Connect with us

EVENIMENT

Două baze americane din Irak, ATACATE cu rachete balistice. Loviturile lansate din Iran echivalează cu o DECLARAȚIE DE RĂZBOI împotriva SUA

Publicat

Iranul a lansat un atac asupra trupelor conduse de coalția americană din Irak. Țintă a loviturilor au fost două baze militare americane din Irak, a anunțat CNN miercuri noapte. Atacul s-a produs marți spre miercuri noaptea. Este o escaladare gravă a conflictului din Orientul Mijlociu. Militarii români, relocați cu câteva ore înainte. 

Militarii americani din bazele irakiene Ain Assad și Irbil, atacate marți noaptea de Iran cu rachete balistice, au fost avertizați în avans de atacurile iminente și s-au putut adăposti în buncărele speciale, a declarat pentru publicația USA Today un oficial al Pentagonului sub anonimat.

”Sistemul de avertizare timpurie a funcționat”, a declarat acesta pentru USA Today.

Primele evaluări arată că, cel puțin la baza Ain Assad, nu există victime ale atacurilor iraniene. A fost afectat un hangar al armatei americane și alte facilități militare. Totuși, bilanțul nu este unul final.

  • Reuters: Iranul a lansat un atac cu rachete asupra forțelor conduse de SUA în Irak, la primele ore ale zilei de miercuri, la doar câteva ore după înmormântarea unui comandant iranian a cărui ucidere cu ajutorul unei drone americane a ridicat temerile unui război mai larg în Orientul Mijlociu.

Membrii Gărzii Revoluționare Iraniene au confirmat că au tras rachetele în represalii pentru uciderea de Qassem Soleimani de săptămâna trecută, scrie Reuters citând televiziunea de stat.

„Lucrăm la evaluările inițiale ale daunelor de luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, într-o declarație, adăugând că bazele vizate erau baza aeriană al-Asad și alta în Erbil, Irak.

  • „Între orele 01:45 şi 02:15 (22:45 GMT şi 23:15 GMT), Irakul a fost bombardat de 22 de rachete – 17 asupra bazei aeriene Ain al-Assad şi cinci asupra bazei din Erbil – care au lovit instalaţii ale coaliţiei internaţionale antijihadiste” condusă de SUA, anunţă comandamentul militar irakian într-un comunicat.

Președintele SUA, Donald Trump, a fost informat asupra rapoartelor despre atac și a monitorizat situația, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Stephanie Grisham.

  • Securitatea Casei Albe a fost întărită și nivelul de securitate a fost ridicat, a transmis CNN.

Agențiile de presă străine scriu că în atac ar fi vorba despre cel puțin 10 rachete.

Ce rachete are Armata din Iran. Armata iraniană e dotată cu șase tipuri de rachete balistice, Shahab 3 fiind generația cea mai avansată și cu cea mai mare rază de acțiune (2.000 km), potrivit informațiilor oficiale preluate de BBC News.

Rachetele Shahab 3 lansate de trupele iraniene pot ajunge, în teorie, în Europa, intrând în raza lor de acțiune țări precum Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia ori Turcia.

Dezvoltarea rachetelor Shahab 3 e unul dintre motivele pentru care SUA au amplasat în Europa un scut anti-rachetă a cărui menire e protecția aliaților împotriva rachetelor balistice iraniene cu rază lungă de acțiune. După ce a fost construit de SUA, scutul antirachetă a intrat în operarea NATO.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Publicat

euro 2 ok e1658928584829.jpg

De la începutul acestui an volatilitatea cursului euro a fost minimă și s-a menținut în jurul pragului de 4,97 lei.

Miercuri media monedei unice a scăzut marginal de 4,9712 la 4,9710 lei, iar tranzacțiile s-au realizat între 4,969 și 4,972 lei, valori identice cu cele de luni și marți.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce firme au depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Publicat

curtea de apel e1641468442626.jpg

Trei asocieri de firme au depus oferte la licitația organizată de Curtea de Apel Cluj pentru proiectare și execuția de reparații capitale și modernizarea clădirii Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, proiect cu o valoare estimată de 353.450.340 lei (peste 70 de milioane de euro).

Astfel, până la termenul limită de depunere a ofertelor, 25 martie, au depus oferte trei asocieri de firme de contrucții, unele având în portofoliu lucrări de anvergură…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LISTA școlilor și liceelor din Alba care primesc bani pentru renovare sau construcție, publicată de minister. DOCUMENT

Publicat

lista școlilor și liceelor din alba care primesc bani pentru

LISTA școlilor și liceelor din Alba care primesc bani pentru renovare sau construcție, publicată de minister. DOCUMENTUL poate fi consultat mai jos. 

Ministerul Educației a publicat lista intermediară care conține punctajele proiectelor depuse pentru renovarea sau construirea de “școli verzi” cu bani din PNRR, componenta C15, Educație.

Proiectele care au obținut peste 70 de puncte obțin contractarea. Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli poate primi cel…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul de sănătate a fost prelungită. Ce prevede noul ordin al șefului CNAS

Publicat

valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul de sănătate a fost prelungită.

Valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul naţional de asigurări de sănătate până la emiterea cardului duplicat a fost prelungită, printr-un ordin al preşedintelui CNAS, informează un comunicat de presă transmis, miercuri, de instituţie.

Astfel, conform ordinului, adeverinţa înlocuitoare a cardului va fi valabilă până la emiterea cardului duplicat.

„Până acum, durata valabilităţii adeverinţei era de 60 de zile, fiind astfel necesară emiterea periodică a unei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe