Connect with us

EVENIMENT

Dosarul Revoluţiei, amânat de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru luna martie

Publicat

iccj

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, vineri, pentru data de 27 martie, dosarul Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

Aproximativ 100 de persoane venite din toată ţara s-au prezentat în instanţă, pentru a fi luate în evidenţă ca părţi civile sau părţi vătămate în dosar.

Pentru ca oamenii să nu aştepte în picioare, conducerea ICCJ a luat măsuri de organizare speciale, fiind amplasate mai multe bănci pe holurile instanţei.

Au existat şi câteva momente tensionate, câteva persoane certându-se cu magistratul care se ocupă de acest caz, deoarece nu se regăseau pe listele de părţi civile.

După câteva ore, timp în care oamenii s-au prezentat pe rând în sala de judecată, magistratul a luat decizia de a amâna dosarul, deoarece trebuie citaţi aproximativ 30 de urmaşi ai unor persoane decedate.

Printre cei prezenţi la proces s-a aflat şi preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, care a făcut un apel la judecători să dea termene mai scurte în proces.

„Şi în acest dosar se va întâmpla ca în dosarul Mineriada. Va fi trimis înapoi la Parchetul Militar, pentru că echipa de procurori care l-a lucrat în ultimii trei ani a lucrat neprocedural. Trei ani pierduţi şi Dumnezeu ştie cât vom sta aici, pentru că deja avem 10 luni de cameră preliminară. Astăzi, sigur se va da alt termen pentru că nu este procedură, iar doamna preşedinte lungeşte aceste termene. Avem toate şansele să prindem trei ani şi cu acest dosar aici, la Curtea supremă. O rog să dea termene în fiecare zi, să nu-şi mai bată joc de oamenii de la Botoşani, Craiova, Brăila, care vin zeci de ore pe tren ca să participe la nimic”, a spus Mărieş.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi general (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul „Praga 1968”, dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS.

Procurorii militari susţin că gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989.

Astfel, întreaga forţă militară a României – MApN, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22 decembrie 1989 s-ar fi pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia.

„Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al CFSN, format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general-locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general-maior (r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al Apărării) şi Gelu Voican Voiculescu, a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român”, precizau procurorii.

Potrivit anchetei, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989 ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea CFSN), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai acestui for.

Cercetările au vizat faptul că prin instaurarea unei „psihoze generalizate a terorismului” ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii.

„Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie 1989, un număr de 862 de decese, 2.150 de răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17 – 22 decembrie 1989 (orele 12,00)”, menţionau procurorii militari.

Ancheta a stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

„Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din MApN, fără a interveni pentru stoparea lor”, susţineau procurorii.

Potrivit Parchetului General, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane.

„La  23 decembrie 1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste. Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României”, precizau anchetatorii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vremea la Cluj. Averizare ANM: Ploi în averse și vânt puternic. La munte va ninge

Publicat

zapadaa 3.jpg

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de vreme rea. Se strică vremea la Cluj.

Până miercuri, 24 aprilie, sunt așteptate ploi, lapoviță și ninsoare la munte, dar și intensificări ale vântului.

Vremea la Cluj. Averizare ANM: Ploi în averse și vânt puternic. La munte va ninge

Potrivit meteorologilor, de marți, 23 aprilie și până miercuri, 24 aprilie, la ora 8.00, aria ploilor se va extinde dinspre regiunile sudice și va cuprinde…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Târgul de cArte Alba Transilvana, 10-12 mai 2024, la Alba Iulia. Lansări de carte, concerte, expoziții, conferințe. PROGRAM

Publicat

târgul de carte alba transilvana, 10 12 mai 2024, la alba

Târgul de cArte Alba Transilvana, ediția 2024, se va desfășura la Alba Iulia, în perioada 10-12 mai. Vor fi trei zile cu 58 de lansări de carte, concerte, recitaluri, expoziții, conferințe.

Sunt organizate peste 70 de standuri expoziționale de carte din domenii precum: beletristică, dezvoltare personală, business, spiritualitate, hobby, cărți pentru copii sau volume de specialitate.

A 15-a ediție a Târgului de cArte Alba Transilvana se va desfășura pe esplanada Muzeului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șase străzi din Blaj vor beneficia de relocarea în subteran a cablurilor de energie și comunicații. Precizările primarului Rotar

Publicat

Șase străzi din blaj vor beneficia de relocarea în subteran

Șase străzi din Blaj vor beneficia de relocarea în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații. Este vorba despre străzile Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2, Episcop Ioan Lemeny și Mitropolit Andrei Șaguna.

„O nouă veste bună! Proiectul de relocare în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații (internet, tv, telefonie) va continua pe alte șase străzi din municipiul Blaj: Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce faci dacă ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului

Publicat

masina.jpg

Ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului. Sunt câteva lucrui pe care le puteți face pentru a scăpa de astfel de neplăcere.

În situația în care ați primit un proces-verbal pentru lipsa rovinietei sau peajului după înstrăinarea vehiculului, acest lucru se datorează faptului că nou proprietar nu a efectuat transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului în termenul prevăzut de lege.

Ce faci dacă ai vândut mașina, dar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe