EVENIMENT
Două asociaţii ale magistraţilor cer demisia şefei CSM, pentru că ar fi propus modificarea legii ANI

Două asociaţii ale magistraţilor – Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie – au solicitat joi demisia preşedintelui CSM, Lia Savonea, pe care o acuză că ar fi propus „în secret” modificarea legii de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate.
„Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie dezaprobă solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii de modificare a cadrului legislativ privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum şi organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Conform informaţiilor publicate în presă, confirmate de un comunicat emis de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la data de 01.10.2019, începând cu data de 9 mai 2019, CSM ar fi iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1-comună Legislaţie şi cooperare interinstituţională, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor. Precizăm că suntem total străini de o atare ‘amplă consultare’, membrii asociaţiilor noastre neprimind o astfel de solicitare, nefiind organizate adunări generale ale instanţelor sau parchetelor pentru dezbaterea necesităţii unor astfel de modificări legislative, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nici nu dispune de iniţiativă legislativă”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Forumului Judecătorilor.
Magistraţii din cele două asociaţii susţin că, potrivit art. 51 din Legea nr. 304/2004, adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor: „c) dezbat probleme de drept; d) analizează proiecte de acte normative, la solicitarea ministrului Justiţiei sau a Consiliului Superior al Magistraturii; e) formulează puncte de vedere la solicitarea plenului sau, după caz, a secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii”.
„Prin urmare, singurul cadru în care ar fi putut fi realizată cu deplină legitimitate ‘ampla consultare’ a magistraţilor era prin adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, fapt care a lipsit cu desăvârşire în perioada de referinţă, mai – iulie 2019. Posibilele puncte de vedere emise de unii preşedinţi de instanţe (curţi de apel şi tribunale) nu reprezintă o probă a unei consultări ample a sistemului judiciar, ci opinii individuale. În plus, remarcăm caracterul ‘secret’ al acestor propuneri trimise de preşedintele CSM, nepublicate pe site-ul instituţiei, fapt care este inadmisibil într-o societate democratică, de esenţa acesteia fiind asigurarea transparenţei decizionale în raport cu magistraţii (judecători şi procurori) şi societatea civilă”, spun cele două asociaţii.
Magistraţii dezaprobă modificările legislative „care ar fi de natură să pună în discuţie integritatea magistraţilor, percepută astăzi drept unul dintre principalele elemente de asigurare a încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie, de tipul publicării declaraţiilor de avere şi de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitării posibilităţii ANI de a verifica un funcţionar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile, ori anonimizării venitului soţului sau soţiei celui care depune declaraţia de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură”.
„De asemenea, este de neînţeles, într-un stat de drept, o dispoziţie care ar restrânge evaluarea ANI asupra averii soţului/soţiei persoanei care depune declaraţia de avere în situaţia în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi, după caz, asupra averii copiilor aflaţi în întreţinere. (…) În consecinţă, solicităm CSM să publice neîntârziat aceste propuneri şi materialele care au stat la baza emiterii lor, iar preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să îşi prezinte imediat demisia din funcţia deţinută”, se mai arată în comunicatul semnat de Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie.
Marţi, preşedintele CSM, Lia Savonea, a catalogat, într-un comunicat, ca fiind „acţiuni de discreditare” la adresa sa informaţiile apărute în presă că ar fi întocmit o propunere de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI.
Lia Savonea a recunoscut că, începând cu data de 9 mai, CSM a iniţiat o lucrare având ca obiect modificarea legii ANI, dar susţine că a fost vorba de o „amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor”.
Comunicatul semnat de Lia Savonea vine după ce presa a relatat că ANI îi verifică averea.
AGERPRES
sursa foto: libertatea.ro
EVENIMENT
Classic for Kids în Alba și alte 4 județe. Concerte de pian și ateliere de muzică pentru copiii din Aiud și Blaj

Copiii din 17 sate și orașe mici vor avea parte în lunile aprilie și mai de o experiență muzicală completă, special adaptată lor. Turneul Classic for Kids va călători în județele Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba și Sălaj.
Pianistul Bogdan Vaida și compozitoarea Anamaria Meza îi vor iniția pe cei mici în tainele muzicii clasice și chiar vor cânta împreună cu ei – totul prin intermediul jocurilor și al instrumentelor muzicale la care copiii vor avea ocazia…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tânăr beat și drogat, arestat la Cluj pentru conducere fără permis. A lovit mai multe mașini parcate și a fugit de poliție

Un tânăr de 26 de ani din Republica Moldova, a fost reținut și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost prins la volan fără permis și sub influența alcoolului și a substanțelor interzise.
Acesta a fost depistat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 01.00, pe strada Oașului din Cluj-Napoca. Acesta nu a răspuns semnalului de oprire al polițiștilor Biroului Rutier și și-a continuat deplasarea. Anterior, tânărul ar fi acroșat mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Vidra, surprinsă pe camerele de monitorizare din Parcul Natural Apuseni. Un semn al unui ecosistem sănătos

Camerele de monitorizare amplasate în Parcul Natural Apuseni au surprins recent imagini rare cu o vidră (Lutra lutra) în habitatul său natural. Această specie discretă și jucăușă este un indicator al ecosistemelor sănătoase, prezența sa confirmând calitatea apelor și echilibrul biodiversității din zonă.
Vidra europeană este un mamifer semiacvatic cunoscut pentru agilitatea sa și comportamentul jucăuș. Prezența acestei specii într-o zonă este un indicator important al…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
CALENDAR ORTODOX, APRILIE 2025. Toate sărbătorile din luna PRIER: Florii, Învierea Domnului, Sf. Gheorghe, Izvorul Tămăduirii

Calendar Ortodox 2025: Aprilie este a patra lună a anului în calendarul gregorian și este cea mai importantă din punct de vedere al creștinismului. Luna aprilie are 30 de zile. Ziua are 13 ore, iar noaptea are 11 ore. Începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca luna iulie, în toţi anii şi ca luna ianuarie în anii bisecţi.
În tradiţia noastră populară, luna aprilie se numeşte: prier, florariu, traista-n băţ. Luna aprilie înseamnă timp favorabil prielnic holdelor şi turmelor…
Citește mai mult pe Alba24.ro