Connect with us

EVENIMENT

Dosarul ”Diplome fără studii” la două universități din Arad. Un informatician şi soţia sa, asistent universitar, trimişi în judecată

Publicat

universitate

Un informatician de la o facultate cu profil medical din Arad şi soţia sa, asistent universitar, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General pentru fapte de corupţie, fiind acuzaţi că au primit bani de la studenţi în schimbul promovării frauduloase a examenelor.

Acuzaţiile au legătură cu percheziţiile pe care procurorii de la Parchetul General le-au făcut în iulie 2017 la Universităţile „Aurel Vlaicu” şi „Vasile Goldiş” din Arad în dosarul „Diplome de licenţă fără studii”, în urma cărora au fost reţinuţi mai mulţi profesori.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, cei doi soţi sunt acuzaţi de mai multe infracţiuni: luare de mită; fals informatic; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; acces ilegal la un sistem informatic; trafic de influenţă.

„Cel dintâi inculpat, în calitate de informatician în cadrul unei universităţi din Arad la o facultate cu profil medical, în perioada 2015 – 2017, contra unor sume de bani (în total 5.350 euro), prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unor înţelegeri anterioare şi furnizării unor date necesare stabilite anterior cu unii studenţi, a transmis direct sau prin intermediul celui de al doilea inculpat, prin intermediul mesajelor de tip SMS sau a aplicaţiilor sociale de tip whatsapp, rezolvarea testelor de tip grilă de la examenele de an derulate prin intermediul calculatorului şi, de asemenea, a procedat la modificarea unor date informatice la solicitarea studenţilor respectivi, şi anume a răspunsurilor la întrebările din grilele de examen sau a punctajului final obţinut de către acei studenţi, în vederea declarării lor ca promovaţi la examenele de an.

De asemenea, în calitate de informatician, având dreptul de acces limitat, în anul universitar 2015 – 2016, a accesat fără drept conturile unor studenţi în timpul susţinerii examenelor folosind fără drept userul şi parola de acces ale administratorului de drept, pentru a vizualiza rezolvarea grilelor de examen, pe care le transmitea fără drept studenţilor sau pentru modificarea unor date informatice”, spun procurorii.

Conform Parchetului General, în anul universitar 2016 – 2017, deşi nu mai deţinea calitatea de angajat al Departamentului IT, prin intermediul unui router instalat în acest sens, informaticianul a accesat fără drept conturile unor studenţi ca urmare a furnizării de către aceştia în baza unor înţelegeri anterioare a userului şi a parolei, în vederea vizualizării răspunsurilor oferite de studenţi în timpul examenelor şi pentru a da în locul lor răspunsurile la testele grilă.

Totodată, în perioada 2016 – 2017, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare, informaticianul a primit sume de bani (în total 4.300 de euro) de la studenţi sau intermediari, pentru a-şi trafica influenţa în vederea declarării acestora ca promovaţi la examenele de an sau semestriale.

Anchetatorii mai spun că soţia informaticianului, în calitate de asistent universitar, a primit sume de bani de la studenţi (în total 6.750 de euro), pentru a-şi trafica influenţa asupra informaticienilor sau cadrelor didactice universitare, pentru a asigura studenţilor promovarea unor examene de an, fie prin furnizarea răspunsurilor corecte la grila de examen, fie prin modificarea unor date informatice (nota obţinută la examen sau răspunsurile greşite oferite de către student).

Procurorii precizează că cei doi soţi au ajutat 116 studenţi să promoveze fraudulos examenele semestriale sau de an.

Faţă de studenţi, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, complicitate la fals informatic, complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Procurorii mai spun că inculpaţii au recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor, în dosar fiind încheiate 28 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 3 cadre didactice universitare, 23 de studenţi, un informatician şi un intermediar absolvent al universităţii.

Totodată, s-au dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru continuarea cercetărilor faţă de 88 de suspecţi şi inculpaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Arad. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

„Bursucul” a pus-o la treabă pe CFR Cluj de Ziua Muncii. Va sta pe bancă la meciul cu Rapid

Publicat

dan petrescu 2.jpg

Dan Petrescu a început, de 1 Mai, oficial munca la CFR Cluj. El va debuta pe teren propriu, duminică seară, în fața Rapidului, la ora 21:30.

„Bursucul” nu a mai așteptat finalul sezonului pentru a reveni pe banca clujenilor, sperând să obțină un loc care duce în cupele europene, scrie GSP.

„Bursucul” a pus-o la treabă pe CFR Cluj de Ziua Muncii. Va sta pe bancă la meciul cu Rapid

În această dimineață, Dan Petrescu a condus primul antrenament din noul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Cluj anunță 30 iunie 2024 ca termen LIMITĂ de depunere a cererilor de PARCARE pentru persoanele cu dizabilități

Publicat

parcare cluj facebook e1683726424558.jpg

Primăria Cluj anunță 30 iunie 2024 ca termen limită de depunere a cererilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

„Posesorii cardurilor-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități eliberate până la data de 1 iulie 2023 sunt rugați să se adreseze, Direcției de Asistență Socială și Medicală, până cel târziu în data de 30 iunie 2024, în vederea eliberării unui nou card-legitimație de parcare, conform cerințelor prevăzute în Ordinul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident în Alba Iulia. Un autoturism s-a răsturnat într-un șanț

Publicat

foto: accident în alba iulia. un autoturism s a răsturnat într un

Accident în Alba Iulia: Un autoturism s-a răsturnat în canalul colector al orașului.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs în municipiul Alba Iulia, strada Constantin Noica, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Este vorba despre un autoturism răsturnat înt-un șanț colector de apă pluvială.

La fața locului s-au deplasat o autoutilitară de intervenție și un echipaj de prim ajutor.


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Are și Clujul VAMA lui. De 1 Mai, câțiva clujeni s-au DISTRAT pe plaja urbană din Grigorescu

Publicat

vacanta scaled e1689930943641.jpg

De 1 Mai, câțiva tineri au adus atmosfera din Vamă pe plaja urbană din cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca.
„Momente surprinse la răsărit pe plaja urbană din cartierul Grigorescu.
Grătar încins tuturor”, a scris pe Facebook primarul Emil Boc.

VIDEO. Are și Clujul VAMA lui. De 1 Mai, câțiva clujeni s-au DISTRAT pe plaja urbană din Grigorescu

„E 1 Mai, nu ești în Vamă, dar faci un picnic cu prieteni dragi la răsărit, pe plaja Grigorescu din Cluj și e cam…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe