Connect with us

EVENIMENT

Dosarul decontărilor ilegale de la CJAS Neamț: Un fost angajat a primit ani grei de închisoare cu executare

Publicat

Un fost angajat al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Neamţ a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, după recunoaşterea faptelor, în dosarul decontărilor ilegală a concediilor medicale. Prejudiciul în acest dosar este de peste 5 milioane lei.

Tribunalului Neamț a fost admis, în data de 9 septembrie, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorii DIICOT Neamț, iar angajatul CJAS Neamț a fost condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea, în concurs, a infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (501 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (36 de acte materiale), fals intelectual în forma instigării, în formă continuată (133 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (331 de acte materiale).

Prin aceeași hotărâre a Tribunalului Neamț a fost menținut arestul la domiciliu al inculpatului.

Alte 9 persoane, trimise în judecată de procurorii DIICOT

De asemenea, procurorii DIICOT Neamț au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 9 inculpaţi (unul în stare de arest la domiciliu și ceilalți 8 în stare de libertate, parte din aceștia având calitățile de șef serviciu în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a județului Neamț, medic specialist și medic de familie), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și alterarea integrităţii datelor informatice.

În rechizitoriu s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – iunie 2020, pe raza județului Neamț a acționat un grup infracțional organizat care a avut drept scop decontarea unor sume de bani aferente concediilor medicale, prin inducerea în eroare a reprezentanților Caselor Județene de Asigurări de Sănătate.

Grup infracțional organizat pentru decontarea unor sume de bani aferente concediilor medicale. Cum acționau

Activitatea infracțională a grupului a fost organizată pe trei paliere, respectiv: pe un prim palier s-a realizat angajarea fictivă a persoanelor în cadrul societăți comerciale; pe un al doilea palier au fost obținute documente medicale, cu sprijinul unor medici specialiști și medici de familie, care au atestat în mod nereal faptul că persoanele care solicitau concedii medicale prezintau anumite afecțiuni medicale; pe cel de-al treilea palier, au fost adresate concomitent mai multor Case Judetene de Asigurări de Sănătate cereri pe numele acelorași persoane, acestea beneficiind simultan, în mod fraudulos, de plata unor indemnizații de concediu medical.

Ca urmare a documentării activității infracționale a rezultat că toți angajatorii implicați în circuitul infracțional au avut salariați domiciliați în județul Neamț, toate certificatele medicale utilizate au fost emise de către medici din judetul Neamț pentru toți angajații societăților comerciale din cele trei județe.

Certificatele medicale au fost transmise spre decontare și în județul Harghita.

În cadrul societăților folosite în activitatea grupului, toți salariații au intrat în concediu medical în luna imediat următoare angajãrii, iar concediile medicale au fost emise pe un cod de indemnizatie care nu necesită stagiu de cotizare și care au permis plata începând cu luna următoare angajării, în contextul existenței unor costuri relativ mici de impozite și contribuții.

Veniturile aferente acestor salariați au fost stabilite la nivelul maxim (12 salarii minim brute) cu consecința calculării indemnizațiilor la nivelul maxim.

Societățile implicate nu au avut alți salariați în afara celor pentru care a fost solicitată plata indemnizațiilor de concediu medical.

Salariul stabilit pentru angajații care au solicitat acordarea indemnizațiilor era disproporționat raportat la funcția pe care au fost încadrați (sumele fiind, în marea majoritate, peste 15.000-17.000 lei).

În această modalitate, grupul infracțional organizat a adus un prejudiciu Fondului National Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) în cuantum de 5.028.271 lei.

Rechizitoriul însoțit de dosarul cauzei a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Neamț.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

OFICIAL: Pensiile pe luna mai 2024, plătite înainte de sărbători. Când vor fi virați banii. HG în ședința de joi

Publicat

oficial: pensiile pe luna mai 2024, plătite înainte de sărbători.

OFICIAL: Pensiile pe luna mai, plătite în avans. Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, vor ajunge la pensionari înainte de sărbători. 

Guvernul va aproba proiectul de Hotărâre în acest sens, care a fost pus pe ordinea de zi a ședinței de joi.

Proiectul propune devansarea plăţilor cu pensii şi alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special în valoare totală de peste 9,331 miliarde de lei.

Astfel, urmează să fie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fermele mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme europene. Măsură în Parlamentul UE

Publicat

apia începe plata pentru motorina utilizată în agricultură în al

Fermele mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme europene. Măsura, aprobată de parlamentarii europeni, mai trebuie să treacă de Comisie, însă aceasta va fi o formatitate pentru că există un consens pe ea. 

Parlamentarii europeni au aprobat o revizuire a politicii agricole comune (PAC) pentru a uşura sarcina administrativă pentru fermierii din UE.

La vot au fost 425 voturi „pentru”, 130 „împotrivă” şi 33 abţineri.

Potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vin PAȘTILE! Unde se pot SACRIFICA miei? Nicolae Pivariu (DSVSA): În județul Cluj, doar Frata a cerut AUTORIZAȚIE

Publicat

miel miei paste pixabay e1713954593750.jpg

Mai sunt 10 zile până la Paște și goana după miei este în plină desfășurare. Întrebarea este unde se pot sacrifica mieii în Cluj?

Contactat de Cluj24, Nicolae Pivariu, șeful DSVSA Cluj, a declarat că mieii pot fi sacrificați doar în abatoare autorizate. ”Deocamdată, doar Frata a solicitat autorizare în tot județul Cluj. Am înțeles că mulți crescători merg în Bistrița-Năsăud, unde funcționează 3 abatoare autorizate.

Vin PAȘTILE! Unde se pot…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi servicii online la Primăria Alba Iulia: platformă de gestionare și programare pentru depunerea actelor la ghișeele SPCLEP

Publicat

noi servicii online la primăria alba iulia: platformă de gestionare

Noi servicii online la Primăria Alba Iulia. Primăria Alba Iulia a cumpărat recent un sistem de gestionare şi programare online pentru depunerea actelor la ghişeele SPCLEP. Este vorba despre o aplicație care va permite programări online, depunerea de cererii cărți de identitate și înscrierea mențiunii de reședință.

Achiziția a fost făcută prin cumpărare directă, pe platforma SEAP, pe 17 aprilie. Valoarea serviciilor este de 2.960 de lei, fără TVA.

Platformă de gestionare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe