EVENIMENT
”Dosarul Țăndărei” făcut țăndări de justiție. Ce mai mare rețea de trafic de minori din Europa- 120 de condamnați în Anglia, niciunul în România

”Dosarul Țăndărei”- o amplă anchetă, prin care a fost destructurată cea mai mare rețea de trafic de minori din Europa a fost făcut ”țăndări” de justiția din România. Acum gruparea este liberă să acționeze din nou.
Justiția din România a făcut țăndări dosarul după ce în Marea Britanie au fost condamnate 120 de persoane, la noi, judecătorii au decis că toți cei care au făcut sclavi zeci de copii , nu au făcut, de fapt, nimic și trebuie să fie achitați.
În urmă cu 15 ani, începea anchetarea celei mai mari rețele de trafic de minori din Europa. Dosarul „Țăndărei” a presupus sute de victime minore, de polițiști români și britanici care au lucrat împreună, 120 de condamnați în Anglia și niciunul în România.
Șase ani mai târziu, se vedea succesul colaborării între autoritățile române și cele de la Londra.
În palatele romilor din Țăndărei au fost găsite sute de mii de euro și arme.
Sute de copii și-au riscat viața și le-au povestit procurorilor faptele și au depus mărturie, dar agresorii au fost puși în libertate la scurt timp, din lipsă de probe.
Un fost polițist britanic care a lucrat la dosar a transmis „condoleanțe” sistemului judiciar din România.
Potrivit Antena3, Inspecția Judiciară s-a autosesizat în acest caz.
Preşedintele Tribunalului Harghita precizează, referitor la dosarul „Ţăndărei”, în care s-a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris, că dosarul a fost restituit de trei ori parchetului pentru refacerea urmăririi penale şi că tribunalul are judecători puţini, scrie ziarharghita.ro.
DIICOT a declarat apel la soluţia de achitare
Procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, la prezentarea bilanţului pe 2018, că instituţia a făcut apel la decizia de achitare a inculpaţilor din dosarul Ţăndărei dispusă de Tribunalul Harghita. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii au fost găsiţi la cerşit în Anglia.
„Ceea ce vă pot comunica este faptul că noi, DIICOT, am declarat apel în raport de toţi inculpaţii faţă de care s-au dispus soluţii în dosarul Tribunalului Harghita. Şi în raport de inculpaţii achitaţi, şi în raport de inculpaţii faţă de care s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescriptiei”, a declarat Felix Bănilă, şeful DIICOT.
Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul Ţăndărei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia. Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape nouă ani şi zeci de termene.
Magistraţii au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate în „constituirea unui grup infracţional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal. Dacă în primul caz, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 şi 5 ani. Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În plus, instanţa a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor.
Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa. În cadrul operaţiunii numită „Europa” au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.
surse: Antena3, DIICOT, Mediafax
foto: ziarharghita.ro
EVENIMENT
Marius și Marius Bîcu jr., de la Ferma cu Omenie din Alba, au participat la Chefi la Cuțite. Au primit ”cuțitul prieteniei”

Marius și Marius Bîcu jr, tatăl și fiul care dețin ”Ferma cu Omenie” din Alba au fost prezenți la emisiunea Chefi la Cuțite de pe Antena 1, marți, 1 aprilie.
Aceștia au fost prezenți în platoul emisunii unde și-au spus povestea afacerii pe care o dețin din 1993. La ferma lor produc în jur de 7000 de litri de lapte pe zi, și cumpără încă 15.000 de litri.
Asta însemană undeva la 22.000 de litri de lapte din care produc aproape patru tone de brânză pe zi. Cei doi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cât câștigă un funcționar public la Cluj-Napoca? Salariile angajaților Primăriei, de la primar la muncitori necalificați

Primăria municipiului Cluj-Napoca a publicat lista salariilor angajaților pentru luna martie 2025. Cel mai mare venit îl are primarul, cu un salariu brut lunar de 32.603 lei.
În comparație cu luna septembrie 2024, când lista a fost actualizată ultima dată, salariile au rămas aceleași. Singura excepție o constituie salariul muncitorilor necalificați, care a crescut de la 3.717 lei la 4.051 lei, ca urmare a majorării salariului minim pe economie.
Lista publicată de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Gradație de merit 2025: înscrieri, în luna mai. Modificări de punctaj la dosar pentru unele activități. Calendarul concursului

Gradație de merit 2025: înscrierile pentru concursul de gradație de merit ar urma să fie organizate în luna mai. Sunt modificări de punctaj pentru anumite activități derulate de profesori.
Datele se regăsesc în proiectul de metodologie ce urmează să fie discutat de Comisia de Dialog Social, potrivit edupedu.ro
Gradația de merit se acordă pentru o perioadă de 5 ani, prin concurs. La aceasta au acces profesorii, directorii și personalul didactic auxiliar. Pe baza gradației de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Inițiativă legislativă, la Senat

Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Parlamentarii propun introducerea în Codul rutier a unor reglementări privind parcările publice și private, în prezent dispersate în mai multe acte normative. Astfel, un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 definește clar parcările publice și private.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.63, alin.(4) și a art.65 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002…
Citește mai mult pe Alba24.ro