților (sedii, numere de telefon, mandatar) precum și schimbarea sediilor societăților comerciale, la aceeași adresă din municipiul București.
Au arendat de la aceeași entitate suprafețe de teren (toate în județul Mehedinți)
Au arendat de la aceeași entitate suprafețe de teren (toate în județul Mehedinți) prin intermedierea acelorași persoane, cu precizarea că arendarea acestor suprafețe de teren a fost realizată doar formal, au contractat împrumuturi la bănci; au avut loc operațiuni reciproce de împrumut, derulate între unele dintre societățile comerciale inculpate; s-au făcut demersuri pentru procurarea și întocmirea de documente justificative false (documente în materie de calitate și conformitate, facturi fiscale, chitanțe în legătură cu achizițiile de semințe și comercializare a tomatelor), atașate la dosarele cererilor unice de plată depuse la APIA, documentele fiind similare ca și conținut (cu schimbarea doar a titularului sprijinului financiar). De asemenea, modalitatea de însușire în interes personal, a sumelor obținute fraudulos cu titlu de sprijin financiar, potrivit DNA.
„Ca urmare a demersurilor, inculpații ar fi obținut de la APIA subvenții în valoare de 3.902.207 lei (aprox. 800.000 euro) care, după achitarea unor împrumuturi bancare (328.426 lei), ar fi fost transferate în conturile inculpaților și ulterior cheltuite în scopuri personale, contrar intereselor societăților beneficiare. Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus”, spun procurorii DNA.
Articolul 13 din Convenția cu privire la asistența judiciară reciprocă în materie penală
În temeiul articolul 13 din Convenția cu privire la asistența judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene din 29 mai 2000 și Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002 privind echipele comune de anchetă, a fost încheiată o Echipă Comună de Anchetă cu Parchetul Enna din Sicilia (Italia), unitate care a instrumentat un dosar penal privind fapte conexe săvârșite de către cei cinci cetățeni italieni.
În perioada de funcționare a echipei comune, au fost realizate activități procedural penale atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Italiei. În concret, au fost audiate persoane, s-au ridicat și transmis documente/bunuri relevante pentru stabilirea situației de fapt în cauză, au fost încunoștințate persoanele vizate de luarea unor măsuri procesuale în cauză. Totodată, autoritățile italiene au acordat asistență judiciară în vederea identificării bunurilor deținute de către cei cinci inculpați, persoane fizice, pe teritoriul Italiei, și ulterior, prin indisponibilizarea acestora.
Regiunile Enna, Capizi, Messina, Siracuza și Arrezo din Italia
Astfel, au fost puse sub sechestru, până la concurența prejudiciului reținut în sarcina fiecărui inculpat, atât conturi deschise la bănci din România, cât și proprietăți imobiliare situate în regiunile Enna, Capizi, Messina, Siracuza și Arrezo din Italia.
Echipa comună de anchetă a beneficiat și de sprijinul Eurojust – Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală – și Oficiului European de Luptă Antifraudă.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
(sursa: Mediafax)
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Adriano „L’Imperatore” Ribeiro va juca alături de Ronaldinho, la Cluj, în cadrul Sports Festival

Adriano Leite Ribeiro, fost atacant al naționalei Braziliei și una dintre figurile marcante ale fotbalului anilor 2000, se alătură echipei internaționale care va juca la meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends”, pe 14 iunie 2025, la BTarena din Cluj-Napoca, în cadrul Sports Festival.
Componența celor două echipe este acum aproape completă. Pentru fani, este o ocazie rară să-l vadă pe Adriano, care nu a mai părăsit favela natală de la retragere și care revine…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
În 2025 a CRESCUT numărul celor care încasează PENSII speciale. Ce MESERII au avut aceștia

Numărul celor care încasează pensii speciale a crescut în 2025 față de anul trecut, așa cum arată ultimele date publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei mai mulți beneficiari sunt magistrați, mai exact foști judecători și procurori.
Potrivit celor mai recente date centralizate de Casa de Pensii Publice, numărul pensionarilor speciali a ajuns la 11.637 în aprilie 2025. Se constată o creștere cu 35 de beneficiari, comparând cu luna precedentă,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Tineri din Huedin, arestați. Au furat plăcuțe de înmatriculare, le-au pus pe o altă mașină și au condus deși nu aveau permis

Poliția orașului Huedin – reținuți și, ulterior, arestați preventiv pentru furt calificat, punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat, fără permis de conducere
La data de 13 mai a.c., în jurul orei 11:00, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin au fost sesizați de către un bărbat de 49 de ani, cu privire la faptul că, în noaptea de 12/13 mai a.c., persoane necunoscute i-ar fi sustras plăcuțele cu număr de înmatriculare de pe autoturismul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Oncos construiește un centru de vârstnici la Leghia. Proiectul, lăudat de membrii Comisiei de Urbanism a județului

Un centru rezidențial modern pentru vârstnici va fi construit în satul Leghia, comuna Aghireșu, în apropierea fostei tabere școlare. Proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a județului Cluj, în ședința de joi.
Proiectul a fost lăudat atât de arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, cât și de președintele CJ Cluj, Alin Tișe, care a subliniat intenția instituției de a investi în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro