EVENIMENT
Dosarul ”Diplome fără studii” la două universități din Arad. Un informatician şi soţia sa, asistent universitar, trimişi în judecată

Un informatician de la o facultate cu profil medical din Arad şi soţia sa, asistent universitar, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General pentru fapte de corupţie, fiind acuzaţi că au primit bani de la studenţi în schimbul promovării frauduloase a examenelor.
Acuzaţiile au legătură cu percheziţiile pe care procurorii de la Parchetul General le-au făcut în iulie 2017 la Universităţile „Aurel Vlaicu” şi „Vasile Goldiş” din Arad în dosarul „Diplome de licenţă fără studii”, în urma cărora au fost reţinuţi mai mulţi profesori.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, cei doi soţi sunt acuzaţi de mai multe infracţiuni: luare de mită; fals informatic; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; acces ilegal la un sistem informatic; trafic de influenţă.
„Cel dintâi inculpat, în calitate de informatician în cadrul unei universităţi din Arad la o facultate cu profil medical, în perioada 2015 – 2017, contra unor sume de bani (în total 5.350 euro), prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unor înţelegeri anterioare şi furnizării unor date necesare stabilite anterior cu unii studenţi, a transmis direct sau prin intermediul celui de al doilea inculpat, prin intermediul mesajelor de tip SMS sau a aplicaţiilor sociale de tip whatsapp, rezolvarea testelor de tip grilă de la examenele de an derulate prin intermediul calculatorului şi, de asemenea, a procedat la modificarea unor date informatice la solicitarea studenţilor respectivi, şi anume a răspunsurilor la întrebările din grilele de examen sau a punctajului final obţinut de către acei studenţi, în vederea declarării lor ca promovaţi la examenele de an.
De asemenea, în calitate de informatician, având dreptul de acces limitat, în anul universitar 2015 – 2016, a accesat fără drept conturile unor studenţi în timpul susţinerii examenelor folosind fără drept userul şi parola de acces ale administratorului de drept, pentru a vizualiza rezolvarea grilelor de examen, pe care le transmitea fără drept studenţilor sau pentru modificarea unor date informatice”, spun procurorii.
Conform Parchetului General, în anul universitar 2016 – 2017, deşi nu mai deţinea calitatea de angajat al Departamentului IT, prin intermediul unui router instalat în acest sens, informaticianul a accesat fără drept conturile unor studenţi ca urmare a furnizării de către aceştia în baza unor înţelegeri anterioare a userului şi a parolei, în vederea vizualizării răspunsurilor oferite de studenţi în timpul examenelor şi pentru a da în locul lor răspunsurile la testele grilă.
Totodată, în perioada 2016 – 2017, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare, informaticianul a primit sume de bani (în total 4.300 de euro) de la studenţi sau intermediari, pentru a-şi trafica influenţa în vederea declarării acestora ca promovaţi la examenele de an sau semestriale.
Anchetatorii mai spun că soţia informaticianului, în calitate de asistent universitar, a primit sume de bani de la studenţi (în total 6.750 de euro), pentru a-şi trafica influenţa asupra informaticienilor sau cadrelor didactice universitare, pentru a asigura studenţilor promovarea unor examene de an, fie prin furnizarea răspunsurilor corecte la grila de examen, fie prin modificarea unor date informatice (nota obţinută la examen sau răspunsurile greşite oferite de către student).
Procurorii precizează că cei doi soţi au ajutat 116 studenţi să promoveze fraudulos examenele semestriale sau de an.
Faţă de studenţi, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, complicitate la fals informatic, complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Procurorii mai spun că inculpaţii au recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor, în dosar fiind încheiate 28 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 3 cadre didactice universitare, 23 de studenţi, un informatician şi un intermediar absolvent al universităţii.
Totodată, s-au dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru continuarea cercetărilor faţă de 88 de suspecţi şi inculpaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.
Dosarul se va judeca la Tribunalul Arad. AGERPRES
EVENIMENT
Serviciile ANAF se suspendă până luni. Sistemele informatice vor fi nefuncționale, din cauza unor lucrări de mentenanță

Serviciile ANAF se suspendă: Instituția anunță întreruperi ale serviciilor informatice în perioada 4-7 aprilie 2025.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că, în perioada 4 aprilie 2025, ora 20:00 – 7 aprilie 2025, ora 07:00, vor avea loc lucrări de mentenanță a sistemelor informatice ale Ministerului Finanțelor și ANAF.
În acest interval, serviciile electronice oferite de instituție vor funcționa cu întreruperi parțiale sau totale, ceea ce ar…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Doriți să călătoriți în Statele Unite? Pentru o viză temporară a apărut o nouă regulă anunțată de Ambasada SUA la București. Începând cu 7 aprilie 2025, toate persoanele programate la interviu trebuie să aibă la ei o copie tipărită a paginii de confirmare care conține codul de bare. Este o condiție esențială și fără acest document, interviul nu va putea avea loc.
Este vorba despre pagina de confirmare a formularului DS-160, cel care trebuie completat online…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
A fost emisă prima carte electronică de identitate. Ce este buletinul cu cip și ce avantaje aduce față de cel clasic

Autoritățile din România au emis prima carte electronică de identitate cu cip. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis că noul document are o serie de avantaje față de cel clasic.
”Facem un pas important spre viitor. A fost remisă titularului prima Carte Electronică de Identitate din România – un moment așteptat, care marchează o etapă semnificativă în procesul de digitalizare a administrației publice.
Ministerul Afacerilor Interne contribuie activ…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Alba Mall oferă premii de mii de euro. Participă la Tombola Paștelui, organizată de centrul comercial (P)

Alba Mall îți face Paștele mai bogat și mielul mai ușor de digerat. 6 super premii de 500 de euro fiecare te așteaptă în JOIA MARE.
Tot ce ai de făcut e să faci ce faci deja, oricum. Să cumperi, până pe 17 aprilie, din magazinele participante din Alba Mall, depui talonul în urnă și-ți dai butonul de noroc la maxim.
3000 de euro cash, de la Alba Mall. Pentru un Paște pe cît de luminat, pe-atât de îmbelșugat.
Detalii și regulament pe Facebook si mallalba.ro
Citește mai mult pe Alba24.ro