Connect with us

EVENIMENT

”Dosarul Țăndărei” făcut țăndări de justiție. Ce mai mare rețea de trafic de minori din Europa- 120 de condamnați în Anglia, niciunul în România

Publicat

cersetor

”Dosarul Țăndărei”- o amplă anchetă, prin care a fost destructurată cea mai mare rețea de trafic de minori din Europa a fost făcut ”țăndări” de justiția din România. Acum gruparea este liberă să acționeze din nou.

Justiția din România a făcut țăndări dosarul după ce în Marea Britanie au fost condamnate 120 de persoane, la noi, judecătorii au decis că toți cei care au făcut sclavi zeci de copii , nu au făcut, de fapt, nimic și trebuie să fie achitați.

În urmă cu 15 ani, începea anchetarea celei mai mari rețele de trafic de minori din Europa. Dosarul „Țăndărei” a presupus sute de victime minore, de polițiști români și britanici care au lucrat împreună, 120 de condamnați în Anglia și niciunul în România.

Șase ani mai târziu, se vedea succesul colaborării între autoritățile române și cele de la Londra.

În palatele romilor din Țăndărei au fost găsite sute de mii de euro și arme.

Sute de copii și-au riscat viața și le-au povestit procurorilor faptele și au depus mărturie, dar agresorii au fost puși în libertate la scurt timp, din lipsă de probe.

Un fost polițist britanic care a lucrat la dosar a transmis „condoleanțe” sistemului judiciar din România.

Potrivit Antena3, Inspecția Judiciară s-a autosesizat în acest caz.

Preşedintele Tribunalului Harghita precizează, referitor la dosarul „Ţăndărei”, în care s-a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris, că dosarul a fost restituit de trei ori parchetului pentru refacerea urmăririi penale şi că tribunalul are judecători puţini, scrie ziarharghita.ro.

DIICOT a declarat apel la soluţia de achitare 

Procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, la prezentarea bilanţului pe 2018, că instituţia a făcut apel la decizia de achitare a inculpaţilor din dosarul Ţăndărei dispusă de Tribunalul Harghita. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii au fost găsiţi la cerşit în Anglia.

„Ceea ce vă pot comunica este faptul că noi, DIICOT, am declarat apel în raport de toţi inculpaţii faţă de care s-au dispus soluţii în dosarul Tribunalului Harghita. Şi în raport de inculpaţii achitaţi, şi în raport de inculpaţii faţă de care s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescriptiei”, a declarat Felix Bănilă, şeful DIICOT.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul Ţăndărei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia. Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape nouă ani şi zeci de termene.

Magistraţii au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate în „constituirea unui grup infracţional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal. Dacă în primul caz, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 şi 5 ani. Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În plus, instanţa a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa. În cadrul operaţiunii numită „Europa” au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

surse: Antena3, DIICOT, Mediafax

foto: ziarharghita.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Pedeapsă pentru o șoferiță din Alba care a condus beată zeci de kilometri și a făcut un accident. A băut la volan bere și lichior

Publicat

pedeapsă pentru o șoferiță din alba care a condus beată

S-a urcat la volanul mașinii și în timp ce o conducea din Mănărade și până în Alba Iulia a băut o bere și o sticlă de lichior. Apoi după ce a ajuns în Alba Iulia, a provocat un accident rutier pe strada Toporașilor.

Este ”povestea penală” a unei femei în vârstă de 35 de ani condamnată pentru conducere sub influența alcoolului. 

În data de 1 iulie 2025 magistrații Judecătoriei Alba Iulia au condamnat-o pe femeie în primă instanță. Accidentul rutier pe care l-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Angajații restaurantului Panorama del Baron, mesaj după incendiu: Toată echipa este în regulă, la fel și clienții

Publicat

angajati panorama incendiu.png

Restaurantul Panorama del Baron din Cluj-Napoca, unde un incendiu a izbucnit în această după-amiază, a suferit stricăciuni importante.

Nimeni nu a fost, din fericire, rănit, nici dintre angajați și nici dintre clienții care se aflau pe terasă în momentul în care a izbucnit incendiul.

Toată echipa este în regulă, la fel și clienții

Angajații restaurantului, a cărui acoperiș a ars aproape în totalitate, au postat un mesaj pe rețelele sociale, după ce…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu de fezabilitate pentru o uzină de prelucrare a cuprului, în Apuseni. Cupru Min Abrud a lansat procedura de achiziție

Publicat

studiu de fezabilitate pentru o uzină de prelucrare a cuprului,

Cupru Min Abrud a lansat o licitație pentru studiul de fezabilitate necesar construcției unei uzine metalurgice în zona Munților Apuseni. Compania a anunțat organizarea unei proceduri de cerere de ofertă. O asemenea uzină nu mai există în România, în prezent, astfel că țara noastră exportă cuprul ca materie primă, neprelucrat. 

Directorul companiei, Mircea Goia, a declarat pentru Alba24 că studiul de fezabiliate va oferi o serie de elemente importante pentru viitoarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU puternic de vegetație uscată la Strungari: 20 de hectare de teren afectate. Intervin peste 100 de persoane

Publicat

incendiu puternic de vegetație uscată la strungari: 20 de hectare

Un incendiu puternic de vegetație s-a produs marți, 1 iulie 2025, pe raza localității Strungari. De la ora 13.00 pompierii militari se luptă pentru stingerea focului, însă acesta s-a extins.

În jurul orei 19.30, potrivit ISU Alba, suprafața afectată de incendiu este de aproximativ 20 de hectare.

La fața locului intervin pompierii ISU Alba cu multiple autospeciale și 38 de pompieri militari. De asemenea 30 de angajați ai Ocolului Silvic intervin alături de cinci pompieri voluntari…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe