EVENIMENT
”Dosarul Țăndărei” făcut țăndări de justiție. Ce mai mare rețea de trafic de minori din Europa- 120 de condamnați în Anglia, niciunul în România

”Dosarul Țăndărei”- o amplă anchetă, prin care a fost destructurată cea mai mare rețea de trafic de minori din Europa a fost făcut ”țăndări” de justiția din România. Acum gruparea este liberă să acționeze din nou.
Justiția din România a făcut țăndări dosarul după ce în Marea Britanie au fost condamnate 120 de persoane, la noi, judecătorii au decis că toți cei care au făcut sclavi zeci de copii , nu au făcut, de fapt, nimic și trebuie să fie achitați.
În urmă cu 15 ani, începea anchetarea celei mai mari rețele de trafic de minori din Europa. Dosarul „Țăndărei” a presupus sute de victime minore, de polițiști români și britanici care au lucrat împreună, 120 de condamnați în Anglia și niciunul în România.
Șase ani mai târziu, se vedea succesul colaborării între autoritățile române și cele de la Londra.
În palatele romilor din Țăndărei au fost găsite sute de mii de euro și arme.
Sute de copii și-au riscat viața și le-au povestit procurorilor faptele și au depus mărturie, dar agresorii au fost puși în libertate la scurt timp, din lipsă de probe.
Un fost polițist britanic care a lucrat la dosar a transmis „condoleanțe” sistemului judiciar din România.
Potrivit Antena3, Inspecția Judiciară s-a autosesizat în acest caz.
Preşedintele Tribunalului Harghita precizează, referitor la dosarul „Ţăndărei”, în care s-a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris, că dosarul a fost restituit de trei ori parchetului pentru refacerea urmăririi penale şi că tribunalul are judecători puţini, scrie ziarharghita.ro.
DIICOT a declarat apel la soluţia de achitare
Procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, la prezentarea bilanţului pe 2018, că instituţia a făcut apel la decizia de achitare a inculpaţilor din dosarul Ţăndărei dispusă de Tribunalul Harghita. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii au fost găsiţi la cerşit în Anglia.
„Ceea ce vă pot comunica este faptul că noi, DIICOT, am declarat apel în raport de toţi inculpaţii faţă de care s-au dispus soluţii în dosarul Tribunalului Harghita. Şi în raport de inculpaţii achitaţi, şi în raport de inculpaţii faţă de care s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescriptiei”, a declarat Felix Bănilă, şeful DIICOT.
Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul Ţăndărei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia. Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape nouă ani şi zeci de termene.
Magistraţii au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate în „constituirea unui grup infracţional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal. Dacă în primul caz, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 şi 5 ani. Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În plus, instanţa a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor.
Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa. În cadrul operaţiunii numită „Europa” au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.
surse: Antena3, DIICOT, Mediafax
foto: ziarharghita.ro
EVENIMENT
Modificări în programul de duminică al Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, din cauza vremii

Modificări în programul Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, din cauza vremii, anunțate de organizatori.
Teatrul de Păpuși „Prichindel” vă informează că din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, programul zilei de 18 mai 2025, din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, ediția a XVIII-a, va suferi modificări, după cum urmează:
- spectacolele Companiei Muschetarii București vor fi susținute la sala Teatrului de Păpuși…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
OPINIE. Dragoș Damian (CEO Terapia): Explozie a vânzărilor de medicamente înainte, în timpul și după alegerile din 18 mai

Producătorii se așteaptă la creșteri substanțiale ale vânzărilor de medicamente înainte, în timpul și după alegerile din 18 mai. Vor crește în primul rând vânzările de medicamente anti-îmibateinimairepede, anti-măstrângeînpiept și anti-îmiexplodeazăcapuldedurere.
Se vor vinde ca pâinea calda medicamentele anti-îmivinesăvărs și toate celelalte medicamente pentru tulburări digestive, cum ar fi cele anti-miefoarterău, anti-mădoarestomacul și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sistemul e-SIGUR, folosit sâmbătă pe drumurile din Alba. Radarele pe trepied detectează automat șoferii care depășesc viteza

Sistemul e-SIGUR, pe drumurile din Alba: Polițiștii rutieri din județ desfășoară sâmbătă o amplă acțiune de monitorizare a traficului rutier, cu ajutorul sistemului inteligent e-SIGUR, menit să identifice în timp real abaterile de la normele de circulație în zonele cu risc crescut de accidente.
Sistemul e-SIGUR este dotat cu dispozitive radar montate pe trepiede mobile, care detectează automat vehiculele ce depășesc limita legală de viteză sau încalcă alte reguli de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Noul pian Bösendorfer al Filarmonicii Cluj-Napoca, inaugurat într-un concert. A costat aproape 750.000 de lei

Colegiul Academic a fost vineri seara gazda unui concert de excepție care a marcat o premieră istorică în existența Filarmonicii clujene – inaugurarea noului pian Bösendorfer Concert Grand 280VC.
În valoare de 743.700 de lei, această „bijuterie” a fost achiziționată anul trecut cu sprijinul și susținerea financiară a Consiliului Județean Cluj, fără de care artiștii și publicul clujean nu s-ar fi putut bucura de un astfel de moment excepțional pe scena sălii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro